Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CUKIER VS INVERT

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRZYGOTOWYWANIE RODZIN PSZCZELICH DO ZIMY - PEŁNA MOBILIZACJA PSZCZELARZA / POKARMY ZIMOWE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Repetosiak
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Mozwieckie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 10:00, 17 Lip 2012    Temat postu: CUKIER VS INVERT

Witam,

Zastanawiam się jaka część pszczelarzy używa w chwili obecnej inwertów a jaka pozostała wierna cukrowi?
Jakie są za i przeciw (wiadomo że cukier jest trochę tańszy od inwertów ale czy bezpieczny dla pszczół). Jeżeli cukier to jaki (widziałem zmiankę o cukrze z brazylii).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
TOM313
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:44, 17 Lip 2012    Temat postu:

Ja używałem invertu w tamtym roku podałem 12 kilo na rodzinę. Rodziny przezimowały w 100%. W tym roku również podam invert a jeżeli już ktoś mysli o cukrze to tylko królewski w czerwonym opakowaniu jest on droższy ale ma najwiecej zawartości cukru w cukrze. A cukru z brazylii nie stosowałem i nie znam nikogo kto go stosował

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez TOM313 dnia Wto 15:46, 17 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamiloo
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:09, 18 Lip 2012    Temat postu:

ja stosowałem w tamtym roku inwert i byłem z niego zadowolony pszczoły przezimowały w 100% uwarzyłam ze inwert jest droższy ale troszkę lepszy niema tej zabawy z rozpuszczaniem tylko lejesz z wiadra i jazda do ula zauważyłem ze po inwecie z matka zaczyna bardziej intensywnie czerwić i to jest na plus cukier tez jest dobry i szybciej pobierany przez pszczoły takie są moje spostrzeżenia a zęby się przekonać co jest lepsze powinno się pół pasieki za karmić inwertem a pół cukrem i mniej więcej by się wiedziało na czym lepiej przezimowały pszczoły pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rob
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Dolny Śląsk
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 1:53, 21 Lip 2012    Temat postu:

Zdecydowanie inwert. Odpadają koszty grzania wody, mieszania itp, uniezależniasz się od pogody i pory dnia gdyż podanie inwertu nie prowokuje rabunków, pszczoły się mniej spracowują, co ma znaczenie jeśli zaczną go przerabiać pokolenia zimowe (część młodej muchy zawsze bierze w tym udział), skracasz czas podawania i możesz opóźnić termin zakarmiania jeśli wykorzystujesz późne pożytki bez obawy o kondycję zazimowanych rodzin. Kupując paszę dla pszczół (a nie spożywcze syropy glukozowo- fruktozowe czy też cukier przeznaczony dla ludzi) w razie udowodnienia braku parametrów i poniesienia z tego tytułu strat możesz (choć to droga przez mękę i duże koszty...w sumie raczej teoria a nie praktyka ) domagać się rekompensaty. Od kilku lat używam inwertu jednej firmy i nie wyobrażam sobie powrotu do cukru

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Skąd: Wschodnie Mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:31, 12 Sty 2014    Temat postu:

Chciałem odświeżyć temat . I pytanie. Czy znacie jakieś badania z niezależnych instytucji czy laboratoriów na temat bezpieczeństwa dla ludzi spożywania przerobionego przez pszczoły inwertu zmieszanego z miodem podczas pierwszego miodobrania , gdzie jak wiadomo istnieje niebezpieczeństwo , że część jego dostanie się do miodu.
Wiadomo inwert jest wygodny i wielu pszczelarzy nie wyobraża sobie już powrotu do karmienia cukrem , ale czy jest to bezpieczne dla ludzi? Zaznaczam że nie jestem zwolennikiem , ani przeciwnikiem stosowania inweru , tylko chciałem sobie wyrobić pogląd w tej sprawie poparty przez jakieś niezależne laboratoria. Bo wiadomo laboratoria producentów pracują na ich usługi i nie zawsze mogą pisać całą prawdę,
Pozdrawiam
Tadek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Nie 12:13, 12 Sty 2014    Temat postu:

Tadek 11 napisał:
Chciałem odświeżyć temat . I pytanie. Czy znacie jakieś badania z niezależnych instytucji czy laboratoriów na temat bezpieczeństwa dla ludzi spożywania przerobionego przez pszczoły inwertu zmieszanego z miodem podczas pierwszego miodobrania , gdzie jak wiadomo istnieje niebezpieczeństwo , że część jego dostanie się do miodu.
Wiadomo inwert jest wygodny i wielu pszczelarzy nie wyobraża sobie już powrotu do karmienia cukrem , ale czy jest to bezpieczne dla ludzi? Zaznaczam że nie jestem zwolennikiem , ani przeciwnikiem stosowania inweru , tylko chciałem sobie wyrobić pogląd w tej sprawie poparty przez jakieś niezależne laboratoria. Bo wiadomo laboratoria producentów pracują na ich usługi i nie zawsze mogą pisać całą prawdę,
Pozdrawiam
Tadek
Wątpliwa sprawa,aby gdzieś były jakieś badania,przecież teoretycznie pokarm nigdy nie powinien znaleźć się w miodzie.W rzeczywistości wiemy ja kto wygląda. Wink
Powrót do góry
netto
Gość






PostWysłany: Nie 12:23, 12 Sty 2014    Temat postu:

Przecież takie syropu cukrowe mają szerokie zastosowanie w branzy spozywczej Smile
Powrót do góry
Miodovit
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lut 2013
Posty: 366
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 27 razy
Skąd: Galicja
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:48, 12 Sty 2014    Temat postu:

netto napisał:
Przecież takie syropu cukrowe mają szerokie zastosowanie w branzy spozywczej Smile


Nie bardzo zrozumiałem czy masz na myśli syrop z cukru czy inwert. Bo jeżeli ten drugi to nie jest to nic innego jak pasz dla zwierząt i teoretycznie w diecie człowieka znaleźć się nie powinna. Z kolei są ludzie którzy często odżywiają się karmą dla psów czy kotów i puki co mają się dobrze Very Happy

Pozdrawiam Miodovit.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lizak
ASYSTENT PSZCZELARZA
ASYSTENT PSZCZELARZA



Dołączył: 23 Lip 2013
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Ostrów wielkopolski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 18:01, 12 Sty 2014    Temat postu:

W składach niektórych słodyczy widnieje "syrop cukru inwertowanego" i to pewnie nic innego jak inwert cukrowy. Co innego syropy pochodzenia zbożowego, tego chyba w spożywce nie ma, ale tak czy siak nawet jeśli te twory są jadalne, to wolę miód...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dewu
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 316
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Skąd: Lubsko
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:29, 12 Sty 2014    Temat postu:

Zakarmiałem w ub roku część pasieki inwertem dla próby. wiosną rodziny niczym się nie różniły. Tej zimy mam zakarmione wszystkie inwertem. Wyszło w jednej cenie z cukrem a roboty o połowę mniej. Na toczku nie ma zamieszania. W czasie karmienia oblizywałem inwert i jakoś do dzisiaj żyję. Oczywiście były to nieznaczne ilości dla próby. Nie wiem jakim sposobem może inwert znaleźć się w miodzie. Chyba, że ktoś celowo kręci pozostałe po zimie ramki. Ja zabierał i wstawiam do odkładów. trochę niechętnie latem chcą pobierać ten pokarm gdyż znajdują sobie coś lepszego, ale jak bieda przyciśnie i nie ma sposobu wylecieć z ula to wyczyszczą wszystko.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
netto
Gość






PostWysłany: Pon 0:11, 13 Sty 2014    Temat postu:

Cukier inwertowany– to gęsty syrop o słomkowej barwie i słodkim smaku. Bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Pomimo konsystencji innej niż miód, w branży cukierniczo – piekarniczej wykorzystywany jest podobnie jak miód sztuczny.

Syrop ten zwany również roztworem cukru inwertowanego ma postać płynną i wodnistą formę. Otrzymuje się go metoda przemysłową z sacharozy czyli cukru spożywczego. Ściśle mówiąc powstaje z wodnych roztworów cukrowych, które poddane są procesowi inwersji. Proces ten polega na przemianie prawoskrętnego roztworu sacharozy w lewoskrętny roztwór. Zachodzi to pod wpływem hydrolizy sacharozy. Powstaje wówczas mieszanina zawierająca taka sama liczbę cząsteczek glukozy i fruktozy. Proces inwersji odbywa się w wodnych roztworach podczas obecności kwasów lub enzymu inwertazy, który znajduje się w drożdżach. Stosowany kwas to najczęściej kwas solny lub mlekowy. Inwersja trwa około 20 minut od dodania odpowiedniej ilości kwasu.

Wykorzystanie

Produkt ten stanowi składnik konserwujący owoce. Jest również produktem, z którego wytwarza się rożnego rodzaju syropy spożywcze, pieczywo oraz likiery.
Informacje dodatkowe

Syrop cukru inwertowanego charakteryzuje się wyjątkowo słodkim smakiem oraz bardzo silną higroskopijnością, która przyczynia się do szybkiego rozpuszczania się cukru.
Źródło
Leksykon PWN, Warszawa 1971
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRZYGOTOWYWANIE RODZIN PSZCZELICH DO ZIMY - PEŁNA MOBILIZACJA PSZCZELARZA / POKARMY ZIMOWE
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin