Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
paulina
Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: szczecin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:27, 21 Cze 2012 Temat postu: fałszowany miód |
|
|
witam, czy miód który po roku zachował półpłynną konsystencję,żadszą na wierzchu i gęstszą niżej należy uznać za fałszowany czy też może być to naturalne? pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 126 razy Skąd: Kielce Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 10:44, 21 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Z całą pewnością nie jest to miód pełnowartościowy. Przyczyn tego może być kilka.
Mógł być to miód 1 klasy, ale został np. przegrzany przy rozpuszczaniu do nalewania i nigdy już się nie skrystalizuje.
Może być to miód, który zawiera zbyt dużo wody czyli niedojrzały zbyt wcześnie odwirowany.
Może to być wreszcie namiastka miodu, jakiś procent miodu, mąka ziemniaczana, lub inwert.
Bez labolatoryjnego badania sprawa nie do rozwiązania.
Adam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
paulina
Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: szczecin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:46, 21 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
dziękuję bardzo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Czw 12:12, 21 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
skąd jest ten miód?
|
|
Powrót do góry |
|
|
paulina
Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: szczecin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 8:32, 23 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
rodzice kupili w pasiece w swojej wsi, jest bardzo smaczny ale podejżanie długo miękki, woleliśmy się upewnić zanim kupimy go w tym roku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kredka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 15 Mar 2012
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:33, 23 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
A czy był to miód wielokwiatowy, czy jakiś odmianowy? Są miody które bardzo długo nie krystalizują.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
paulina
Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: szczecin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:46, 24 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
wielokwiatowy oraz lipowy. a które odmiany tak się zachowują?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cezar,.
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 181
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Skąd: PŁN.Mazowsze
|
Wysłany: Nie 22:23, 24 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Wielokwiat i lipa powinien całkowicie skrystalizować do jesieni. Ale jest jeszcze sprawa jak był przechowywany ,może na parapecie okna (tak się często zdaża _) i jeszcze otwarty przykryty ściereczką . I wtedy problem z krystalizacją gotowy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kredka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 15 Mar 2012
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 23:38, 24 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
wolno krystalizuje miód akacjowy
ale w sumie ciekawa sytuacja, bo żeby pszczelarz sprzedawał zafałszowany miód osobą ze swojej okolicy to raczej się rzadko zdarza, może rzeczywiście źle go przechowywałaś i dlatego wolniej krystalizuje?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
paulina
Dołączył: 20 Cze 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: szczecin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:29, 25 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
akurat z przechowaniem nie było problemu - chłodna piwnica, poza tym mupiło go kilka osób i u wszystkich zachował się tak samo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
qq
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Skąd: Kwidzyn Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 14:02, 25 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
paulina napisał: | akurat z przechowaniem nie było problemu - chłodna piwnica, poza tym mupiło go kilka osób i u wszystkich zachował się tak samo |
Ten mód poprostu ma dużą zawartość akacji i dlatego niekrystalizuje. To najnormalniejsze zachowanie takiego miodu. Od co . Podobni zachowuje się również miód z nawłoci , również ciężko siekrystalizuje .Ale to taka już natura i raczej nikt w piwnicy niepomagał cukrem .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|