Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zawartosc WODY w miodzie.
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 17:15, 18 Sty 2011    Temat postu: Zawartosc WODY w miodzie.

Jak ktos cos wie prosze.(Temat studnia pelna miodu.)poz d

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:11, 18 Sty 2011    Temat postu:

Hallo Ile powinno byc wody w miodzie?pozd

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Zach.-pom.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:33, 18 Sty 2011    Temat postu:

Hej Darku,

Wiadomo że do 20% , ale wolałem się upewnić co podaje internet i proszę:


"...Zgodnie z Polską Normą zawartość wody w dojrzałym miodzie nie może przekraczać 20%. Wyjątkiem jest miód wrzosowy, w którym dopuszcza się 23% wody. Większość miodów zawiera wodę w granicach 17-18%. Spotykane są także miody o zawartości 13-15% wody (niektóre miody nektarowe wielokwiatowe i spadziowe). ..."

Źródło:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Wto 21:47, 18 Sty 2011    Temat postu:

to co podaje krikors to polska norma , normy innych panstw w tym niemiecka pozwala na wiekszą ilosc wody , wiec mozesz darek dolewac wody abyś miał wiecej miodu

Ostatnio zmieniony przez birkut dnia Wto 21:48, 18 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Zach.-pom.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:15, 18 Sty 2011    Temat postu:

Zatem nasz polski miodzik jest lepszy Wink , z tego co wiem ( a poprawcie mnie jeśli się mylę) to za duża ilość wody też nie wskazana bo może ulec miód fermentacji. Wink

Pozdr.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:54, 18 Sty 2011    Temat postu:

Hallo Jak to bylo???? jak zmniejszyc ilosc wody w miodzie??poz d

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Zach.-pom.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 13:17, 19 Sty 2011    Temat postu:

Chyba nic innego jak rozlać w dużym płaskim naczyniu Very Happy (większa powierzchnia parowania) i wstawić do pomieszczenia suchego ( o małej wilgotności) - wilgoć z miodu odparuje.
Są też specjalne urządzenia do "odparowywania/odwilgocenia" miodu, miód spływa po ciepłej ściance (nie gorącej) i tym samym oddaje wodę do otoczenia (pomieszczenie musi być suche).
Są też : Pochłaniacze wilgoci.

No ale posłuchajmy expertów Wink

Upss... , ale tego nie było w tym wątku tylko w osobnym:

"...
darek4257 napisał:
Hallo S.tam otworzylem nowe okienko o wodzie w miodzie i tam napisz co zrobic jezeli pszczoly zadeklowaly juz miod a w nim jest za duzy procent wody.
To z tabletka to uwaga stanie ale serce.poz d
..."

zatem woda z miodu zasklepionego przez komórki wosku nie wydostanie się sama - zgadza się ?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kriskros dnia Śro 13:22, 19 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał
Admin_Senior
Admin_Senior



Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 851
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Skąd: Radom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:24, 19 Sty 2011    Temat postu:

Nie rozumiem ostatniego zdania, wody nie powinno być już pod zasklepem. Jak już robotnice przerobią miód i wypełnią komórkę to wachlują skrzydełkami, wytwarzają strumień powietrza, takiej bryzy, po czym woda zostaje odparowana. Następnie dopiero pszczoły zakrywają komórki woskowym wieczkiem.
Więc skąd miała by się wziąć duża ilość wody w miodzie? Chyba, że ktoś odwirowywał niedojrzały miód, to wtedy rozumiem. Oświećcie mnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:02, 19 Sty 2011    Temat postu:

W owocach jest dwie dojrzałości
Zbiorcza i konsumpcyjna.
Czy czerwone jabłko jest już dojrzałe ?.
Michał masz rację, nie jest to możliwe. Mało tego odkryty miód chłonie wszystkie zapach, a samo odparowanie widy nie zrobi z niego miodu dojrzałego.
Dojrzewanie serów to tylko ilość wody czy proces.
Któryś pisał że znalazł miód zakopany w ziemi, i był super bo stary prawdziwy.
Fakt z mego życia
W latach 90 miałem zalać nową podłogę w szopie. Przyszła babcia, i mówi że w po wojnie w 47-50 dziadek zakopał skrzynkę spirytusu jako lokatę kapitału. Nie pamięta czy wykopał. Wbijałem rurę w ziemię i trafiłem, stłukła się litrówka Zalakowany, dodatkowo owinięte szyjki i lakowane dodatkowo. Moc miał 95%, ale nadawał sie tylko jako paliwo. Śmierdział ziemią, nie pomogły zaprawki, ponowna destylacja.
Morał
Jak jest gówno to nim zostanie, Eksperci niech spróbują z tego zrobić lrólewski napój a nie
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:25, 19 Sty 2011    Temat postu:

Hallo Miod pszczeli powinien miec mniej jak 18 %wody w sloikach sprzedawany w sklepach.Ale 20 procent to granica i tak trzymac--u mnie ma 20% i kurczaki nie moge dojsc do tego dlaczego(jestem za szybki),ale i tak wszyscy wcinaja go ino uszy sie trzesa.
dla Michala zeby zapamietales---- wiosna w czasie duzego pozytku ,i gdy jest za malo slonca ,pszczoly przynosza duzo nektaru i za szybko go zamykaja.W tym roku bylo wlasnie tak jak pisze.I dlatego nie spieszcie sie z wyciaganiem miodu,poniewaz przy zamknietych juz dekelkach jeszcze woda dyfunduje.Sposobem zmniejszenia zawartosci wody jest odsklepienie dekielkow i danie korpusu na gore.Pszczoly beda do niego nosic swiezy miod i zamykac dekelki. pozd


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Zach.-pom.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:43, 20 Sty 2011    Temat postu:

No Darku , słuszna uwaga. U góry jest ciepło to miodzik trochę odparuje z wody i pszczółki zasklepią go ponownie Wink
Czy o to chodziło ? Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Czw 13:19, 20 Sty 2011    Temat postu:

darek , nie gniewaj sie ale zaczynasz wypisywac saskie pierdoły, niedługo bedzie tak ze będziecie wstawiac do uli wiaderka i pszczoły tam bedą składać nektar a wy go odparujecie i bedzie miód, pszczoły niedojżałego miodu nie zasklepią, one dobrze wiedza co , kiedy, i jak robić
Powrót do góry
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Zach.-pom.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:30, 20 Sty 2011    Temat postu:

Birkut:

[link widoczny dla zalogowanych]

"...Wymagania jakościowe
1. Dojrzałość miodu, czyli dostateczne jego przetworzenie przez pszczoły, w plastrach, w ulu,
objawia się zasklepieniem 75 % całej ich powierzchni, w stanie patoki - tuż po odwirowaniu, jeszcze
przed początkiem krystalizacji, odpowiednio dużej gęstości , a w stanie krupca, krystalizacji , typów
dla konkretnego typu i odmiany. Norma PN-88/A-77626 Miód pszczeli. ..."

Znam pszczelarza który sprzedał miód klientce , a ta po otwarciu słoika usłyszała psss... i miała ferment zamiast miodu. Tylko nie pisz że to był mój miód bo nie handluje miodem Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Czw 16:21, 20 Sty 2011    Temat postu:

kriskros napisał:
Chyba nic innego jak rozlać w dużym płaskim naczyniu Very Happy (większa powierzchnia parowania) i wstawić do pomieszczenia suchego ( o małej wilgotności) - wilgoć z miodu odparuje.
Są też specjalne urządzenia do "odparowywania/odwilgocenia" miodu, miód spływa po ciepłej ściance (nie gorącej) i tym samym oddaje wodę do otoczenia (pomieszczenie musi być suche).
Są też : Pochłaniacze wilgoci.

No ale posłuchajmy expertów Wink

Upss... , ale tego nie było w tym wątku tylko w osobnym:

"...
darek4257 napisał:
Hallo S.tam otworzylem nowe okienko o wodzie w miodzie i tam napisz co zrobic jezeli pszczoly zadeklowaly juz miod a w nim jest za duzy procent wody.
To z tabletka to uwaga stanie ale serce.poz d
..."

zatem woda z miodu zasklepionego przez komórki wosku nie wydostanie się sama - zgadza się ?


porównaj sobie ten swój post z tym ostatnim o zasklepianiu , i pomyśl, to tyle
Powrót do góry
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 17:04, 20 Sty 2011    Temat postu:

Aby handlować trzeba mieć pszczoły.
napisałem się i nic nie zrozumiano.
W lipcu
Malinówka mimo że czerwona jest niedojrzała
Papierówka zielona już dojrzała.
NIE PISZCIE PIERDÓŁ
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin