Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maty
ASYSTENT PSZCZELARZA
Dołączył: 07 Cze 2014
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Garwolin (Radebeul) Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 23:42, 14 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
jak mi powiedział kolega po fachu... każdy pszczelarz ma swoją racje.. zaznaczę "wypracowaną rację" jego słowa, które biorę do siebie i uważam za słusznie a z sklepieniem trzeba umieć po prostu ocenić... strząchnąć obserwować... ale jak to mówią najlepsza nauka jest na błędach.... aby się nie łamać i nie poddawać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mochoc97
MISTRZ PSZCZELARSKI
Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Nie 11:12, 15 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
dzięki za rady zaczne zbierać jutro myśle ze przez te 2 dni braku słońca miód stał się dojrzały zaryzykuje, bo już w tym roku jedno miodobbranie straciłem :C
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maty
ASYSTENT PSZCZELARZA
Dołączył: 07 Cze 2014
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Garwolin (Radebeul) Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 11:33, 15 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
obserwuj i działaj jeśli wszystko ok tym bardziej, że niedługo zaczyna się pożytek lipy...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zazik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 09 Paź 2011
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Nie 17:59, 15 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Nie chce zakładać nowego wątku więc tu wrzucę pytanie
07.07 (ponad 4 miesiące temu) wirowałem miód wtedy u mnie na pewno kwitła facelia i lipa
Do dziś ten miodek nie skrystalizował zrobił się bardzo bardzo gęsty lecz można go, tyle że grubym strumieniem lać na kanapkę
Pytanie czy to możliwe żeby faceliowy miodek tak długo był lejący (pierwszy raz pozyskałem taki więc nie wiem) podejrzewam też może dodatek spadzi liściastej ale tak czy inaczej coś długo to trwa i w końcu klienci powiedzą że kombinuje z cukrem
Co wy na to?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wlad
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 19:06, 15 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Witam ,widze ze pszczelarzysz od dawna lecz czy masz refraktometr? moze wybrales niedojrzaly miod ,oczywiscie z duzym dodatkiem lipy co spowalnia krystalizacje.U mnie w tym czasie facelia kwitla w pelni,wybieralem pozniej.Pozdrawiam Wlad.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zazik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 09 Paź 2011
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Nie 20:10, 15 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Wlad reflak wskazywał z tego co pamiętam ok 18,5 wody pomiar ze ścianki wirówki. Dodam że miód wyszedł dość ciemny a faceliowy organoleptycznie bliższy powinien być akacji
Faceliowy u Ciebie skrystalizował?
Ten miodek [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wlad
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 19:57, 16 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Tak skrystalizowal sie.wybieralem w dwoch terminach - drugi mial ok polowe lipy,jest tez skrystalizowany ,rozni sie kolorem jest jasniejszy.Masz dobry miod! Moze ktos nam cos podpowie.Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zazik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 09 Paź 2011
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Nie 15:41, 03 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Kontunuuje wątek bo krystalizacja mojego miodku dalej idzie jak po grudzie stan na 03.01.2016 wygląda tak [link widoczny dla zalogowanych]
Przypomnę wirowany 07.07. (kwitła lipa / koniec faceli) - czy tak krystalizujący miód to jest akceptowalny przebieg zmiany stanu ?. Widać że pomiędzy kryształami wciąż jest gęsto płynny pod wieczkiem 0,5 cm płynnego. co za lipa .....? czy u was też tak bywa czy to normalne?
Ogólnie miód bardzo długo nie krystalizował, zrobił się bardzo gęsty, potem tworzyły się kryształy smak hmmm ..... delikatny bez ostrego posmaku. ki diabeł.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
WALC
Dołączył: 26 Sie 2015
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
Płeć: Mężczyzna
|
|
Powrót do góry |
|
|
zazik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 09 Paź 2011
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Nie 19:14, 03 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
WALC - krótko i na temat thx
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Petrus
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 22:08, 03 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
tak krystalizuje glukoza, spokojnie, to normalny stan.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|