Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maniolo
Dołączył: 10 Wrz 2013
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 22:48, 10 Wrz 2013 Temat postu: jaki cukier |
|
|
witam jaki cukier polecacie zeby podkarmic pszczoły na zime ? kupilem w biedronce slodka lyzeczka i boje sie czy bedzie sie on nadawal ? czy nie zaszkodzi pszczołą ?? jakim cukrem wy podkarmiacie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
johny180
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 12 Wrz 2012
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Skąd: podhale Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 23:12, 10 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
karmilem nim i zimowaly bez problemu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bożena
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 23 Lis 2011
Posty: 457
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Skąd: Warmia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 0:08, 11 Wrz 2013 Temat postu: Re: jaki cukier |
|
|
maniolo napisał: | boje sie czy bedzie sie on nadawal ? |
Powinno się już kończyć podkarmianie ( do połowy września ), karm i nie zastanawiaj się czy się będzie nadawał. Większość pszczelarzy takiego cukru używa i jest wszystko ok.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
KRZY-SZTOF
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 20 Maj 2012
Posty: 220
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 32 razy
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 8:48, 15 Wrz 2013 Temat postu: Zawartość cukru w cukrze... |
|
|
Dla mnie przy zakupie cukru istotne jest aby był paczkowany w pakiety 10 kg. dla wygody w transporcie. Kupowałem w różnych sieciach - Lubelski, Królewski, Słodką łyżeczke, Polski,...interesuje mnie również cena. Najlepsza i najpewniejsza cukrownia to Ropczyce i Krasnystaw.
Pozdrawiam słodko.
Warto pomyśleć o doprawieniu syropu ziółkami "dla zdrowotności"
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
boddan
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 643
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy
|
Wysłany: Czw 21:12, 12 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Witam, informuję, że mamy cukier w Tescco po 2,63 zł. Kupił nie kupił wiedzieć warto.
..............................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Skąd: Wschodnie Mazowieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 21:46, 12 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
boddan napisał: | Witam, informuję, że mamy cukier w Tescco po 2,63 zł. Kupił nie kupił wiedzieć warto.
..............................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa |
Pewnie że wiedzieć warto , bo zbliża się z ceną do wartości na giełdzie Londyńskiej i jeszcze mu sporo brakuje i pomyśleć kto i na jakie pieniądze nas okradał do tej pory ? Z drugiej strony kupno teraz cukru na przyszły sezon to zamrożony pieniądz ale też nie wiadomo czy w przyszłym roku kilka sieci handlowych znów się nie zmówi i zacznie nam sprzedawać cukier znowu po 6 zł powołując się na spadek zainteresowania plantatorów uprawą buraka cukrowego spowodowanego rekordowo niską ceną cukru w tym roku i będzie znowu górka cenowa a po górce oczywiście dołek cenowy. Znam starszego pszczelarza już po osiemdziesiątce który kupuje cukier zawsze na dwa lata naprzód niż wynikało by to z jego potrzeb i zawsze ma zapas cukru na minimum jeden rok. Do tej praktyki zmusił go nasz wcześniejszy ustrój polityczno gospodarczy , ale widać że i teraz ma to jakieś uzasadnienie. Przynajmniej jak jest dołek cenowy , bo latem na pewno nie będzie taki tani chociażby ze względu na koszty magazynowania.
Pozdrawiam
Tadek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
boddan
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 643
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy
|
Wysłany: Pią 9:31, 13 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
A, tutaj akapit, artykułu w Onecie, który potwierdza obawy.
,,Cukier coraz tańszy. W ciągu pół roku cena spadła o 1 zł
Piątek, 13 grudnia (05:50)
Produkcja cukru w Polsce w tym roku ma sięgnąć 1,7-1,8 milionów ton, czyli będzie większa niż mówiły wcześniejsze szacunki. Cena spada - cukier jest dziś tańszy o ok. 20 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem. To, co dobre dla konsumentów, martwi jednak producentów."
..............................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Skąd: Wschodnie Mazowieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 10:22, 13 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Czyli wniosek - jak ktoś ma trochę kasy na luzie to powinien kupić teraz. Cena niższa o 20% pewnie nie utrzyma się do przyszłego roku bo sprytni handlowcy na pewno wyeksportują po takich cenach tą nadwyżkę cukru na rynku do innych krajów Unii lub do Rosji. Na 20% to niektóre banki udzielają dzisiaj kredyt a oszczędności w banku zawsze są niżej oprocentowane od kredytów. Czyli zamiast trzymać pieniądze na koncie w banku lepiej kupić cukier.
Tadek
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Tadek 11 dnia Pią 10:33, 13 Gru 2013, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
dewu
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 316
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Skąd: Lubsko Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 20:26, 13 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Ciekawe czy przy tak niskiej cenie nasi hurtownicy od inwertów odpuszczą trochę i zejdą z ceny?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
irkor
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 20:35, 15 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Cena nie powinna być jedynym kryterium przy wyborze cukru. O tym, ile „jest cukru w cukrze” najlepiej wiedzą nasze gospodynie domowe.
Tak tylko dla przypomnienia powtórzę, że cukier jest lepszym pokarmem dla zimującej rodziny aniżeli miód zlej jakości, gdyż nie powoduje przedwczesnego wypełnienia jelita prostego.
Do podkarmiania powinniśmy używać wyłącznie cukru rafinowanego (białego), gdyż nie oczyszczony (żółty) zawiera znaczną domieszkę melasy i wywołuje u zimujących pszczół zaburzenia w trawieniu. Oczyszczony cukier buraczany składa się niemal z samej sacharozy. Ilość zanieczyszczeń organicznych wynosi jedynie od 1 do 6,5 %.
Osobiście uważam, że takiego cukru jaki produkowały nasze Polskie Cukrownie, nie zaoferuje nam żaden Supermarket.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|