Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jan1948
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 11:36, 12 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Witaj
Ule na rzepaku stoją od 30 kwietnia, było z początku kilka dni niepogody kilka dni temu zaglądałem do nadstawek to były ładnie zapełnione, myślę że w tę sobotę będzie potrzeba odwirowania choć części ramek.
Pozdrawiam Jan
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
golina
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 943
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Skąd: stargard Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 20:58, 12 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Ja nastawiam się na środę,miód rzepakowy musi być dobrze odparowany.Naniosły aż miło .Czekam na deszcz na polu pustynia.Myślę ,że po rzepaku powinniśmy trochę odreagować i spotkać się na grilu co Pan na to Panie Janku???
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
marcinluter
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 403
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Skąd: proszowice Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 22:04, 12 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
U was rzepak u mnie spadź na klonach i dębach w pobliskim lasku zobaczymy przy miodobraniu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jan1948
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 9:19, 13 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Witaj Golina
Dziś tj 13 maja pogoda się popsuła, spadła temperatura i chyba wirowanie trzeba odłożyć na cieplejszy dzień po niedzieli, taka pogoda jak dzisiaj to tylko na grillowanie.
Pozdrawiam Jan
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
golina
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 943
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Skąd: stargard Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 10:52, 13 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Panie Janku kręcenie miodku odłożyłem na środę,ładnie popadało.Słaby rzepak już przekwita,dobry po deszczu może się rozkrzewi.Beczki przygotowane.Pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Administrator
Administrator

Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 1662
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ---------- Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 15:59, 13 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Dawno nie wirowałem spadziowego, narobiłeś mi Marcinie apetytu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jan1948
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 8:52, 15 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Witaj Golina
Właśnie byłem wczoraj na rzepaku gdzie stoi część pasieki, blisko uli rzepak przekwita bo najwcześniej zapylony, dalej od ula kwitnie ładnie, po deszczu który padał dziś w nocy na pewno odżyje ale to z pewnością ostatni tydzień kwitnienia. Nadstawki ładnie zapełnione ale ciągle pszczółki do nich dokładają i dlatego z odbiorem trzeba poczekać aby nie popsuć całej partii miodu.
Natomiast na stałym pasieczysku miłe zaskoczenie wielokwiat zasklepiony i ładnie dojrzały nawet zbyt gęsty który właśnie wczoraj przed deszczem udało mi się odwirować. Wiem że roboty na pasiece jest dużo ale jak znajdziesz czas to zapraszam na kawę z miodem w mojej pasiece.
Pozdrawiam Jan
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
golina
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 943
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Skąd: stargard Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 6:41, 16 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Dzięki za zaproszenie po kawie mam zgage,ale na pyszny miód zawsze dam się namówić.Chętnie spróbuję ten pierwszy klonowy,było o nim głośno na forum.No cóż kręcić 29 kwietnia to trzeba mieć pożytek,pszczołe i być fachowcem.Gratuluje Panie Janku.Zamawiam matki z hodowli Gutha/Jungelsa z Luksemburga,pierwsza dziesiątka już w ulach.Następna partia z końcem maja,jeśli jest Pan zainteresowany proszę mi dać znać na priwa,są to matki buckfast.Gorąco pozdrawiam i do-zobaczenia.
Golina
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
golina
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 943
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Skąd: stargard Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 21:04, 20 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Witam Panie Janku dopiero wróciłem z moich pasiek znyrany do szpiku kości ale po pryśnicu mogę coś nabazgrolić.Rzepak wczoraj wykręciłem,dał średnio 12 kg z ula.Matki będą 31 maja,postaram się przywieść osobiście.Dzięki za telefon,przed przyjazdem zadzwonię do Pana.Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia.Golina.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jan1948
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 8:38, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Witam Panie Golina
Gratuluję miodu z rzepaku ale i ja mam już miód rzepakowy w pojemnikach, czekam na początek krystalizacji i wtedy rozpocznę jego kremowanie. Coraz więcej klientów pyta właśnie o taki miód. Moje pszczółki były troszeczkę mniej pracowite bo z ula wyszło po 10 kg ale i za to dziękuję Panu Bogu i proszę o więcej.
Jeszcze jedna uwaga o przygotowaniu pszczółek na rzepak, zauważyłem, że gdzie w nadstawkach był tylko susz to szybciej zapełniały miodem a węzę odbudowały niechętnie i w tych ulach była mniejsza wydajność.
Pozdrawiam Jan
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jan1948 dnia Sob 8:50, 21 Maj 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 39 razy Skąd: NIEMCY Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 9:51, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Hallo panie Janie.
Kremowanie miodu prosze opisac wszystkie metody, sposoby ktore pan zna do kremowania miodu.
Obok metody zeby byl czas jaki musimy poswiecic na kremowanie.poz d
(poniewaz ciezko co kolwiek znalesc na forach a w mediach juz nic)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jan1948
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 14:43, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Panie Darku
Kremowanie miodu to po prostu mieszanie miodu podczas którego rozbijane są kryształki cukru. Podczas kremowania ścierają się kryształki cukru między sobą. Technologia wymaga aby po 10-15 minutach kręcenia miodu np. za pomocą mieszadła i wiertarki nastąpiła dwu godzinna przerwa. Należy pamiętać że kremowanie musi odbywać się na wolnych obrotach. Po kilkakrotnym takim procesie osiągnie Pan miód w masłowatej postaci .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
daro
Gość
|
Wysłany: Sob 17:00, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Janie wszystko się zgadza poza jednym mieszanie miodu powoduję że tworzą się znacznie mniejsze kryształy i pod tą postacią miód jest smarowny i nie przybiera stałej postaci.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jan1948
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 21:17, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Szanowny Panie Daro
W dobrym towarzystwie jest normą, że jak się wie to się nie pyta. Pan pytał ja biorąc pod uwagę że rzeczywiście chce się Pan dowiedzieć odpowiedziałem językiem jak najprostszym. Intencje Pana były łatwo odczytywane ponieważ zapytał Pan o wszystkie metody kremowania, teraz to Pan ma okazję popisać się swoją wiedzą i zdradzić jakie to są metody.
Pozdrawiam Jan
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
daro
Gość
|
Wysłany: Pon 8:17, 23 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Moim celem nie było obrażanie nikogo.A udzielenie odpowiedzi zgodnej ze stanem faktycznym a nie tym co ktoś sobie wyobraża.Kolega pokazał mi artykuł w piśmie pszczelarskim że pszczoły padają bo nieuczciwe cukrownie zamiast wapna do wybielania dodają sól. .A proces kremowania przebiega szybciej i lepiej ja doda się miód który był zamrożony w temp.min 20 przez okres ok. 10 dni.Ilość niewielką.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|