Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zolek7
MISTRZ PSZCZELARSKI
Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Skąd: Warmia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:36, 22 Mar 2012 Temat postu: skrystalizowany pokarm |
|
|
Po przeglądzie stwierdziłem w kilku ulach ramkach że część plastra jest z zasklepionym pokarmem a część z pokarmem skrystalizowanym.
Na zimę do karmienie użyłem Apifortuny.
I teraz nie wiem co zrobić z takimi plastrami:
- zostawić je a pszczoły oczyszą z pokarmu zasklepionego i skrystaliowanego;
- zlikwidować plastry /przetopić/
- czy pokarm skrystalizowany zostanie usunięty przed napływem nektaru i pszczołu nie zaleją nakropem grudki pokarmu ????
Proszę o radę co robić ??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
piotrpodhale
Gość
|
Wysłany: Czw 23:45, 22 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Masz jeszcze czas ja bym to na razie zostawił może pszczoły sobie z tym poradzą.Ważniejsze jest poznanie przyczyny dlaczego pokarm skrystalizował warto poznać przyczynę aby ustrzec się jej na przyszłość.
|
|
Powrót do góry |
|
|
iglasty
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 205
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 0:23, 23 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Ja tez zauwazylem ze w jednym ulu mam troche skrystalizowanego pokarmu.Nie wiem z czego to wynika tym bardziej ze w pozostalych jest ok a wszystkie byly zakarmione w tym samym czasie i takim samym syropem.Zostawilem poczekam jakis czas i zobacze co sie z nim stanie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zolek7
MISTRZ PSZCZELARSKI
Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Skąd: Warmia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 1:42, 23 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Oprócz pokarmu skrystalizowanego w całej komórce jest też częściowo skrystalizowany i zsklepiony?.
Moim zdaniem przyczyna to zbyt obszerne gniazdo.
Ale co zrobić aby sie pozbyć skrystalizowanego pokarmu z ramek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Admin_Senior
Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 851
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Skąd: Radom Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 17:47, 23 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
za luźno ustawione gniazdo. Zaczekaj ze 2 tygodnie , jak pszczoły sobie nie poradzą to trzeba ramki zabrać, bo będzie już napływ świeżego nektaru, podmienisz na puste.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mikkel_405
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 31 Lip 2011
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Dolnośląskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 18:36, 23 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Pszczoły Ci go wybiorą. Ciasto które się podaje też nie jest płynne. Na razie delikatnie ścieśnij gniazdo i ociepl bynajmniej ja bym tak zrobił
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
malypszczelarz1965
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 29 Sty 2012
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 22:29, 23 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Co do skrystalizowanego pokarmu to jeżeli ścieśnisz nieco gniazdo to pszczoły jakaś jego cześć pobiorą jeszcze resztę jak się zeschnie to sama się wysypie z komórek. A co do przyczyny tego ze doszło do krystalizacji to sadzę ze rodzina dostawała zbyt duże ilość tego syropu ja nie stosuję takiego syropu więc mogę się mylić ale wydaje mi się że pszczoły dostały go za szybko , za duża i nie zdążyły go odpowiednio przerobić po prostu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jan1948
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 23:03, 23 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Krystalizacja syropów to skutek niewłaściwego stosunki fruktozy do glukozy, Najbardziej pożądany to 1,26:1. Syropy gdzie w przewadze jest glukoza najbardziej narażone na krystalizację jeżeli w czasie zimy nie są ogrzać przez kłąb. Teraz wiosną jeżeli pszczoły mają dostęp do wody powinne zużyć ten pokarm rozpuszczając kryształki wodą.
Kupując syrop zawracaj uwagę ile fruktozy jest w syropie a powinna ona być w większości.
Pozdrawiam Jan
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Juppes
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kolonia_niemcy Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 23:30, 25 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Jan1948 napisał: | Krystalizacja syropów to skutek niewłaściwego stosunki fruktozy do glukozy, Najbardziej pożądany to 1,26:1. Syropy gdzie w przewadze jest glukoza najbardziej narażone na krystalizację jeżeli w czasie zimy nie są ogrzać przez kłąb. Teraz wiosną jeżeli pszczoły mają dostęp do wody powinne zużyć ten pokarm rozpuszczając kryształki wodą.
Kupując syrop zawracaj uwagę ile fruktozy jest w syropie a powinna ona być w większości.
Pozdrawiam Jan |
Jan,
to nie jest odpowiedź na jego pytanie.
O tej porze możesz usunąć ramki ze skrystalizowanym pokarmem a w to miejsce dać ramki z suszem albo węzą. Musisz wyszukać ramki z nieskrystalizowanym pokarmem i te musisz im zostawić.(razem około 4-5kilo pokarmu) Ten pokarm musi wystarczyć do kwitnięcia czereśni.
Pozdrowienia
Juppes
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|