Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miód
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Czw 21:02, 23 Sie 2012    Temat postu:

birkut napisał:
http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1381/1/1/czy-rozni-sie-sztuczny-miod-od-naturalnego-.html

Szczególnie przypadł mi do gustu ten cytat :
Miodu, a zwłaszcza miodu spadziowego, nie należy też podawać dzieciom.
Powrót do góry
Pemo
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 27 Cze 2012
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 18:05, 17 Mar 2013    Temat postu:

Czy przy otwieraniu miodu strzelenie, puknięcie zakrętki to normalne ? czy może fermentuje się ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 84 razy
Skąd: Góry Świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 18:20, 17 Mar 2013    Temat postu:

Musi coś być nie tak z tym miodem. U mnie nalany latem do słoików miód, o tej porze wszystek jest skrystalizowany i przy otwieraniu nie puka.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sok_mir
Gość






PostWysłany: Sob 22:13, 23 Maj 2015    Temat postu:

Znacie moze jakis sposob na opoznienie krystalizacji miodu , w ubiegly poniedzialek wirowalem , i dzis zagladam i mam wrazenie ze zaczal krystalizowac , bo jest bardzo gesty bardzo w porownaniu do tego co lecialo z miodarki, zamowilem sloiki i kurna przyjda dopiero w nastepna sobote, a zamowilem juz ho ho ho temu. Nie wiem moze zaczac kremowac, mam nadzieje ze nie bede skrobal lyzeczka do sloikow, bo nie chce grzac.
Powrót do góry
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Skąd: Wschodnie Mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 8:59, 24 Maj 2015    Temat postu:

Jeżeli to miód rzepakowy to śmiało kremuj. Kremowany miód rzepakowy jest lepszy i klienci go wolą kupować , a mój 4 letni wnuczek to - tylko kremowany. Można opóźnić krystalizację miodu przez trzymanie go w temperaturze pokojowej ( powyżej 20 stopni) , ale w przypadku miodu rzepakowego to za mało.

Miód rzepakowy przed i po skremowaniu.
Pozdrawiam
Tadek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sok_mir
Gość






PostWysłany: Nie 9:39, 24 Maj 2015    Temat postu:

Jesli to zalezy od temperatury to moja wina , bo zostawilem wiadra z miodem w pomieszczeniu gospodarczym, a tam tem. jest znacznie nizsza niz temperatura tzw pokojowa.U mnie miod jest bardziej "blady" niz ten u ciebie po lewej stronie na zdjeciu. Tadek napisz jak ty kremujesz chodzi mi o to jak dlugo, czyli ile dni i ile razy na dzien mieszasz. Mam na mysli kremowanie metoda amatorska , nie mam specjalistycznych narzedzi. Z profesjonalnych narzedzi mam tylko swider z kwasowki Dancing no i profesjonalne mieszadlo do klejow i zapraw Laughing Laughing . Bede to robil pierwszy raz , tak ze jest stresorek, bo nie chce nic popsuc, chociaz kolega Francuz kremuje kijem od szczotki, kreci wtedy kiedy ma czas , a czas ma tylko wieczorami bo caly dzien jest po za domem i tez daje rade.
O podpowiedzi prosze nietylko Tadka, ale rowniez innych uzytkownikow forum, dzieki i pozdrawiam
Powrót do góry
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 84 razy
Skąd: Góry Świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:25, 24 Maj 2015    Temat postu:

Ja też jak mam dużo miodu nie rozlanego to mieszam kijem jak mi się przypomni.
Można też różnymi mieszadłami ale na bardzo niskich obrotach, żeby nie wprowadzać powietrza do miodu, bo wtedy powstaje nieapetyczna pianka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Skąd: Wschodnie Mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:54, 24 Maj 2015    Temat postu:

Ja też nie używam żadnych profesjonalnych narzędzi i kremuję jak na razie tylko miód rzepakowy i robię to zwykłą wiertarką i mieszadłem z kwasówki takim do farb ,oczywiście na niskich obrotach żeby nie wprowadzić powietrza a jedynie rozbić siatkę krystaliczną miodu. Ile razy ? Jak zaczyna miód matowieć to znaczy że tworzą się już kryształy i trzeba przemieszać parę razy w ciągu paru dni żeby nie dopuścić do zbyt dużego rozrostu kryształów i wzrokowo określisz to sam kiedy już wystarczy - wtedy kiedy miód będzie miał miękką konsystencje kremu i nie będzie twardy taki jak miód rzepakowy w stanie stałym.
Pozdrawiam
Tadek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sok_mir
Gość






PostWysłany: Pon 8:47, 25 Maj 2015    Temat postu:

Taki krem to mi potem wyleci z wiadra do sloika? Wczoraj wieczorem przemieszalem pierwszy raz i po mieszaniu natychmiast zmienil konsystencje, ale teraz rano jest chyba znowu bardziej twardy niz kremowy , bede mieszal bo i tak wyjscia nie mam.
Pytanie do znawcow tematu: wczoraj wirowalem reszte ramek i mam kilka ramek w ktorych miod skrystalizowal Evil or Very Mad mam tez kilka ramek gniazdowych ze skrystalizowanym miodem lub tez jeszcze pokarmem zimowym. Jak to odzyskac zeby przefermentowac i puscic przez destylator. Czy trzeba wyciac wszystko i do cieplej wody czy sa jakies inne sposoby?
Powrót do góry
Petrus
Administrator
Administrator



Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 2:41, 03 Sty 2016    Temat postu:

A może tak zamiast kebaba?
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
montumag
ASYSTENT PSZCZELARZA
ASYSTENT PSZCZELARZA



Dołączył: 28 Lis 2016
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 22:19, 16 Gru 2016    Temat postu:

7-letni miód raczej do niczego się nie nadaje. Wyrzuć go Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pavelkuss




Dołączył: 03 Sty 2017
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bielsko-Biała
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 11:21, 05 Sty 2017    Temat postu:

Nie wiem jak się kremuje miód (jeszcze) ale wiem, że jego forma jest super smaczna Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pawełek
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Białaczów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:55, 05 Sty 2017    Temat postu:

ja z 5 letniego ( już zaczynającego lekko fermentować), miodu nastawiłem miodzik pitny, super wyszedł, dużo lepszy niż z miodów młodszych i nie fermentujących.
A tak nawiasem jeśli komuś nastaw nie zaczyna fermentować i istnieje ryzyko że może skisnąć, to najprawdopodobniej jest za dużo cukru/miodu, wystarczy rozcieńczyć i dodać nową porcję drożdży.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Slav
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 20 Paź 2013
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: Podkarpacie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:08, 22 Gru 2020    Temat postu:

W sezonie kupiłem u nieznajomego pszczelarza miód lipowy - dał słowo, że uczciwy. Minęło niecałe 5 m-cy i jeden słoik krystalizuje się od dołu (tak połowicznie) , a w drugim tylko leciutko coś ścięło . Wygląda tak jak by były 2 gatunki miodu w jednym słoiku, ale ta druga część jest cały czas płynna jak po odwirowaniu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin