|
DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW http://www.pasiekamichalow.com
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maroko
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 23:33, 17 Wrz 2012 Temat postu: Pytanie od konsumenta miodu |
|
|
Z miodem mam tyle wspólnego że kupiłem go od poleconego przez znajomego pszczelarza - praktycznie w ciemno. Podobno w stu procentach naturalny i dobry, ale na powierzchni (miód ma postać praktycznie stałą) widoczne są takie brązowe kropki. w środku kropek nie ma. I jedną czarną drobinkę znalazłem. Plus jakby zastygłe bąbelki. Co to jest? Szukałem trochę w google - czy to nieodfiltrowane drobiny wosku? Czy to coś złego?
pozdrawia i proszę o odpowiedź.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez maroko dnia Pon 23:37, 17 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Wto 0:33, 18 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
miód zaczyna krystalizację , bąbelki , to za wczesnie rozlewany do słoi , czarna drobinka, to moze być jakis farfocel , czyli zle przecedzony lub coś mu wpadlo i nie zauwazył
|
|
Powrót do góry |
|
|
maroko
Dołączył: 17 Wrz 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 7:18, 18 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Alw ogólnie te brązowe kropki drobinki to nic złego i miód jest OK, tak?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
CarIvan
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 25 Paź 2011
Posty: 148
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 7:43, 18 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Tak. Po prostu niedokładnie został przecedzony.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 126 razy Skąd: Kielce Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 9:12, 18 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Po zabraniu miodu do konwi, stawiam go na kilka dni celem wyrównania, wyciszenia po wirowaniu. Wszystkie "zanieczyszczenia" pęcherzyki powietrza, drobiny wosku i kitu które przeszły przez sito wypływają na powierzchnię.
Są sita o różnej wielkości oczek, jeśli jest zbyt geste miody z domieszką wrzosu nie przechodzą, muszę je podgrzewał farelkiem w czasie ocieku z wirówki.
Zbieram to oddzielnie na własne potrzeby. Oczywiście są odstoiniki do miodu, jak ma ktoś miodu mało, kilkanaście litrów, to lejąc do słoików z takiego odstoinika zostaje to wszystko na ścianach i można podać do karmienia.
Ale te drobiny, choć brzydko wyglądają nie są niczym trującym, nie dyskfalifikują miodu natomiast źle świadczą o pszczelarzu.
Adam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Wto 20:13, 18 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Niektóre miody bardzo szybko krystalizują .
Najbardziej chyba z roślin krzyżowych (rzepak , gorczyca itp)
Często w przypadku kilkudniowego spóźnienia miód częściowo (lub całkowicie ) krystalizuje się w plastrach .
Sam w tym roku część miodu musiałem zostawić w plastrach , bo skrystalizował.
Ten , który uda się wówczas wywirować krystalizuje w oczach .
Czasem już po 2 dniach można go smarować jak smalec .
Często pszczelarz rozlewa taki miód zaraz po wirowaniu , gdyż nie chce go podgrzewać , żeby nie stracił swoich cennych właściwości . A jak zostawi w odstojniku , to za 2 dni już go nie rozleje w słoiki.
Właśnie taki miód będzie miał dużo uwięzionych (zwłaszcza na wierzchu) pęcherzyków powietrza .
Taka jakby piana .
To jest pełnowartościowy miód .
moim zdaniem lepszy od tego , który był podgrzewany w odstojniku . lub na cedzidłach .
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|