|
DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW http://www.pasiekamichalow.com
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ander
Moderator
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Skąd: Toruń/Michałów
|
Wysłany: Wto 22:17, 22 Gru 2015 Temat postu: Wszechnica Żywieniowa - SGGW |
|
|
16 grudnia 2015 roku w licznie wypełnionej Auli Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie miałem zaszczyt uczestniczyć w wykładzie Wszechnicy Żywieniowej. Tematem konferencji były "Sekrety miodu". Wykład prowadzili:
dr. hab. Ewa Majewska
Piotr Nowotnik (Wydział Nauk o Żywności) (Administrator FPM)
Program:
1. Co mamy dzięki pszczołom, a co byłoby bez nich? Krótka analiza sektora pszczelarskiego.
2. Powstawanie miodu
- mechanizm produkcji,
- proces technologiczny odbierania miodu przez pszczelarza,
- konfekcjonowanie.
3. Podział i wymagania prawne dotyczące jakości miodu.
4. Skład miodu.
5. Wpływ miodu na organizm człowieka
- właściwości odżywcze i lecznicze,
- reakcje alergiczne,
- składniki szkodliwe dla zdrowia.
6. Miód skrystalizował - to dobrze czy źle?
7. Miód nie zawsze taki sam
- zafałszowania i domowe metody ich wykrywania,
- czy ziołomiód to też miód?
8. Etykieta miodu - cenne źródło informacji
Wykład perfekcyjnie był poprowadzony przez prelegentów, dużą uwagę przykuł kol. Piotr Nowotnik podczas omawiania zjawiska CCD ale też podczas tłumaczenia jak powstaje miód i jak go odebrać. Na poziomie akademickim w sposób mistrzowski opowiedział o najnowszych odkryciach naukowych powiązanych z miodem.
Pani Doktor przybliżyła nam chemię miodu i objaśniła mechanizmy jego prozdrowotnego działania, przy czym podkreślała, że miód może być stosowany wyłącznie pomocniczo. Nie wiedziałem wcześniej, że naszym polskim odpowiednikiem Miodu Manuka jest miód gryczany. Osobiście brakowało mi tylko zestawienia "tropikalnych", egzotycznych miodów, np. eukaliptusowego czy pomarańczowego, ale zostańmy i chwalmy to co polskie Wzmożoną aktywność gości na auli wywołała dyskusja z pytaniami, mniej lub bardziej powiązanymi z tematem przewodnim. Duże brawa dla wykładowców, również za ich cierpliwość przy odpowiadaniu na pytania słuchaczy oraz internautów. Mistrz pszczelarski, kol. Piotr w odpowiedzi na jedno z pytań obronił sens stawiania uli na dachach wielkich miast, tłumacząc, że miód pobrany od takich rodzin wcale nie jest skażony, gdyż pszczoła produkując miód dla potomstwa zatrzymuje w sobie wszystkie szkodliwe składniki, trujący kadm, ołów, dwutlenki siarki... Pszczoła jest filtrem.
Nawet po wykładzie do prelegentów ustawiały się długie kolejki. Na wykładzie obecna była liczna delegacja pszczelarzy z Warszawskiego Klubu Dyskusyjnego, Związku Pszczelarskiego, SPP Polanki ale przyjechali też młodzi przedstawiciele Technikum Pszczelarskiego z Pszczelej Woli i UP z Wrocławia co na pewno dodało otuchy prowadzącym.
Jeszcze raz, szczere gratulacje!
Zdjęcia:
Andrzej Potolczyk.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Administrator
Administrator
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 1662
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ---------- Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 22:39, 22 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Proces zapylania był jak dla mnie najważniejszy, bez pszczół zostaną nam faktycznie 4 lata życia. Prelegenci Wszechnicy Żywieniowej udzielali również wywiadu do telewizji wewnętrznej SGGW, czekamy na reportaż. Tymczasem zauważyłem, że do pobrania są już materiały dydaktyczne i prezentacja z 16.12.2015 pod adresem [link widoczny dla zalogowanych]
Tomek Jabłczyński
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|