Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

różne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> ŻARTY I KAWAŁY & FASCYNUJĄCE CIEKAWOSTKI Z ŻYCIA PSZCZÓŁ / PSZCZELE CIEKAWOSTKI
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mały
Gość






PostWysłany: Nie 15:32, 22 Lut 2009    Temat postu: różne

Propolis (kit)- to lepka żywiczna substancja o barwie brunatnej, zielonkawej. Wytwarzany jest przez pszczoły głównie z substancji żywicznych. Ma zastosowanie w leczeniu następujących schorzeń: grypa, katar, przeziębienia i nieżyty górnych dróg oddechowych, angina, zapalenie krtani, tchawicy, jamy ustnej, paradentoza, nieżyt i zapalenie żołądka, dwunastnicy i jelit, zapalenie prostaty, pęcherza i cewki moczowej, nadciśnienie tętnicze, odmrożenia, owrzodzenia, odleżyny, czyraki, grzybice, żylaki.

Pyłek pszczeli- To główne pożywienie pszczół. Jest bogaty w białko, tłuszcze, sole mineralne witaminy, kwasy organiczne i hormony. Posiada różnorodne właściwości odżywcze, odtruwające, antydepresyjne, antyalergiczne, przeciwmiażdżycowe, antybiotyczne, regulujące trawienie, lecznicze, schorzeń prostaty, wspomagające leczenie cukrzycy, poprawiające wzrok, przeciwzapalne, kosmetyczne. Wynika to z bardzo bogatego składu chemicznego (ponad 250 różnych związków).
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Pią 13:05, 13 Mar 2009    Temat postu:

Świeży pyłek pszczeli bardzo lubię, jest taki kwaskowaty.jj
Powrót do góry
Dominik
Gość






PostWysłany: Pią 16:12, 27 Mar 2009    Temat postu: Antybiotyk

Miód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców. Te cenne właściwości zawdzięcza miód swemu składowi chemicznemu. Wysokie ciśnienie osmotyczne, kwaśny odczyn środowiska, obecność oksydazy glukozy, lizozymu, apidycyny, inhibiny to cechy nadające miodowi działanie antybiotyczne. Warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy gdy go rozcieńczymy z wodą.
Powrót do góry
Dominik
Gość






PostWysłany: Pią 16:15, 27 Mar 2009    Temat postu: z wp

Na świecie istnieje około dwadzieścia tysięcy gatunków pszczół. Większość z nich nie została opisana, a więc liczba ta może być dużo większa.

Najmniejsze pszczoły miodne, to pszczoły karłowate(wschodnioazjatyckie), mają do 0,2 mm. Największe pszczoły, to Megachile Pluto, które mają do 40 mm.

Pszczoły miodne żyją w rojach lub koloniach. W jednym roju żyje około dwudziestu tysięcy pszczół, choć zdarza się, że nawet do stu tysięcy. Jest wśród nich jedna królowa, setki trutni i tysiące robotnic.

Robotnice to samice, ale nie rozmnażają się. Królowa zapewnia potomstwo. Trutnie, to osobniki płci męskiej, nie posiadają żądeł.

Pszczoły porozumiewają się za pomocą tańców i wydawania dźwięków. Owady bez żądeł porozumiewają się tylko dźwiękowo.

Taniec zależny jest od kąta padania światła słonecznego.

Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę.

Przeciętny zasięg lotu pszczół wynosi 3 km. Maksymalny zasięg może wynieść 10 km i więcej.

Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.

Podczas jednego "kursu" po nektar pszczoła odwiedza 50-100 kwiatów.

Pszczoły zbieraczki pobierają nektar z kwiatów, dodają pierwsze enzymy, przynoszą do ula. W ulu przekazują nektar pszczołom ulowym, które wzbogacają świeży nakrop w aminokwasy, kwasy organiczne, dalsze enzymy rozkładające wielocukry na cukry proste i roznoszą nektar po wielu komórkach celem jego zagęszczenia.

W miarę gęstnienia, miód przenoszony jest do następnych wyżej położonych komórek, jednocześnie dalej wzbogacany w związki organiczne.

Dojrzały gęsty miód jest zasklepiany czyli komórki zamykane są cienką warstwą wosku.

Pszczoła to jedyny owad, którego wytwarzaną dla siebie żywność jada człowiek.

Pszczoły wytwarzają miód w ten sam sposób od 150 milionów lat.

Miód to: 80% naturalnych cukrów. 18% wody, 2% składników mineralnych, witamin, protein, pyłku.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> ŻARTY I KAWAŁY & FASCYNUJĄCE CIEKAWOSTKI Z ŻYCIA PSZCZÓŁ / PSZCZELE CIEKAWOSTKI
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin