Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tajden
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Skąd: Poznań Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 15:17, 23 Lut 2014 Temat postu: Kremowanie miodu... |
|
|
Nie mogę znaleźć opinii ludzi na temat kremowania miodu.
Czy wiecie Koleżeństwo coś na ten temat?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
maraz19114
MISTRZ PSZCZELARSKI
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Skąd: Okolice Torunia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 19:06, 24 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Kremujesz po to by nie skrystalizował, a był jako jednolita masa którą możesz zawsze rozsmarować i nie mieć problemu z wyciągnięciem np. ze słoika, najczęściej kremuje się miód rzepakowy bo bardzo szybko krystalizuje. sposób kremowania jest bardzo prosty bo trzeba tylko codziennie dobrze wymieszać i tak długo mieszać aż będzie bardzo ciężko się mieszało no i raczej tyle. Moim zdaniem jest to dobry sposób otwierasz i zawsze masz praktycznie płynny
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez maraz19114 dnia Pon 19:08, 24 Lut 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
6Cichy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 14 Wrz 2011
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: olsztyn Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 21:06, 24 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
miód kremowany jest miodem skrystalizowanym
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tajden
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Skąd: Poznań Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 22:10, 24 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
maraz19114 napisał: | Kremujesz po to by nie skrystalizował, |
Mnie zupełnie nie chodziło o technologię kremowania miodu!!!
Chodzi o opinię ludzi na ten temat.
W jakim, mniej więcej procencie klient chce miód "normalny", znaczy skrystalizowany lub nie, a w jakim procencie kremowany.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
netto
Gość
|
Wysłany: Pon 22:23, 24 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Rzepakowy myślę, że w większości lepiej schodzi kremowany Reszty nie kremuję.
|
|
Powrót do góry |
|
|
wrzosowy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 11:58, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Miody jesienne też potrafią nieładnie krystalizować a więc i te jesienne przed rozlaniem do słoika warto parę razy przemieszać w momencie rozpoczęcia krystalizacji. Ludzie nie lubią ogólnie grudek na języku i nie wytłumaczysz że ten miód tak ma.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wrzosowy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 12:12, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Najlepszym momenten rozlewania miodu do słoików jest moment jego krystalizacji. Wtedy unika się podgrzewania i można przed rozlaniem rozdrobnić kryształki miodu. Wszelkie rozpuszczanie już skrystalizowanego miodu to mówcie co chcecie pogarszanie jego jakości. Ja przechowuję miód w pojemnikach max 30kg a te wchodza mi do piekarnika z możliwością zadania dokładnej temperatury 39,9. Muszę jednak czekać na rozgrzanie nawet 3 doby a więc wolę wpasować się w moment samoczynnej krystalizacji. Czyli to wszystko co widzimy rozpuszczone na targach to jedna wielka sciema bo nie wierzę że ktoś rozpuszcza 300 kg w 2 tygodnie a szybciej można tylko podwyższając temperaturę. Przynajmniej temperaturę częśći miodu aby w ogóle można było zacząć go mieszać. Tym samym ta rozgrzana za bardzo część to już nie miód a cukry proste.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
maraz19114
MISTRZ PSZCZELARSKI
Dołączył: 13 Mar 2013
Posty: 92
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Skąd: Okolice Torunia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 16:24, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
No znajomy pszczelarz ma sporą pasiekę bo ok. 70 uli także też sporo miodu rzepakowy cały kremuje i wszystko zawsze sprzeda bez problemowo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tajden
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 479
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Skąd: Poznań Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 16:35, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
wrzosowy napisał: | Miody jesienne też potrafią nieładnie krystalizować a więc i te jesienne przed rozlaniem do słoika warto parę razy przemieszać w momencie rozpoczęcia krystalizacji. Ludzie nie lubią ogólnie grudek na języku i nie wytłumaczysz że ten miód tak ma. |
Wielu pszczelarzy pisze, że miód trzeba kremować kilka dni, mieszając go.
Ale nikt nie pisze szczegółów, które są dla mnie bardzo ważne.
Ile dni trwa kremowanie, i ile godzin dziennie trzeba "kręcić" miód?
Godzinę dziennie czy sześć?
Dzięki, że podpowiedziałeś, iż kremować lepiej jak sam zacznie krystalizować. Czy to mieszanie, o którym pisałeś, uwalnia tylko od dużych krup miodu?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
arek92
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 379
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Skąd: małopolska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 20:33, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
a mieszając miód zaraz po wrowaniu nie da sie go skremowac?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Wto 22:16, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
arek92 napisał: | a mieszając miód zaraz po wrowaniu nie da sie go skremowac? |
Da się .
Trzeba go "zaszczepić krupcem" i dopiero kremować .
|
|
Powrót do góry |
|
|
arek92
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 379
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Skąd: małopolska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 22:20, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
a czyli samego swierzego sie nie da;d a o szczepieniu to wiem jak wiec nie ciągne tematu dalej;)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miodovit
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 17 Lut 2013
Posty: 366
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Skąd: Galicja Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 22:24, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Tajden napisał: |
Wielu pszczelarzy pisze, że miód trzeba kremować kilka dni, mieszając go.
Ale nikt nie pisze szczegółów, które są dla mnie bardzo ważne.
Ile dni trwa kremowanie, i ile godzin dziennie trzeba "kręcić" miód?
Godzinę dziennie czy sześć?
|
O to.. to, też poproszę o instrukcję kremowania miodu, jeżeli można to w miarę szczegółową.
Pozdrawiam Miodovit
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
piotrpodhale
Gość
|
Wysłany: Wto 22:38, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Jerzy i Arek macie przecież na naszej stronie metody,opisy kremowania do wyboru do koloru. [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
arek92
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 379
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Skąd: małopolska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 22:49, 25 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
wiem czytałem to dlatego napisałem ze nie ciagne tamatu ale np w przykładzie 4 tz sposobie 4 Metodą intensywnego mieszania nie pisze czy to moze byc swierzy płynny miod czy skrystalizowany a ze jeszce tego nie robiłem nie było to dla mnie oczywiste ale juz wszystko wiem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|