Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Rentulka
Dołączył: 20 Sie 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:46, 20 Sie 2016 Temat postu: Zainteresowana klientka |
|
|
Witam serdecznie wszystkich pszczelarzy!
Rzucilam sie z ciekawosci smakowej i zachlannosci (gdyz miod uwielbiam) na miody dostarczane do nas ostatnio z jakiejsc bieszczadzkiej/wedlug reklamy pasieki.Zaczelam troche czytac i mam watpliwosci.
Zakupilam nastepujace miody:
-wrzosowy
-ogorecznikowy
-mniszkowy
-rzepakowy
Czy kupione o tej porze roku miody moga byc (wszystkie) jeszcze w stanie cieklym (patoka)? Ciezko mi uwierzyc,zeby np.miod rzepakowy,zbierany w maju i czerwcu,pod koniec sierpnia byl jeszcze naturalnie,idealnie lejacy i czysty( bez sladow krystalizacji).
Na moje pytanie sprzedawca odpowiedzial,ze miody sa przechowywane w specjalnej, odpowiedniej,nieszkodliwej dla nich temperaturze,co pozwala zachowac taka ich forme... Czy to mozliwe?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
tomass1
ASYSTENT PSZCZELARZA
Dołączył: 18 Mar 2014
Posty: 199
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Polska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 16:28, 20 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Póki mnie jeszcze ADM nie zbanował..
Ostatnio czytałem o próbie miodu wlewając go do szklanki z wodą. Ja bym sprawdził bo coś nie halo.
pzdr.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
antonig
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 23 Gru 2012
Posty: 7
Przeczytał: 2 tematy
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 18:16, 20 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
W poniedziałek w Mosznej też sprzedawany był miód od pszczelarza gatunki płynne wielokwiat mniszek facelja akacja lipa i wszystkie o tej samej barwie. Widocznie to miód z nektarników powałowych
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
tomass1
ASYSTENT PSZCZELARZA
Dołączył: 18 Mar 2014
Posty: 199
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Polska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 18:47, 20 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
To może dowiemy się przy okazji co to takiego te "Nektarniki powałowe" ?
Przeleciałem internet i nikt ze sprzedających nie posiada rzepakowego nieskrystalizowanego - tak z ciekawości.
pzdr.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
WALC
Dołączył: 26 Sie 2015
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 21:16, 20 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Jeśli nie było czynionych zabiegów przy miodzie to miód ulega krystalizacji.
Najczęściej miody poddawane są podgrzaniu, celem uzyskania płynnego. Wszystkie prawdziwe miody ulegają krystalizacji. Gatunki miodów krystalizują w różnym odstępie czasu. Najbardziej miód rzepakowy ma krótki okres krystalizacji i potrafi w kilka dni ulec krystalizacji po miodobraniu.
Podgrzewanie miodu ponad 42 °C doprowadza do utraty korzystnych właściwości zawartych w miodzie robiąc z miodu słodzik.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paweł Surdek
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 22:03, 20 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
"specjalnej, odpowiedniej,nieszkodliwej dla nich temperaturze,co pozwala zachowac taka ich forme... " co to za farmazony, o tej porze wyżej wymienione miody powinny być skrystalizowane , no najmniej mętne i nie powinny wylewać sie ze słoika no chyba że gościu zna jakiś magiczny środek na zahamowanie procesu krystalizacji. Moim zdaniem oszust który rozgrzał miód przed sprzedażą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rentulka
Dołączył: 20 Sie 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 0:35, 21 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
O to sie wlasnie martwilam Dziekuje bardzo za wszystkie opinie. Wychodzi na to,ze znowu zle zainwestowalam. Nie tyle mialam watpliwosci co do prawdziwosci miodu,ile martwila mnie mozliwosc podgrzania ich. I jak widac-slusznie. Szkoda,bo przeciez kupujemy je dla zdrowotnosci;(
Nie rozumiem po co te niszczace,szkodliwe " zabiegi" na miodach:(
I jeszcze jedna sprawa mnie zaciekawila. Miod mniszkowy jest wyraznie rzadszy od pozostalych.Ciekawi mnie czy to cecha charakterystyczna tego rodzaju miodku oraz czy wszystkie miody maja generalnie taka sama gestosc?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
WALC
Dołączył: 26 Sie 2015
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 7:04, 21 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Do rozgrzewania miodów stosowane są urządzenia które mają ustawiane temperatury, lecz to też w jakimś procencie osłabia wartość miodu. Nieświadomy kupujący często szuka miodów płynnych i tu robi błąd.
Rodzaje miodów różnią się smakiem , zapachem, konsystencją i jak wcześniej napisałem czasem krystalizacji.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rentulka
Dołączył: 20 Sie 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 0:26, 24 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Ja wlasnie nie szukalam miodu plynnego "na sile'',nawet dopytywalam czy ten plynny jest oby na pewno dobry,bo miod plynny rzepakowy w sierpniu-to jak pisalam-wydalo mi sie podejrzane.
No dobrze,a czy te miody,jesli rzeczywiscie zostaly nieprawidlowo podgrzane i rozpuszczone,moga sie ponownie skrystalizowac? Czy proces krystalizacji bedzie teraz przebiegal inaczej,wolniej?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rentulka
Dołączył: 20 Sie 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 0:30, 24 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Zaintrygowal mnie tez smak miodu wrzosowego (pierwszy raz probuje ten rodzaj miodu). Bardzo aromatyczny, smaczny,ale z drugiej strony,bardzo mi przypomina smak taniego miodu z supermarketu;)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paweł Surdek
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 19:30, 24 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
miód wrzosowy posiada konsystencje żelowatą taki kisiel. zapach bardzo aromatyczny kwiatu wrzosu. w smaku lekko goryczkowaty jeżeli dobrze pamiętam. Co do ponownej krystalizacji to nie wiem bo nigdy nie rozgrzewałem, ale miód z topiarki krystalizował nierównomiernie i bardzo powoli.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
qq
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kwidzyn Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 7:46, 28 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Rentulka
Niechcę być wścibski,ale ktoś nabił Ciebie w butelkę. Opis jaki podajesz to miody nie są tymi jakie posiadaja nazwę .Wszystkie powinny być już dawno w krupcu,a wrzosu to z 2-3 lata niebyło krajowego w czystej postaci, bynajmniej wrzos jak wspomniano wcześniej to galareta i po otwarciu słoja i obróceniu niema prawa wypłynąć .No ale daj Boże ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|