Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

jak przechowywać miód
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> W SEZONIE - CZYLI CO SIĘ DZIEJE, CO TERAZ ROBIĘ W PASIECE...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dewu
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 316
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Skąd: Lubsko
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:54, 08 Lut 2012    Temat postu:

Jak to mówi Jan klient nasz pan. To dla klienta szykujemy towar. Przy kremowaniu miodu kupa roboty. Ja jak na razie mam klientów bez kremowania. Miodu nie mam od września a oni ciągle pytają . Byłem dziś w netto słój 1,9 l za 18,99. u mnie 0,9 za 30. ten w sklepie to z jakiejś firmy Pasieka Słoneczna. Po ile trzeba skupić aby sprzedawać za taką niską cenę. Co do przechowania to po wirowaniu zlewam odstaje 3 dni zbieram drobiny, które wypołyną i babelki powietrza. Następnie rozlewam w słoiki. za następne dwa dniu słoiki zakręcam. Oczywiście zbieram jeszcze w słoikach trochę drobin wosku czy bąbelki powietrza. Słoje stoją w chłodnej piwnicy. Nie wiem co bym robił przy dużej ilości, ale sądzę, że w słoikach jest najlepiej. Odpada kwestia podgrzewania. Ja mam do tego watpliwości.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:19, 08 Lut 2012    Temat postu:

Jan1948
Widzisz ze najlepsze sloiczki sa te w ktorych jest dokladnie 0,5kg miodu.
Lepiej sie liczy rozlewa i lepiej sie z takiego sloiczka je,bo jest plytki.
Czyli w kartoniku jest 12 sloiczkow 6kg miodu.
Miod jest nie röwny miodowi jezeli chodzi o krystalizacje .
Jest rasa pszczol co przynosi mocno ciemny miod ktory sie nigdy nie skrystalizuje.
carnica kaukazy krainka czy buckfast i inne ,maja jasniejsze miody.
Juz 100 razy pisalem ale tak chyba trzeba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MIOD nalezy chronic przed wyzsza temperatura jak 40 stopni
Miod nalezy chronic przed swiatlem(przetrzymywac w ciemnosciach.
Miod sprzedawany w sklepach jest podgrzany do wysokich temperatur ale za to bedzie plynny juz na zawsze......
CZYLI traci on--------------1 vitaminy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2 mineraly!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3 enzymy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dla siebie przygotowanie miodu polega na odwirowaniu do wiader zamykamy wiadra i zostawiamy tak miod do stwardniecia w zimnej piwnicy np.16 stopni.
kiedy juz stwardnieje brudy sciagniemy lyzka lub zeskrobiemy plastikem do ciasta.Podgrzewamy w szafie lub w wodzie do 40 stopni ,nastepnie mieszamy go
obrotami nie wiekszymi jak 60 obrotow/minute wiertarka i poktretlem np.do betonu.Aby sie rozluznil .------to nie znaczy ze jest kremowy .Jak chcemy kremowy to trzeby by dlugo jeszcze mieszac lub go zaszczepic miodem kremowym.Mieszamy po to zeby jakos porzadnie wygladal w sloiku a nie schnal i odchodzil od sloika kurczyl sie.I ten miod nalezy samemu jesc, a czy dzieciom dac????
troszke amitrazy tez dziecku od 6 lat nie zaszkodzi.
No patrz jake madre ludzie z uni doplacaja do amitrazy,ale u siebie ze to trucizna zabraniaja ,wylapuja wszystkich ktorzy uzywaja amitraze na 117 hodowcow 1 uzywa amitraze przeciw warozie.
Unia wie w co inwestowac.Wracajac do miodu juz wystarczy tylko 70 stopni plus zeby zrobic bezwartosciowy miod do sprzedarzy ktory pieknie bedzie sie lau do sloikow i zostanie na zawsze plynny.
Mowilem o tych wiadrach ---najszybsza metoda.
Tak robie a pozniej jak w zime mam zamowienie drapie z gory,usuwam zanieczyszczenia podgrzewam do 40 stopni i mieszam 1 raz lub 9 razy po 15 minut mieszadlem do betonu.(przyklad daje mieszadlo do betonu ale sam mieszam spirala i mieszamy zawsze miod z DOLU DO GORY nie odwrotnie!!!!!!
Dzisiaj sie duzo nauczyliscie co???????????????????poz d
(swoich postow nie koryguje przepr.za bledy )poz d


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jozef
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Skąd: pomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:11, 08 Lut 2012    Temat postu:

przestańcie robić młody pszczelarzom wodę z mózgu ;; miód kremowany to jest miód ? ? ? o boże ludzie , to jak we polityce kto lepiej łokciem rozpycha ten jest guru ??? to nie tak jest ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !! pogadajcie sobie ??? ? to przekracza wszystkie normy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zorro
MISTRZ PSZCZELARSKI
MISTRZ PSZCZELARSKI



Dołączył: 29 Sty 2012
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:28, 08 Lut 2012    Temat postu:

