Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zepsuty miód? - Zdjęcia i opis (szkoda wyrzucić, duży słoik)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nawłoć




Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:24, 13 Kwi 2016    Temat postu: Zepsuty miód? - Zdjęcia i opis (szkoda wyrzucić, duży słoik)

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, czy miód który posiadam, nie jest zepsuty/sfermentowany. Sytuacja wygląda następująco:

- Miód zakupiony w 2015 roku i w tymże roku zebrany, a więc był ze "świeżego" zbioru, od sprawdzonego pszczelarza(miesiąc zbioru nieznany).

- Duży słoik nawłoci, raz otwarty do skosztowania suchą, metalową łyżeczką - jedno nabranie. Miód zakręcony do dnia dzisiejszego, przechowywany w ciemnej szafce w temperaturze pokojowej, nie miał styczności z wodą ani czymkolwiek innym.

- Skrystalizował. Po otwarciu na górze żadnej piany, stała konsystencja, tylko przy górnej części i dolnej nieco jaśniejszy, bielszy odcień(jeszcze widać na zdjęciach, bo górną warstwę usunąłem, chyba niepotrzebnie). W środkowej części ciemniejszy odcień koloru żółtego. I w środkowej części, jak to widać na zdjęciach, jakby zmieniła się tekstura, nie jest gładki tylko jakby porowaty(?), czy to powietrze nie wiem, kształt nieregularny na pewno nie okrągły.

- Miód nie śmierdzi, nie odrzuca zapachem, ma specyficzny zapach nawłoci.


Tyle informacji zebrałem. Nie wiem, co mam myśleć(jestem tylko "zjadaczem" Wink ), o strukturze w środkowej części i zmianie barwy u góry i na dole słoika. Proszę o pomoc, bo szkoda, żebym wyrzucił przeszło 1,3kg miodu lub zrobił z niego nalewkę. Jednocześnie nie chcę mieć problemów żołądkowych czy się zatruć.
Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mariusz
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: pow. Wołomiński
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:27, 13 Kwi 2016    Temat postu:

Ze zdjęć wnioskuję że z tym miodem jest wszystko wpożądku.
Tak właśnie krystalizuje miód nawłociowy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> PRODUKCJA I POZYSKIWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin