|
DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW http://www.pasiekamichalow.com
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nawłoć
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 20:24, 13 Kwi 2016 Temat postu: Zepsuty miód? - Zdjęcia i opis (szkoda wyrzucić, duży słoik) |
|
|
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy miód który posiadam, nie jest zepsuty/sfermentowany. Sytuacja wygląda następująco:
- Miód zakupiony w 2015 roku i w tymże roku zebrany, a więc był ze "świeżego" zbioru, od sprawdzonego pszczelarza(miesiąc zbioru nieznany).
- Duży słoik nawłoci, raz otwarty do skosztowania suchą, metalową łyżeczką - jedno nabranie. Miód zakręcony do dnia dzisiejszego, przechowywany w ciemnej szafce w temperaturze pokojowej, nie miał styczności z wodą ani czymkolwiek innym.
- Skrystalizował. Po otwarciu na górze żadnej piany, stała konsystencja, tylko przy górnej części i dolnej nieco jaśniejszy, bielszy odcień(jeszcze widać na zdjęciach, bo górną warstwę usunąłem, chyba niepotrzebnie). W środkowej części ciemniejszy odcień koloru żółtego. I w środkowej części, jak to widać na zdjęciach, jakby zmieniła się tekstura, nie jest gładki tylko jakby porowaty(?), czy to powietrze nie wiem, kształt nieregularny na pewno nie okrągły.
- Miód nie śmierdzi, nie odrzuca zapachem, ma specyficzny zapach nawłoci.
Tyle informacji zebrałem. Nie wiem, co mam myśleć(jestem tylko "zjadaczem" ), o strukturze w środkowej części i zmianie barwy u góry i na dole słoika. Proszę o pomoc, bo szkoda, żebym wyrzucił przeszło 1,3kg miodu lub zrobił z niego nalewkę. Jednocześnie nie chcę mieć problemów żołądkowych czy się zatruć.
Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mariusz
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: pow. Wołomiński Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 22:27, 13 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Ze zdjęć wnioskuję że z tym miodem jest wszystko wpożądku.
Tak właśnie krystalizuje miód nawłociowy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|