Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Czw 21:02, 23 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
birkut napisał: | http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1381/1/1/czy-rozni-sie-sztuczny-miod-od-naturalnego-.html |
Szczególnie przypadł mi do gustu ten cytat :
Miodu, a zwłaszcza miodu spadziowego, nie należy też podawać dzieciom.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pemo
MISTRZ PSZCZELARSKI
Dołączył: 27 Cze 2012
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Mazowieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 18:05, 17 Mar 2013 Temat postu: |
|
|
Czy przy otwieraniu miodu strzelenie, puknięcie zakrętki to normalne ? czy może fermentuje się ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 84 razy Skąd: Góry Świętokrzyskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 18:20, 17 Mar 2013 Temat postu: |
|
|
Musi coś być nie tak z tym miodem. U mnie nalany latem do słoików miód, o tej porze wszystek jest skrystalizowany i przy otwieraniu nie puka.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
sok_mir
Gość
|
Wysłany: Sob 22:13, 23 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Znacie moze jakis sposob na opoznienie krystalizacji miodu , w ubiegly poniedzialek wirowalem , i dzis zagladam i mam wrazenie ze zaczal krystalizowac , bo jest bardzo gesty bardzo w porownaniu do tego co lecialo z miodarki, zamowilem sloiki i kurna przyjda dopiero w nastepna sobote, a zamowilem juz ho ho ho temu. Nie wiem moze zaczac kremowac, mam nadzieje ze nie bede skrobal lyzeczka do sloikow, bo nie chce grzac.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Skąd: Wschodnie Mazowieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 8:59, 24 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Jeżeli to miód rzepakowy to śmiało kremuj. Kremowany miód rzepakowy jest lepszy i klienci go wolą kupować , a mój 4 letni wnuczek to - tylko kremowany. Można opóźnić krystalizację miodu przez trzymanie go w temperaturze pokojowej ( powyżej 20 stopni) , ale w przypadku miodu rzepakowego to za mało.
Miód rzepakowy przed i po skremowaniu.
Pozdrawiam
Tadek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
sok_mir
Gość
|
Wysłany: Nie 9:39, 24 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Jesli to zalezy od temperatury to moja wina , bo zostawilem wiadra z miodem w pomieszczeniu gospodarczym, a tam tem. jest znacznie nizsza niz temperatura tzw pokojowa.U mnie miod jest bardziej "blady" niz ten u ciebie po lewej stronie na zdjeciu. Tadek napisz jak ty kremujesz chodzi mi o to jak dlugo, czyli ile dni i ile razy na dzien mieszasz. Mam na mysli kremowanie metoda amatorska , nie mam specjalistycznych narzedzi. Z profesjonalnych narzedzi mam tylko swider z kwasowki no i profesjonalne mieszadlo do klejow i zapraw . Bede to robil pierwszy raz , tak ze jest stresorek, bo nie chce nic popsuc, chociaz kolega Francuz kremuje kijem od szczotki, kreci wtedy kiedy ma czas , a czas ma tylko wieczorami bo caly dzien jest po za domem i tez daje rade.
O podpowiedzi prosze nietylko Tadka, ale rowniez innych uzytkownikow forum, dzieki i pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 84 razy Skąd: Góry Świętokrzyskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 10:25, 24 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Ja też jak mam dużo miodu nie rozlanego to mieszam kijem jak mi się przypomni.
Można też różnymi mieszadłami ale na bardzo niskich obrotach, żeby nie wprowadzać powietrza do miodu, bo wtedy powstaje nieapetyczna pianka.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Skąd: Wschodnie Mazowieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 11:54, 24 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Ja też nie używam żadnych profesjonalnych narzędzi i kremuję jak na razie tylko miód rzepakowy i robię to zwykłą wiertarką i mieszadłem z kwasówki takim do farb ,oczywiście na niskich obrotach żeby nie wprowadzić powietrza a jedynie rozbić siatkę krystaliczną miodu. Ile razy ? Jak zaczyna miód matowieć to znaczy że tworzą się już kryształy i trzeba przemieszać parę razy w ciągu paru dni żeby nie dopuścić do zbyt dużego rozrostu kryształów i wzrokowo określisz to sam kiedy już wystarczy - wtedy kiedy miód będzie miał miękką konsystencje kremu i nie będzie twardy taki jak miód rzepakowy w stanie stałym.
Pozdrawiam
Tadek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
sok_mir
Gość
|
Wysłany: Pon 8:47, 25 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Taki krem to mi potem wyleci z wiadra do sloika? Wczoraj wieczorem przemieszalem pierwszy raz i po mieszaniu natychmiast zmienil konsystencje, ale teraz rano jest chyba znowu bardziej twardy niz kremowy , bede mieszal bo i tak wyjscia nie mam.
Pytanie do znawcow tematu: wczoraj wirowalem reszte ramek i mam kilka ramek w ktorych miod skrystalizowal mam tez kilka ramek gniazdowych ze skrystalizowanym miodem lub tez jeszcze pokarmem zimowym. Jak to odzyskac zeby przefermentowac i puscic przez destylator. Czy trzeba wyciac wszystko i do cieplej wody czy sa jakies inne sposoby?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Petrus
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 2:41, 03 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
A może tak zamiast kebaba?
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
montumag
ASYSTENT PSZCZELARZA
Dołączył: 28 Lis 2016
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 22:19, 16 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
7-letni miód raczej do niczego się nie nadaje. Wyrzuć go
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pavelkuss
Dołączył: 03 Sty 2017
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Bielsko-Biała Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 11:21, 05 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak się kremuje miód (jeszcze) ale wiem, że jego forma jest super smaczna
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pawełek
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Białaczów Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:55, 05 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
ja z 5 letniego ( już zaczynającego lekko fermentować), miodu nastawiłem miodzik pitny, super wyszedł, dużo lepszy niż z miodów młodszych i nie fermentujących.
A tak nawiasem jeśli komuś nastaw nie zaczyna fermentować i istnieje ryzyko że może skisnąć, to najprawdopodobniej jest za dużo cukru/miodu, wystarczy rozcieńczyć i dodać nową porcję drożdży.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Slav
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 20 Paź 2013
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Skąd: Podkarpacie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 16:08, 22 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
W sezonie kupiłem u nieznajomego pszczelarza miód lipowy - dał słowo, że uczciwy. Minęło niecałe 5 m-cy i jeden słoik krystalizuje się od dołu (tak połowicznie) , a w drugim tylko leciutko coś ścięło . Wygląda tak jak by były 2 gatunki miodu w jednym słoiku, ale ta druga część jest cały czas płynna jak po odwirowaniu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|