Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Royals_1990
Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 12:43, 31 Sty 2014 Temat postu: Krystalizacja miodu-mam pytanie |
|
|
Witam,czy skrystalizowany miód to gwarancja że jest prawdziwy,w 100 % naturalny?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
MariuszK
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2012
Posty: 302
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: Zabrze Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 13:15, 31 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Tak, tylko prawdziwe, niepodrabiane miody zawsze krystalizują.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
irkor
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 13:28, 31 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Miód wielokwiatowy zawsze skrystalizuje.
Niektóre miody jednokwiatowe nie krystalizują, albo proces ten przebiega bardzo powoli.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ander
Moderator
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Skąd: Toruń/Michałów
|
Wysłany: Pią 13:54, 31 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
wszystkie miody krystalizują prędzej czy później, najdłużej "płynny" pozostaje akacjowy. Jest to zależne od zawartości poszczególnych rodzajów cukrów, pyłu, popiołu (spadź), ale też i wody.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
piotrpodhale
Gość
|
Wysłany: Pią 14:22, 31 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Tylko naturalny miód pszczeli skrystalizuje pod warunkiem, że nie jest przegrzany.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Pią 14:26, 31 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
piotrpodhale napisał: | Tylko naturalny miód pszczeli skrystalizuje pod warunkiem, że nie jest przegrzany. |
Ale wracając do sedna pytania .
To , że miód jest skrystalizowany , nie znaczy , że jest prawdziwy !
Bywają nawet miody sztuczne w postaci krupca .
Więc widząc miód skrystalizowany nie masz 100% gwarancji , że jest prawdziwy .
|
|
Powrót do góry |
|
|
piotrpodhale
Gość
|
Wysłany: Pią 16:15, 31 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
A gdzie Robercie można kupić taki miód sztuczny który sam ulega krystalizacji.?? Napisałem i tego się trzymam "Tylko naturalny miód pszczeli SKRYSTALIZUJE!!! pod warunkiem, że nie jest przegrzany." Miód sztuczny nie skrystalizuje jego poddaje się krystalizacji otrzymując formę stałą,a to zasadnicza różnica której nie doczytałeś w moim poście.Używanie określenia jak napisałeś miód sztuczny w postaci krupca moim skromnym zdaniem jest do d... i nie ok
|
|
Powrót do góry |
|
|
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Pią 17:47, 31 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
piotrpodhale napisał: | A gdzie Robercie można kupić taki miód sztuczny który sam ulega krystalizacji.?? Napisałem i tego się trzymam "Tylko naturalny miód pszczeli SKRYSTALIZUJE!!! pod warunkiem, że nie jest przegrzany." Miód sztuczny nie skrystalizuje jego poddaje się krystalizacji otrzymując formę stałą,a to zasadnicza różnica której nie doczytałeś w moim poście.Używanie określenia jak napisałeś miód sztuczny w postaci krupca moim skromnym zdaniem jest do d... i nie ok |
Miałem taki miód w rękach i w ustach i pamiętam nazwę .
"miód sztuczny FORDON" .
To było w czasach kiedy producenci mieli gorsze technologie jak dziś , bo jakieś 30 lat temu .
Tamten miód był skrystalizowany !
A czy sam skrystalizował , czy był w formie stałej zrobiony ? Nie mam pojęcia .
|
|
Powrót do góry |
|
|
Royals_1990
Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 0:07, 01 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
A jeśli miód był kombinowany w taki sposób ze pszczoły były dokarmiane syropem cukrowym,taki miód tez nie skrystalizuje się?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Royals_1990 dnia Sob 9:42, 01 Lut 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Skąd: Wschodnie Mazowieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 12:26, 01 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Myślę, że kolegom przyda się ta lektura.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Chociaż doświadczony pszczelarz i tak po smaku pozna prawdziwy miód.
Pozdrawiam
Tadek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
MariuszK
Administrator
Dołączył: 24 Lis 2012
Posty: 302
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: Zabrze Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 13:04, 01 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Royals_1990
Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 14:44, 01 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Wciąż nie znam odpowiedzi na moje pytanie ale zadam następne.
jak się wykonuje test z wodą to musi być płynny czy może być skrystalizowany
bo po teście na skrystalizowanym widze że że ewidętnie 100 % prawdziwy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
piotrpodhale
Gość
|
Wysłany: Sob 15:43, 01 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Royals_1990 napisał: | A jeśli miód był kombinowany w taki sposób ze pszczoły były dokarmiane syropem cukrowym,taki miód tez nie skrystalizuje się? | Jeśli syrop z cukru był poddawany w bardzo małych ilościach to pewnie w warunkach domowych nie poznamy.Jeśli syrop w większej ilości znajduje się w miodzie to krystalizacja przebiega w sposób niewłaściwy,widać rozwarstwienia,zmieniony jest smak itd...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Skąd: Wschodnie Mazowieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 15:43, 01 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Royals_1990 napisał: | Wciąż nie znam odpowiedzi na moje pytanie ale zadam następne.
jak się wykonuje test z wodą to musi być płynny czy może być skrystalizowany
bo po teście na skrystalizowanym widze że że ewidętnie 100 % prawdziwy. |
Kolego nie przeczytałeś chyba linków do stron które Ci podałem w sprawie miodów kombinowanych jak nazwałeś lub inaczej miodów cukrowych. A jeżeli przeczytałeś i nadal nie rozumiesz to ........ ???? nie wiem jaka jest tego przyczyna . Może jesteś za mało cierpliwy do zdobywania wiedzy , ale na to - to już nic nie poradzę.
Pozdrawiam
Tadek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
piotrpodhale
Gość
|
Wysłany: Sob 15:54, 01 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Royals_1990 napisał: | Wciąż nie znam odpowiedzi na moje pytanie ale zadam następne.
jak się wykonuje test z wodą to musi być płynny czy może być skrystalizowany
bo po teście na skrystalizowanym widze że że ewidętnie 100 % prawdziwy. | Jeśli mamy na myśli ten sam test to płynny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|