Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Moje podejrzenia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
birkut
Gość






PostWysłany: Wto 14:34, 20 Gru 2011    Temat postu:

no i widze wilkich ale przy budce z piwem z gadką ale mu dowaliłem, a pytanie było takie proste z podaniem wpisu gdzie toto jest tylko jeden zapytał o ksiązke , adam powiedział ze poszuka , a ja zadałem dotakowe pytanie a raczej stwierdzenie ze nie wiem jak to zrobić wiec wymądrzania się niektórych co to jeszcze w ubiegłym roku nie wiedzieli gdzie pszczoła ma dziub a gdzie ogon , to robienie z siebie ...
wiec aby scie juz nie musieli sie wymądrzac i szukac róznych nowinek w internecie

podam co pisze autor tmatu o pasteryzacji miodu

pasteryzacja miodu w temp. 82*w ciagu 3 sekund i szybkie schłodzenie go do temp. pokojowej nie zmienia składu chemicznego miodu, opóźnia natomiast jego krupienie sie do wielu miesiecy a niektórych miodów nawet do 2 lat

powyższy cytat pochodzi z księgi HODOWLA PSZCZÓŁ


wydanie trzecie , artykuł pana dr. Jana Curyło w temacie chemia i technologia miodu i wosku


i to podawałem w swoim pytaniu ,
Powrót do góry
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 14:49, 20 Gru 2011    Temat postu:

Każdy pisze to, co umie najbardziej i ile go stać.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Zach.-pom.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:03, 20 Gru 2011    Temat postu:

birkut napisał:
wymądrzania się niektórych co to jeszcze w ubiegłym roku nie wiedzieli gdzie pszczoła ma dziub a gdzie ogon , to robienie z siebie ...


- tak Birkut, jeśli uważasz że pszczoła ma dziób oraz ogon to ja dziękuję za rozmowę i pozdrawiam - pewnie to też wiesz od dziadka Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Wto 15:16, 20 Gru 2011    Temat postu:

akuratnie to wiem od ciebie kriskors
Powrót do góry
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:05, 20 Gru 2011    Temat postu:

Pierwszy który najwięcej wiedział w tym temacie, był wczoraj ok 18, i dziś ok 10.
Zapomniał o przeprosinach bo nie honor, następni mający w tym temacie nikłe wiadomości napisał co widać.

A temat uważam, godny pogłębienia dla zdobycie wiedzy a nie do pyskówek.
Tak jest zawsze gdy temat nie jest ani prosty ani łatwy do wyjaśnienia.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Wto 16:22, 20 Gru 2011    Temat postu:

właśnie adamie przyznaję ci rację, w 100% bo juz dawno zauważyłem ze jak niema sie nic do powiedzenia w temacie to się go rozmydla i piperzy trzy po trzy byle błysnąc,

i juz na koniec prosba może taka juz na swieta do kol. kriskorsa , zrób mi tą przyjemnosc na świeta i wszystkie dni po nich następujące , jak widzisz mój wpis na forum omin go z daleka , nie odpowiadaj , nie chce przed swietami kłotni , niechcę w czasie świat i po , wiec nie napisze nic wiecej pozdrawiam

a co do pasteryzacji? no cóż kazdy napisął jak to widzi , a ja jak to wyczytałem, w podręczniku który często na tym forum jest wskazywany do poczytania dla początkujących
Powrót do góry
daro
Gość






PostWysłany: Wto 17:42, 20 Gru 2011    Temat postu:

Kirkos powiem Ci w ciemno , bo pisanie żółto na żółtym tak powoduje( wiesz co to podgląd ? ), a G prawda, dam Ci medal jak krupiec spasteryzujesz .dwa że miód nie sól i proces krystalizacji miodu jest bardziej złożony niż czysta chemia, inaczej można by było wyhodować wielki kryształ miodu.Można ? Birkut i w tym jest problem miód nie woda , nie łatwo podgrzać go do ponad 75 stopni i nie przegrzać.Ale można.Gdyby Proces ten nic nie zmieniał w miodzie po co by go robiono? Zmienia, więc robią, co do napisów na etykietach można sobie pisać, nie do zbadania czy był czy nie był.Sprzedaż bezpośrednia , to jest Panaceum , gdy Kolega Melon do klientów mówi - NIE MA ! A oni dyszą z wystawionymi jęzorami i wiedzą że choćby mógł to nie będzie się bawił w pasteryzację - BO NIE MA TAKOWEJ POTRZEBY. Very Happy
Powrót do góry
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Zach.-pom.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:21, 07 Sty 2012    Temat postu:

birkut napisał:
akuratnie to wiem od ciebie kriskors

Sorry Birkucie ale , to nie ja taką ciemnotę ci sprzedałem Smile

Prosze tu jest pkazane jak krystalizuje miód:
[link widoczny dla zalogowanych]

zatem dlaczego krystalizacja leci od góry w tym przypadku ?

A tu Birkucie przekrój wzdłużny pszczoły:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

"...Na ciało pszczoły składa się:
-odwłok
-głowa
wraz z oczami prostymi (tzw. przyoczka), oczami złożonymi, czułkami, żuwaczkami, żuwaczką wewnętrzną szczęki oraz języczkiem. ..."

ale tego od dziadka pewnie się nie dowiedziałeś Wink

Zatem dziób , ogon ? Gdzie Ty to widzisz ?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kriskros dnia Sob 21:28, 07 Sty 2012, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Nie 12:21, 08 Sty 2012    Temat postu:

no popatrz jak to ten mój dziadek mi głupot nagadał , a ja mu tak wierzyłem, cholera jaja , normalnie jaja sobie ze mnie robił , grzebiącą kure na podwórku nazywał pszczołą a ja mu wierzyłem , no wyszedłem totalnie na że tak rzeknę głupa , dzisiaj nierdziela ale jutro biore łopate i wykopuje dziadka , nie bedzie lezał obok tesciowej nie zasłuzył , dziekuje ci przyjacielu ze mnie uswiadomiłes , bo mógłbym umreć i nie wiedziec jak pszczoła wygląda,,, oj dziadzius dziadzius , nieładnie
Powrót do góry
piotrr
ASYSTENT PSZCZELARZA
ASYSTENT PSZCZELARZA



Dołączył: 23 Gru 2013
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Skąd: koscierzyna
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:14, 01 Lut 2014    Temat postu:

temat stary ale jak się do Was zapisałem to go przeglądałem, dzisiaj wlazłem na stronkę:

[link widoczny dla zalogowanych]

i coś mnie nazwa "sądecki bartnik" tknęła - powrót na forum - szukaj "sb" - i ...
Gandalf ma nosa...
do miodu of course:-)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin