Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
chudy1579
ASYSTENT PSZCZELARZA
Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: mała wieś na warmi Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 12:44, 29 Maj 2014 Temat postu: Miód rzepakowy |
|
|
Witam ,chciałbym się zapytać jak to jest z tym miodem rzepakowym ,ponieważ jeden pszczelarz powiedział mi że sie wykręca wszystkie ramki nawet te niezasklepione .Ja wykreciłem te zasklepione ,a te nie poszyte zostawiłem bo potrząsając jeszcze skapywał i nie wiem czy wykręcać czy nie .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
irkor
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 14:30, 29 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że nie. Odwirowuje się tylko ramki w całości lub w 2/3 poszyte.
Nie będę się teraz wymądrzał dlaczego tak.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
chudy1579
ASYSTENT PSZCZELARZA
Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: mała wieś na warmi Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 14:41, 29 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Też czytałem że miód się właśnie odbiera poszyty albo 2/3 ale ten pszczelaz mówił że rzepakowy krzepnie w ramkach i on wykręca wszystkie ramki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Czw 21:49, 29 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Daro mówił wiruj ... nie słuchałem. Czekałem aż poszyją plastry .
Kilka dni temu wziąłem nadstawkę w której tylko kilka plastrów było minimalnie posklepionych a reszta nie .
Okazało się , że mimo , że miód nie zasklepiony , to w połowie komórek już skrystalizował .
Ten rok jest jakiś pokręcony .
Trzeba patrzeć , czy nakrop wypada z plastrów przy potrząsaniu a nie czy plaster poszyty !
|
|
Powrót do góry |
|
|
qq
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kwidzyn Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 22:11, 29 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Robi_Robson napisał: | Daro mówił wiruj ... nie słuchałem. Czekałem aż poszyją plastry .
Kilka dni temu wziąłem nadstawkę w której tylko kilka plastrów było minimalnie posklepionych a reszta nie .
Okazało się , że mimo , że miód nie zasklepiony , to w połowie komórek już skrystalizował .
Ten rok jest jakiś pokręcony .
Trzeba patrzeć , czy nakrop wypada z plastrów przy potrząsaniu a nie czy plaster poszyty ! |
Robin.To nie rok pokręcony, tylko niektórzy pszczelarze maja pokręcone w głowie ,a później LARUM miód zastygł.Rzepak nie czeka ,nierosi z ramki, wirować niepatrzeć .Umnie żadna ramka nieskrzepła
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
irkor
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 10:00, 30 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Nie ma co za wiele filozofować. Miód można wirować dopiero wtedy, gdy jest w pełni dojrzały tj. zawartość wody poniżej 20%. Jeśli odbierzemy niezasklepiony lejący się nakrop, to nie ma możliwości, aby nie sfermentował w trakcie jego przechowywania.
O tym, że miód jest dojrzały, poinformują nas same pszczoły przez jego zasklepienie. Przy miodzie rzepakowym dobrze by było, aby przynajmniej 1/2 ramki była poszyta. Miód rzepakowy może być w plastrach nawet miesiąc i nie ma problemu, aby go odwirować. Oczywiście jest to uzależnione w znacznym stopniu od pogody. Nawet jeśli zacznie się już robić „kasza”, to co takiego się stanie jak nie odwirujemy go w 100 %. Nie ograbimy przynajmniej pszczół ze wszystkich zapasów rzepaku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
qq
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kwidzyn Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 14:49, 30 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
irkor napisał: | Nie ma co za wiele filozofować. Miód można wirować dopiero wtedy, gdy jest w pełni dojrzały tj. zawartość wody poniżej 20%. Jeśli odbierzemy niezasklepiony lejący się nakrop, to nie ma możliwości, aby nie sfermentował w trakcie jego przechowywania.
O tym, że miód jest dojrzały, poinformują nas same pszczoły przez jego zasklepienie. Przy miodzie rzepakowym dobrze by było, aby przynajmniej 1/2 ramki była poszyta. Miód rzepakowy może być w plastrach nawet miesiąc i nie ma problemu, aby go odwirować. Oczywiście jest to uzależnione w znacznym stopniu od pogody. Nawet jeśli zacznie się już robić „kasza”, to co takiego się stanie jak nie odwirujemy go w 100 %. Nie ograbimy przynajmniej pszczół ze wszystkich zapasów rzepaku. |
Długo niebyło czekać ,jest już pierwszy nawiedzony.Widać ze rzepakowego miodu nigdy na oczy niewidział ani w pasiece niemiał ,tylko w książkach opisy czytał.Czytaj dalej ,czytaj .....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
irkor
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 15:58, 30 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
No to proponuję dalej wciskać klientom niepełnowartościowy produkt i zachwalać jakie dobre.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wlad
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 23:11, 31 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Witam - w tej sprawie mam pytanie.Odwirowalem 21.05ramki byly poszyte 1/2,1/3 po wstzasnieciu nie wylatywal z ramki,byl gesty. Byl mieszany, po 2 dniach przelalem do sloikow od kilku dni jest juz skrzepniety -twardy, kolor kremowy.Ale dlaczego robi ( mape) zabielenia na sloiku?Prosze o informacje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro
Gość
|
Wysłany: Nie 8:50, 01 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Ale dlaczego robi ( mape) zabielenia na sloiku? |
A tak naprawdę co to znaczy na polski ?
Jeśli lałeś gęsty znać smugi układającego się gęstego miodu który sam nie zdążył się wymieszać przed zastygnięciem.Lepiej zrób zdjęcie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
wlad
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 12:10, 01 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Dzieki Daro. Do sloikow wlewalem jeszcze plynny,po zgestnieciu na sciankach sloika powstaly biale smugi -osad roznej wielkosci i ksztaltu.Nawet ozdabia troche.Zastanawiam sie dlaczego?.widzialem w sprzedazy tez taki miod ,czy posiada czastki wody ,moze trzeba dluzej mieszac?.zdjecia przeslac niepotrafie.prosze o rade.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
KRZY-SZTOF
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 32 razy
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 15:08, 01 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
wlad napisał: | Witam - w tej sprawie mam pytanie.Odwirowalem 21.05ramki byly poszyte 1/2,1/3 po wstzasnieciu nie wylatywal z ramki,byl gesty. Byl mieszany, po 2 dniach przelalem do sloikow od kilku dni jest juz skrzepniety -twardy, kolor kremowy.Ale dlaczego robi ( mape) zabielenia na sloiku?Prosze o informacje. |
Każdy, kto napełni słoiki świeżym miodem rzepakowym dozna takiego widoku. Dla konsumenta jest jasna informacją, że ma w słoiku pełnowartościowy miód, który był napełniany do kilkunastu godzin po wirowaniu. Nasz klient jest czasem nieświadomy, że to "coś białego" to czysta glukoza i nie bać się, ale szukać takich właśnie słoików potrzeba. Konsument francuski lub angielski, a nawet Niemiec, zapłaci podwójną cenę za białą piankę...wie co dobre.
W moim przypadku, zawsze informuję konsumentów mojego miodu o właściwościach i zachowaniu się różnych gatunków miodów po napełnieniu. Nie znam przypadku aby "to coś białego" przyczyniło się do zepsucia zawartości słoika. Jeżeli coś takiego komuś wystąpiło, to winę widzę jedynie po stronie higieny.
Inną kwestią jest zbyt duża różnorodność fałszywych opinii "bazarowych" expertów, gotowych popsuć wszystko, byle sprzedać swoje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wlad
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 19:38, 01 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Dziekuje KRZY-SZTOF za odpowiedz wiem ze nie falszowalem jest 100%naturalny,twoja opinia stawia na nogi.pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Skąd: Wschodnie Mazowieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 20:36, 01 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Ja miód rzepakowy sprzedaję w stanie płynnym lub kremowanym. Ponieważ miód rzepakowy jak skrystalizuje samoistnie w słoiku jest twardy i tworzą się właśnie takie smugi i jakby piana , jest to chyba efekt nierównomiernej krystalizacji. Dlatego kremuję miód rzepakowy bo klienci wolą taki , bo ma luźniejszą konsystencje i lepiej się smaruje nim pieczywo. Oto zdjęcie miodu z tegorocznego zbioru i z tej samej partii jeden nalany do słoika który jeszcze całkowicie nie skrystalizował a drugi już po kremowaniu.
Pozdrawiam
Tadek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
sjengur
ASYSTENT PSZCZELARZA
Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 21:42, 02 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Haha teraz jasne- też miałem problem z odwirowaniem mojego pierwszego miodu rzepakowego. Na kilku ramkach zostało trochę skrystalizowanego.
A co do "smug miodowych" to miałem taki "problem" w tamtym roku z nawłociowym
właśnie kończę ostatni słoik i nie wygląda na zepsuty
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|