Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zepsuty miód

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ander
Moderator
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Skąd: Toruń/Michałów

PostWysłany: Sob 20:19, 15 Sty 2011    Temat postu: zepsuty miód

W piwnicy znalazłem 2 słoiki miodu z 09 z gryki. Na dole niestety miód zaczął fermentować, przy przelewie jest już nieciekawy zapach. Czy mimo to, że jest trochę nadpsutego miodu to mogę go wykorzystać do wiosennego podkarmiania ciastem? Mogę go użyć do ciasta?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marcinq00
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Łączki Kucharskie (podkarpacie)
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:26, 15 Sty 2011    Temat postu:

na ktoryms forum juz widzialem podobny temat a odpowiedz brzmiala
"czy pszczoly to swinie ??" jak zaczol fermentowac to zrub z niego inny pozytek %


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ander
Moderator
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Skąd: Toruń/Michałów

PostWysłany: Sob 20:36, 15 Sty 2011    Temat postu:

Jest go za mało żeby poszedł na właściwe %%%

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marcinq00
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Łączki Kucharskie (podkarpacie)
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:46, 15 Sty 2011    Temat postu:

dla chcacego nic trudnego
ale ja pszczolom bym tego nie dal


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szczepano101194
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Janów lubelski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 13:07, 17 Sty 2011    Temat postu:

przegotuj go i wtedy możesz śmiało dać pszczołom miałem podobną sytuacje,,,

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mariusz
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: pow. Wołomiński
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 2:22, 18 Sty 2011    Temat postu:

Wydaje mi się że prawdziwy miód nie powinien się zepsuć.

Przytoczę tu swoją historię, otóż działka na której mieszkam należała kiedyś do brata mojego dziadka który oczywiście też trzymał pszczoły i miód który im odbierał często zakopywał w ziemi.
Kilka lat temu ja przekopując działkę natknąłem się na kilkanaście butelek takiego miodu, wyliczyliśmy że miał około 40 lat lecz i po takim czasie nadal był dobry, Kilka butelek kupił od nas pewien człowiek z Warszawy to mówił że miał gości co dawali mu po 50zł. za łyżeczkę tego miodu.

Ten miód to na pewno nie był z cukru bo tamte pszczoły to nawet na zimę cukru nie dostawały.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 12:18, 18 Sty 2011    Temat postu:

Można dyskutować w tym temacie, ale należy rozróżnić dwa aspekty
1 Prawdziwy miód
2 Psucie sie miodu
Ponieważ temat to psucie się miodu, na tym się skupię. Podstawową przyczyną fermentacji, bo ona jest najbardziej widoczna, to zabranie miody świeżego mającego dużo wody. On nie krystalizuje, lub krystalizuje częściowo. Dlatego na wszystkich skupach musi być skrystalizowany.
Inną sprawą jest psucie się miodu u odbiorcy końcowego. Nagminnie mamy otwarty słoik, podgrzewany kilka razy, bo lepiej się nabiera. bierze ktoś łyżeczkę próbuje, jeszcze raz do słoika.
Ślina ma wiele bakterii, i zaczyna rosnąć.
Kolega Mariusz podał przykład i podkreślił stare miody. Nic bardziej błędnego. Można dać sam cukier, jeśli zostanie przerobiony nigdy się nie zapsuje. Jako przykład są zapasy zimowe.
Czy one się psują ? Nie. Wiosną są w pełni wartościowe. Czasami zkrystalizowane
ale nie fermentują mimo że były w ulu w ekstremalnych warunkach, wilgoć zmienna temperatura itd. Psują się tylko ramki krańcowe z komórkami nie zasklepionymi. Tego nawet pszczoły wiosną nie chcą wybierać. Wielokrotnie były sygnały na naszym forum i pytania . Co mam zrobić zabrałem miód nie dojrzały, leje się jak woda, nie krystalizuje etc.
Upatruję tych problemów w tylko w braku doswiadczenia w ocenie chwili kiedy wirować.
Adam


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin