Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gandalf
Administrator
Dołączył: 07 Maj 2010
Posty: 642
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Skąd: Dolina Amazonki Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 21:00, 16 Paź 2010 Temat postu: Moje podejrzenia |
|
|
Ostatnio w sklepie WARUS kupiłem miód gryczany Sądecki Bartnik. Od razu coś mi się wydawał lewy, kolor i jego gęstość mi nie odpowiadały. No ale cóż, otworzyłem w domu słoik, spróbowałem. Woda totalna, nic nie wogóle nie było czuć, żadnego aromatu gryki, słodkie bardzo, widać jeszcze było nierozpuszczone kryształki cukru, nawet nie chciało im się zatrzeć dobrze śladów. Ciągnący się bez smaku kisiel cukrowy.
Czy mają prawo tak fałszować miód i nabierać klientów?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Juppes
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kolonia_niemcy Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 0:20, 25 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Gandalf,
zapytaj pana prezesa związku pszczelarskiego w ??? Zapytaj ile on zarabia a ile dostaje po boku. Wtedy znajdziesz odpowiedź.
Pozdrowienia
Juppes
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 126 razy Skąd: Kielce Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 9:04, 25 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Dlatego nie lubię hipermarketów, i sklepów mających wszystkie odmiany towaru / miodu / nie jest to produkt ich, lecz z niewiadomego pochodzenia.
Jednak firmując swym nazwiskiem, bierze za niego odpowiedzialność.
Adam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Pon 9:20, 25 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
ale na tych miodach (etykietach ) pisze , miód z uni europejskiej i zpoza uni a wiec jak ktos napisał 1% z uni 90% z chin i 9% z Polski bejca aby kolorek pasował
|
|
Powrót do góry |
|
|
marcinq00
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Skąd: Łączki Kucharskie (podkarpacie) Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 10:54, 14 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
znajomy zapytal mnie jego miod w jednym sloiku sie nierowno krystalizuje ja nie jestem w stanie mu odpowiedziec
moze ktos z was wie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 126 razy Skąd: Kielce Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 12:09, 14 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Tu jest problem.Stwierdzenie w jednym słoiku, nie da sie wyjasnić.Ale podam w/g mnie.
Są miody posiadające tz. potokę np miód czysta gryka. na wierzchu jest w beczce płynny, zbierzesz górę znów robi sie płynny, Podobnie z czystą gorczycą.
Może był miód lekko niedojrzały i w bańce był u góry, zlał właśnie ten słoik pierwszy i tak będzie. Należało przed rozlaniem wymieszać.
Inną sprawą jest czystość słoika. Nie wspomnę o nawyku nabierze łyżką spróbuje i jeszcze raz do słoika . Dostała się ślina i fermentuje.
Ale to są tylko gdybania.
Jeśli nie jest to problem całej bańki czy beczki, należy kupić kilka 0.7 czystej, dodać miodu, spróbować kilka krotnie, znów 0.7 i po kłopocie.
Adam
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Malon dnia Wto 12:10, 14 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Darek4
MISTRZ PSZCZELARSKI
Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kończyce Małe,Cieszyn Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 23:33, 17 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
I tak oszukują ludzi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Sob 23:58, 17 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
spotkał się ktoś z pasteryzacją miodu?
|
|
Powrót do góry |
|
|
paulownia
Administrator
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2150
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 33 razy Skąd: podkarpacie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 0:05, 18 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
birkut chodzi ci o dekrystalizacie miodu ???
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez paulownia dnia Nie 0:05, 18 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Nie 1:05, 18 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
nie paulownia chodzi mi o pasteryzację miodu
|
|
Powrót do góry |
|
|
golina
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 943
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Skąd: stargard Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 10:11, 18 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
birkut napisał: | spotkał się ktoś z pasteryzacją miodu? |
Wszystkie miody sprzedawane w h.marketach są pasteryzowane i mają się tak do naturalnego miodu jak wiejskie mleko do serwatki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Nie 11:32, 18 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
no nie wiem, i nie rozpędzałbym się tak z takimi stwierdzeniami, moze opiszesz golina jakto sie robi tą "serwatke"? bo opis tej czynnosci jest opisany w podreczniku raczej poważnym przez ludzi wiedzących czego chcą
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jan1948
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 96
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 13:24, 18 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Szanowny Panie Birkut proszę ocenić ile potrzeba czasu przy dekrystalizacji beczki 250 l z miodem w temperaturze 40,5stopni celsjusza.
Pozdrawiam Jan
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Nie 17:01, 18 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
janie? nie wiem o czym ty gadsz, ja pytałem o pasteryzacje
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Nie 19:22, 18 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
napisze jak bohtyn , nikt nie wiec? czy wertujecie w książkach aby coś znajsc, wiec podam
HODOWLA PSZCZÓŁ praca zbiorowa , bo wielu autorów jest tej knigi , strona 477 , tam jest o pasteryzacji , i tam jest też odpowiedz dla józefa jak długo trzeba dekrystalizowac beczkę miodu 259 kg,
warto czytać mozna wiele sie dowiedziec,
ps nie pytajcie mnie jak to zrobić bo sam nie wiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
|