|
DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW http://www.pasiekamichalow.com
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Administrator
Administrator
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 1662
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ---------- Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 15:51, 30 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że nie fermentuje w plastrach, jakby fermentowało to apilac nie byłby dopuszczony do sprzedaży. Rozumiem, że wiadomość od jakiegoś eksperta jest wyrazem wycofania twoich nieprawdziwych tez. Dziękuję za informację.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
paulownia
Administrator
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2150
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 33 razy Skąd: podkarpacie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 18:26, 30 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
nigdy do żadnej fermentaci pokarmu mi nie doszło nigdy
zapewne StanleyK może to również potwierdzić ktoś pociska bzdury a ktoś inny próbuje to wprowadzić w życie tylko się nie udaje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dominik Ptak
Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 7:39, 01 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Administrator napisał: | Oczywiście, że nie fermentuje w plastrach, jakby fermentowało to apilac nie byłby dopuszczony do sprzedaży. Rozumiem, że wiadomość od jakiegoś eksperta jest wyrazem wycofania twoich nieprawdziwych tez. Dziękuję za informację. |
Dr.n.wet Andrzej Jędruszak nie jest "jakimś" ekspertem a twórcą Apilacu.
Mam w domu słoiczek z roztworem 1:1 cukru z dodatkiem bakterii lactobacillus (Lakcid) nastawiony w sobotę wieczorem.
Powiem wam jak wyglada ten syrop dziś w czwartek - zmienił kolor na lekko szaro-żółty i ma wyrażnie zapach kiszonki (kwas mlekowy) i zmieniła się jego konsystencja na ciągnistą (śluzowatą), w smaku natomiast nie wyczuwam kwasowości, ciagle dominuje smak słodki.
Jeszcze raz przywołam maila od Dr. Jędruszaka:
Cytat: | Szanowny Panie,
Dziękuję za Pana uwagi i spostrzeżenia.
Apilac jest preparatem zawierającym żywe kultury bakterii oraz witaminy z grupy B. Bakterie te powoduja fermentację mlekową cukrów i są obecne w warunkach rodziny pszczelej, m. in. w pierzdze, miodzie, jelicie pszczół dorosłych, a także w komórkach plastrów. W zapasach syropu zgromadzonych w plastrach nie dochodzi do fermentacji ze względu na odparowanie wody do ok. 17-18% oraz wobec wysokiego stężenia cukrów. Dodatkowo hamuje ten proces obecność enzymów dodanych ze śliny pszczoły w trakcie przenoszenia syropu z podkarmiaczki do plastra i wielokrotnego przenoszenia w celu odparowania wody i zagęszczenia zapasów. |
Jest więc okres kilku dni po podaniu syropu z Apilaciem w którym nie doszło jeszcze do przerobienia (odparowania) syropu i fermentacja mlekowa zachodzi tak jak w moim słoiczku. Bakterie zawarte w Apilacu w tym czasie nie tylko rozkładają glukozę do kwasu mlekowego ale i zużywają na własny rozwój witaminy (dodane z Apilaciem) zawarte w syropie. Przypuszczalnie dlatego Stanley zaleca podwójną dawkę Apilacu do syropu, połowa witamin w nim zawarta stanowi odżywkę dla bakterii w tym krótkim okresie fermentacji i jest tracona bezużytecznie
Cytat: | W rozrzedzonym roztworze cukru nie przetworzonego przez pszczoły fermentacja mlekowa zachodzi bardzo łatwo, tak jak w Pana obserwacji. Podobnie może być przy wzroście wilgotności w ulu (zacieki wody z opadów, wykraplanie pary na plastrach, niedostateczne zagęszczenie syropu przy zbyt późnym dokarmianiu, przy zimnej pogodzie, itp.) |
Stopień zawartosci wody w pokarmie zimowym jest więc kluczowy.Dr. Jędruszuk nie wyklucza więc że sytacji zawilgocenia zapasów fermentacja mlekowa może nie ustawać. Nie można więc wykluczyć sytuacji w której dojdzie do nadmiernej kwasowości zapasu zimowego.
To jest w pewnym stopniu loteria.
Cytat: | Zasadniczo Apilac jest przewidziany do doraźnego podawania pszczołom w okresie stymulacji rozwoju rodziny pszczelej, uzupełnienia zapasów, wspomagania rozwoju rodzin przesiedlonych (zwłaszcza na węzę, gdzie nie ma naturalnej mikroflory ulowej), po zatruciach do odnowienia mikroflory jelitowej u pszczół, profilaktycznie przy zapobieganiu zgnilcowi amerykańskiemu, itp.
Z wyrazami szacunku,
Andrzej Jędruszuk |
Zwracam uwagę że Dr. Jędruszak w końcowej częsci wypowiedzi wyliczając wszystkie zastosowania Apilacu nie wspomina ani slowem o stosowaniu do karmienia zimowego.
Robicie to panowie na własną odpowiedzialność.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Dominik Ptak dnia Czw 7:47, 01 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro
Gość
|
Wysłany: Czw 10:53, 01 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
O i to jest konkretna dyskusja na temat. Sam przeczytałem po zachwytach ,opis preparatu i nic tam nie było o podkarmianiu zimowym.Nie wiem czy jednak był powodem upadku. Ja dla wszelkiego zbadałbym pozostały pokarm.Dla czystości sumienia i potwierdzenia lub nie , mojego postępowania z apliackiem.Choć ja jego nie używam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|