|
DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW http://www.pasiekamichalow.com
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Michał
Admin_Senior
Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 851
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Skąd: Radom Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 14:15, 23 Lis 2008 Temat postu: Jak przygotować i podać syrop cukrowy? |
|
|
Wskazówki dla początkujących
1. Tradycyjnie wszyscy pszczelarze przygotowują tak samo syrop cukrowy.
2. Syrop możemy podawać w różnych proporcjach:
1:1 - 1 rodzina
2:3 - 2-3 rodziny
2:4 ~ stężenia zależą od ilości rodzin,
3. Opis przygotowania syropu podamy oparty na jednej rodzinie pszczelej.
4. Zagotowujemy do wrzenia 1 litr wody,
5. Wsypujemy 1 kg cukru,
6. Mieszamy przez ok. 30 s i wyłączamy ogień, pod którym gotuje się syrop,
7. Wystawiamy na dwór, aby przestygnął,
8. Chłodny (Ciepły) syrop wlewamy pod wieczór do podkarmiaczek w ulu.
9. Przy wlewaniu należy zachować dużą ostrożność. Należy wlewać do lejka w podkarmiaczce. Nie wolno wylać syropu po za zasięg lejka!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Michał dnia Nie 14:17, 23 Lis 2008, w całości zmieniany 4 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 13:22, 13 Mar 2009 Temat postu: Re: Jak przygotować i podać syrop cukrowy? |
|
|
Michał napisał: | Wskazówki dla początkujących
1. Tradycyjnie wszyscy pszczelarze przygotowują tak samo syrop cukrowy.
2. Syrop możemy podawać w różnych proporcjach:
1:1 - 1 rodzina
2:3 - 2-3 rodziny
2:4 ~ stężenia zależą od ilości rodzin,
|
co to znaczy. ..od ilości rodzin?
czy to znaczy, że jak mam 30 rodzin, to mam robić stężenie 1:30???
no ciekawe to, ciekawe!!
Michale, co ty to wypisujesz?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gucio
Moderator
Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 607
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Skąd: Warszawa, Radom, Michałów Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 17:06, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
hm hm, Kolego, wiadomo, że im większa ilość wody w syropie tym większa ilośc syropu. Opracowaliśmy to i przyjęlismy że podkarmiaczki są jedno-litrowe. I dlatego jak jest syrop o stężeniu 2:3 to można nim podkarmić 2 -3 rodziny. Bo taki syrop nie zmieści się do jednej podkarmiaczki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 39 razy Skąd: NIEMCY Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 22:01, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
hallo.PRAWIDLOWE MIESZANIE CUKRU WODY
1:1---- otrzymamy 1,6 l syropu mieszanka z 625g cukru na kazdy litr wody
3:2-----otrzymamy 3,7 l syropu mieszanka z810g cukru na kazdy litr wody
2:1-----otrzymamy 2,25l syropu mieszanka z890g cukru na kazdy litr wody------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wyzsza matematyka --zrobimy inaczej najlepsza proporcja wody i cukru to taka ktora nie bedzie powodowac grubienia i meczarni pszczol-w czasie przerabiania na pokarm.Do goracej wody wsypywac cukier PROPORCJA -------3:2------ jest najlepsza
prosze sobie zapisac
1 kg cukru+0,7litra wody =1,2 kg syropu
2 kg cukru+1,3 litra wody =2,4 kg syropu
3 kg cukru+2 litry wody =3,6 kg syropu
4 kg cukru +2,7 litra wody=4,8 kg syropu
5 kg cukru + 3,3litra wody=6,0 kg syropu
POWODZENIA
===========
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 22:43, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Aleś to wszystko skomplikował.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lotareg
Dołączył: 10 Paź 2018
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 11:47, 11 Paź 2018 Temat postu: |
|
|
Jakoś nigdy nie miałem głowy do własnoręcznego tworzenie i syropu i zawsze kupowałem jeden i ten sam od firmy Łysoń:
apikand.pl/#syrop-pszczeli
Przynajmniej zawsze mam gwarancję dobrej jakości a i kosztowo mnie to jakoś nie obciąża .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
poczatkujacyP
Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:21, 11 Paź 2018 Temat postu: |
|
|
Nie widzę sensu gotowania wody do przygotowania syropu.
Cukier się i w zimnej wodzie rozpuści,wiec po co przepłacać?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|