Co ten Darek pisze cytuję:

"Jest rasa pszczol co przynosi mocno ciemny miod ktory sie nigdy nie skrystalizuje.
carnica kaukazy krainka czy buckfast i inne ,maja jasniejsze miody.
Juz 100 razy pisalem ale tak chyba trzeba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "

Pomidor,pomidor,pomidor


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Śro 21:38, 08 Lut 2012    Temat postu:

Szanowny jozefie a co to jest ? Niech kolega nie robi wody z mózgu . Jak się mylę to zamiast wykrzykników choć słowo na poparcie swojej tezy - miód kremowany to nie miód. Ja się pytam co ? Słodzik ? Bo ja twierdzę że stan fizyczny miodu. Czekam zamiast wykrzykników na konkrety.
Powrót do góry
paulownia
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2150
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 33 razy
Skąd: podkarpacie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:41, 08 Lut 2012    Temat postu:

co ty z tym pomidorem masz może plantacie pomidorów i caly czas o nich myślisz a może jesteś lekko upośledzony jeśli tak to powiedz będziemy wtedy w inny sposób do ciebie podchodzić bo jak na razie to reprezentujesz sobą intelekt na poziomie przedszkola

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ander
Moderator
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Skąd: Toruń/Michałów

PostWysłany: Śro 21:44, 08 Lut 2012    Temat postu:

Zorro napisał:
Co ten Darek pisze cytuję:

"Jest rasa pszczol co przynosi mocno ciemny miod ktory sie nigdy nie skrystalizuje.
carnica kaukazy krainka czy buckfast i inne ,maja jasniejsze miody.
Juz 100 razy pisalem ale tak chyba trzeba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "

Pomidor,pomidor,pomidor

Czy ty coś umiesz napisać po za pomidorem?
Czy ty wogóle wiesz gdzie ty się człowieku znajdujesz i z kim i na jaki temat piszesz?

Wnioskuję po raz enty o likwidację konta.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:45, 08 Lut 2012    Temat postu:

jozef
zobacz na naszej galerii jaki mamy fajny ul , fotka ula z 2000r, ładnie wykonany i pomysłowy.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Śro 21:49, 08 Lut 2012    Temat postu:

A ten jozef to wynalazca ula kaszubskiego? Jak tak to imiennik zedrze za prawa autorskie! A znając opinie o teściowych to musi dbać o budżet. Co zabawne ale czytałem w czytelni książkę gdzie była rycina wynalazku z 1881 . Very Happy
Powrót do góry
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:55, 08 Lut 2012    Temat postu:

czesc chcecie zebym napisal jakie pszczoly nosza niekrystalizujacy sie miod
spadziowy troszke mieszany...to napisze nawet w polskiej nazwie.
Ale trzeba pamietac gdy pszczola bedzie miala do wyboru obojetnie jaki pozytek
poza spadzzia!!!!!to zawsze wybieze ten inny nie spadz!!!!
To ja tu nie wymyslam to jest opis doswiadczen znanych pszczelarzy w niemczech.poz d


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Śro 22:04, 08 Lut 2012    Temat postu:

A jak prawa autorskie ? Na ul ? Patent kolega przedstawił . A co do spadzi to ja też jak mam jakiś wybór to g.... zostawiam na koniec. Very Happy I wcale nie wiem co ludzie w smaku tego miodu widzą. Zdecydowanie wolę wielokwiatowy.
Powrót do góry
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 39 razy
Skąd: NIEMCY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:15, 08 Lut 2012    Temat postu:

Czesc nie wolno tak pisac.Spadziowy jest najdrozszym miodem Dlaczego to doczytrasz w internacie.poz d
Smaki sie zmieniaja u czlowieka z biegem lat , musisz trafic na swoj spadziowy bo tez kazy jest inny i wtedy zmienisz zdanie.poz d


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Czw 18:49, 09 Lut 2012    Temat postu:

Ja wiem bez czytania, dobra spadź zarzyna pszczoły. Gusta mam nie zmienne co do jedzenia i innych spraw. Very Happy O gustach nie dyskutuję. Very Happy
Powrót do góry
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 84 razy
Skąd: Góry Świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:16, 09 Lut 2012    Temat postu:

Halo, halo,!!! byłem dzisiaj w pasiece.W południe:śniegu -12 a mrozu za cholewę.Natomiast w tej mojej chałupie -8 st. Woda w czjniku zrobiła okrągłe dno.
Sadzawka mi cała zamarzła na iment,ale słychać,że woda przepływa.Do uli mawet nie podchodziłem.Zrobiłem tylko zdjęcia dlna galerii.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 84 razy
Skąd: Góry Świętokrzyskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:19, 09 Lut 2012    Temat postu:

przeniesiony

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bohtyn dnia Czw 19:49, 09 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> W SEZONIE - CZYLI CO SIĘ DZIEJE, CO TERAZ ROBIĘ W PASIECE...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin