Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Repetosiak
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Mozwieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 10:00, 17 Lip 2012 Temat postu: CUKIER VS INVERT |
|
|
Witam,
Zastanawiam się jaka część pszczelarzy używa w chwili obecnej inwertów a jaka pozostała wierna cukrowi?
Jakie są za i przeciw (wiadomo że cukier jest trochę tańszy od inwertów ale czy bezpieczny dla pszczół). Jeżeli cukier to jaki (widziałem zmiankę o cukrze z brazylii).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
TOM313
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 15:44, 17 Lip 2012 Temat postu: |
|
|
Ja używałem invertu w tamtym roku podałem 12 kilo na rodzinę. Rodziny przezimowały w 100%. W tym roku również podam invert a jeżeli już ktoś mysli o cukrze to tylko królewski w czerwonym opakowaniu jest on droższy ale ma najwiecej zawartości cukru w cukrze. A cukru z brazylii nie stosowałem i nie znam nikogo kto go stosował
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez TOM313 dnia Wto 15:46, 17 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kamiloo
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 11:09, 18 Lip 2012 Temat postu: |
|
|
ja stosowałem w tamtym roku inwert i byłem z niego zadowolony pszczoły przezimowały w 100% uwarzyłam ze inwert jest droższy ale troszkę lepszy niema tej zabawy z rozpuszczaniem tylko lejesz z wiadra i jazda do ula zauważyłem ze po inwecie z matka zaczyna bardziej intensywnie czerwić i to jest na plus cukier tez jest dobry i szybciej pobierany przez pszczoły takie są moje spostrzeżenia a zęby się przekonać co jest lepsze powinno się pół pasieki za karmić inwertem a pół cukrem i mniej więcej by się wiedziało na czym lepiej przezimowały pszczoły pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rob
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Dolny Śląsk Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 1:53, 21 Lip 2012 Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie inwert. Odpadają koszty grzania wody, mieszania itp, uniezależniasz się od pogody i pory dnia gdyż podanie inwertu nie prowokuje rabunków, pszczoły się mniej spracowują, co ma znaczenie jeśli zaczną go przerabiać pokolenia zimowe (część młodej muchy zawsze bierze w tym udział), skracasz czas podawania i możesz opóźnić termin zakarmiania jeśli wykorzystujesz późne pożytki bez obawy o kondycję zazimowanych rodzin. Kupując paszę dla pszczół (a nie spożywcze syropy glukozowo- fruktozowe czy też cukier przeznaczony dla ludzi) w razie udowodnienia braku parametrów i poniesienia z tego tytułu strat możesz (choć to droga przez mękę i duże koszty...w sumie raczej teoria a nie praktyka ) domagać się rekompensaty. Od kilku lat używam inwertu jednej firmy i nie wyobrażam sobie powrotu do cukru
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Skąd: Wschodnie Mazowieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 10:31, 12 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Chciałem odświeżyć temat . I pytanie. Czy znacie jakieś badania z niezależnych instytucji czy laboratoriów na temat bezpieczeństwa dla ludzi spożywania przerobionego przez pszczoły inwertu zmieszanego z miodem podczas pierwszego miodobrania , gdzie jak wiadomo istnieje niebezpieczeństwo , że część jego dostanie się do miodu.
Wiadomo inwert jest wygodny i wielu pszczelarzy nie wyobraża sobie już powrotu do karmienia cukrem , ale czy jest to bezpieczne dla ludzi? Zaznaczam że nie jestem zwolennikiem , ani przeciwnikiem stosowania inweru , tylko chciałem sobie wyrobić pogląd w tej sprawie poparty przez jakieś niezależne laboratoria. Bo wiadomo laboratoria producentów pracują na ich usługi i nie zawsze mogą pisać całą prawdę,
Pozdrawiam
Tadek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
piotrpodhale
Gość
|
Wysłany: Nie 12:13, 12 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Tadek 11 napisał: | Chciałem odświeżyć temat . I pytanie. Czy znacie jakieś badania z niezależnych instytucji czy laboratoriów na temat bezpieczeństwa dla ludzi spożywania przerobionego przez pszczoły inwertu zmieszanego z miodem podczas pierwszego miodobrania , gdzie jak wiadomo istnieje niebezpieczeństwo , że część jego dostanie się do miodu.
Wiadomo inwert jest wygodny i wielu pszczelarzy nie wyobraża sobie już powrotu do karmienia cukrem , ale czy jest to bezpieczne dla ludzi? Zaznaczam że nie jestem zwolennikiem , ani przeciwnikiem stosowania inweru , tylko chciałem sobie wyrobić pogląd w tej sprawie poparty przez jakieś niezależne laboratoria. Bo wiadomo laboratoria producentów pracują na ich usługi i nie zawsze mogą pisać całą prawdę,
Pozdrawiam
Tadek | Wątpliwa sprawa,aby gdzieś były jakieś badania,przecież teoretycznie pokarm nigdy nie powinien znaleźć się w miodzie.W rzeczywistości wiemy ja kto wygląda.
|
|
Powrót do góry |
|
|
netto
Gość
|
Wysłany: Nie 12:23, 12 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Przecież takie syropu cukrowe mają szerokie zastosowanie w branzy spozywczej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miodovit
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 17 Lut 2013
Posty: 366
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Skąd: Galicja Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 12:48, 12 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
netto napisał: | Przecież takie syropu cukrowe mają szerokie zastosowanie w branzy spozywczej |
Nie bardzo zrozumiałem czy masz na myśli syrop z cukru czy inwert. Bo jeżeli ten drugi to nie jest to nic innego jak pasz dla zwierząt i teoretycznie w diecie człowieka znaleźć się nie powinna. Z kolei są ludzie którzy często odżywiają się karmą dla psów czy kotów i puki co mają się dobrze
Pozdrawiam Miodovit.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
lizak
ASYSTENT PSZCZELARZA
Dołączył: 23 Lip 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Skąd: Ostrów wielkopolski Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 18:01, 12 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
W składach niektórych słodyczy widnieje "syrop cukru inwertowanego" i to pewnie nic innego jak inwert cukrowy. Co innego syropy pochodzenia zbożowego, tego chyba w spożywce nie ma, ale tak czy siak nawet jeśli te twory są jadalne, to wolę miód...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
dewu
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 316
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Skąd: Lubsko Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 22:29, 12 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Zakarmiałem w ub roku część pasieki inwertem dla próby. wiosną rodziny niczym się nie różniły. Tej zimy mam zakarmione wszystkie inwertem. Wyszło w jednej cenie z cukrem a roboty o połowę mniej. Na toczku nie ma zamieszania. W czasie karmienia oblizywałem inwert i jakoś do dzisiaj żyję. Oczywiście były to nieznaczne ilości dla próby. Nie wiem jakim sposobem może inwert znaleźć się w miodzie. Chyba, że ktoś celowo kręci pozostałe po zimie ramki. Ja zabierał i wstawiam do odkładów. trochę niechętnie latem chcą pobierać ten pokarm gdyż znajdują sobie coś lepszego, ale jak bieda przyciśnie i nie ma sposobu wylecieć z ula to wyczyszczą wszystko.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
netto
Gość
|
Wysłany: Pon 0:11, 13 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Cukier inwertowany– to gęsty syrop o słomkowej barwie i słodkim smaku. Bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Pomimo konsystencji innej niż miód, w branży cukierniczo – piekarniczej wykorzystywany jest podobnie jak miód sztuczny.
Syrop ten zwany również roztworem cukru inwertowanego ma postać płynną i wodnistą formę. Otrzymuje się go metoda przemysłową z sacharozy czyli cukru spożywczego. Ściśle mówiąc powstaje z wodnych roztworów cukrowych, które poddane są procesowi inwersji. Proces ten polega na przemianie prawoskrętnego roztworu sacharozy w lewoskrętny roztwór. Zachodzi to pod wpływem hydrolizy sacharozy. Powstaje wówczas mieszanina zawierająca taka sama liczbę cząsteczek glukozy i fruktozy. Proces inwersji odbywa się w wodnych roztworach podczas obecności kwasów lub enzymu inwertazy, który znajduje się w drożdżach. Stosowany kwas to najczęściej kwas solny lub mlekowy. Inwersja trwa około 20 minut od dodania odpowiedniej ilości kwasu.
Wykorzystanie
Produkt ten stanowi składnik konserwujący owoce. Jest również produktem, z którego wytwarza się rożnego rodzaju syropy spożywcze, pieczywo oraz likiery.
Informacje dodatkowe
Syrop cukru inwertowanego charakteryzuje się wyjątkowo słodkim smakiem oraz bardzo silną higroskopijnością, która przyczynia się do szybkiego rozpuszczania się cukru.
Źródło
Leksykon PWN, Warszawa 1971
|
|
Powrót do góry |
|
|
|