|
DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW http://www.pasiekamichalow.com
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KrzysztofZ98
Gość
|
Wysłany: Nie 0:33, 03 Sty 2016 Temat postu: Czy podgrzewanie miodu sprawia, że staje się toksyczny? |
|
|
Dobroczynne właściwości miodu są znane i cenione od wieków. Współczesna nauka potwierdza korzyści zdrowotne płynące ze spożywania miodu: zawiera on wiele witamin, minerałów, probiotyków (Lactobacillus kunkeei), enzymów, przeciwutleniaczy i aminokwasów.
Amatorzy miodu zwykle pamiętają, że najlepiej działa, kiedy nie jest podgrzewany. Jednak to, że gotowanie miodu może powodować szkodliwe zmiany chemiczne w jego składzie nie należy do powszechnej wiedzy.
Okazuje się, że spożywanie miodu, który został poddany obróbce cieplnej, może mieć zły wpływ na stan zdrowia, zwłaszcza na układ pokarmowy.
Nauka potwierdza, że podgrzewanie i gotowanie miodu rzeczywiście ujemnie wpływa na jego właściwości.
Przede wszystkim prowadzi to do utraty enzymów i probiotyków. Według badań temperatura, w której zaczyna dochodzić do szkodliwych procesów to 48°C. Potrawy, które wystawia się na działanie wyższej temperatury uważa się za gotowane.
Badania cech fizykochemicznych i składników chemicznych gotowanego miodu i mieszanki miodu z ghi (rodzaj masła klarowanego) opublikowano w czasopiśmie naukowym dotyczącym ajurwedy ("Journal of Research in Ayurveda") w 2010 roku. Ponadto naukowcy obserwowali, jaki jest wpływ spożywania podgrzewanego miodu, ghi (klarowanego masła) oraz miodu zmieszanego z ghi w równych proporcjach.
Okazało się, że ciężar właściwy próbek miodu i ghi podgrzanych do 140°C (średnia temperatura gotowania) drastycznie spadł. Natomiast wartość pH miodu została podwyższona.
Najbardziej niepokojący rezultat to znaczny wzrost HMF, organicznego związku chemicznego (hydroksymetylofurfural), w próbkach miodu podgrzanych do 60°C. Jest to substancja szkodliwa dla pszczół i człowieka. Negatywne skutki były bardziej widoczne, gdy podgrzewany miód zmieszano z ghi. Autorzy badań podsumowali swoje obserwacje, twierdząc że wzrost HMF „może wywołać szkodliwe skutki i działać jak trucizna”.
Specjaliści podkreślają, że problem ten wciąż wymaga szczegółowych badań i obserwacji. Jednak na podstawie obecnie posiadanych dowodów naukowych można stwierdzić, że stosowanie miodu do gotowania lub dodawanie go do gorących napojów jak herbata czy grzaniec, nie jest najlepszym pomysłem. Warto rozważyć używanie w tym celu bezpieczniejszych zamienników, a miód spożywać w stanie surowym.
ŹRÓDŁO:
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez KrzysztofZ98 dnia Nie 0:40, 03 Sty 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|