Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dewu
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 316
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Skąd: Lubsko Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 19:54, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Jak to mówi Jan klient nasz pan. To dla klienta szykujemy towar. Przy kremowaniu miodu kupa roboty. Ja jak na razie mam klientów bez kremowania. Miodu nie mam od września a oni ciągle pytają . Byłem dziś w netto słój 1,9 l za 18,99. u mnie 0,9 za 30. ten w sklepie to z jakiejś firmy Pasieka Słoneczna. Po ile trzeba skupić aby sprzedawać za taką niską cenę. Co do przechowania to po wirowaniu zlewam odstaje 3 dni zbieram drobiny, które wypołyną i babelki powietrza. Następnie rozlewam w słoiki. za następne dwa dniu słoiki zakręcam. Oczywiście zbieram jeszcze w słoikach trochę drobin wosku czy bąbelki powietrza. Słoje stoją w chłodnej piwnicy. Nie wiem co bym robił przy dużej ilości, ale sądzę, że w słoikach jest najlepiej. Odpada kwestia podgrzewania. Ja mam do tego watpliwości.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 39 razy Skąd: NIEMCY Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 20:19, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Jan1948
Widzisz ze najlepsze sloiczki sa te w ktorych jest dokladnie 0,5kg miodu.
Lepiej sie liczy rozlewa i lepiej sie z takiego sloiczka je,bo jest plytki.
Czyli w kartoniku jest 12 sloiczkow 6kg miodu.
Miod jest nie röwny miodowi jezeli chodzi o krystalizacje .
Jest rasa pszczol co przynosi mocno ciemny miod ktory sie nigdy nie skrystalizuje.
carnica kaukazy krainka czy buckfast i inne ,maja jasniejsze miody.
Juz 100 razy pisalem ale tak chyba trzeba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MIOD nalezy chronic przed wyzsza temperatura jak 40 stopni
Miod nalezy chronic przed swiatlem(przetrzymywac w ciemnosciach.
Miod sprzedawany w sklepach jest podgrzany do wysokich temperatur ale za to bedzie plynny juz na zawsze......
CZYLI traci on--------------1 vitaminy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2 mineraly!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3 enzymy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dla siebie przygotowanie miodu polega na odwirowaniu do wiader zamykamy wiadra i zostawiamy tak miod do stwardniecia w zimnej piwnicy np.16 stopni.
kiedy juz stwardnieje brudy sciagniemy lyzka lub zeskrobiemy plastikem do ciasta.Podgrzewamy w szafie lub w wodzie do 40 stopni ,nastepnie mieszamy go
obrotami nie wiekszymi jak 60 obrotow/minute wiertarka i poktretlem np.do betonu.Aby sie rozluznil .------to nie znaczy ze jest kremowy .Jak chcemy kremowy to trzeby by dlugo jeszcze mieszac lub go zaszczepic miodem kremowym.Mieszamy po to zeby jakos porzadnie wygladal w sloiku a nie schnal i odchodzil od sloika kurczyl sie.I ten miod nalezy samemu jesc, a czy dzieciom dac????
troszke amitrazy tez dziecku od 6 lat nie zaszkodzi.
No patrz jake madre ludzie z uni doplacaja do amitrazy,ale u siebie ze to trucizna zabraniaja ,wylapuja wszystkich ktorzy uzywaja amitraze na 117 hodowcow 1 uzywa amitraze przeciw warozie.
Unia wie w co inwestowac.Wracajac do miodu juz wystarczy tylko 70 stopni plus zeby zrobic bezwartosciowy miod do sprzedarzy ktory pieknie bedzie sie lau do sloikow i zostanie na zawsze plynny.
Mowilem o tych wiadrach ---najszybsza metoda.
Tak robie a pozniej jak w zime mam zamowienie drapie z gory,usuwam zanieczyszczenia podgrzewam do 40 stopni i mieszam 1 raz lub 9 razy po 15 minut mieszadlem do betonu.(przyklad daje mieszadlo do betonu ale sam mieszam spirala i mieszamy zawsze miod z DOLU DO GORY nie odwrotnie!!!!!!
Dzisiaj sie duzo nauczyliscie co???????????????????poz d
(swoich postow nie koryguje przepr.za bledy )poz d
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
jozef
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Skąd: pomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 21:11, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
przestańcie robić młody pszczelarzom wodę z mózgu ;; miód kremowany to jest miód ? ? ? o boże ludzie , to jak we polityce kto lepiej łokciem rozpycha ten jest guru ??? to nie tak jest ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !! pogadajcie sobie ??? ? to przekracza wszystkie normy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zorro
MISTRZ PSZCZELARSKI
Dołączył: 29 Sty 2012
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 21:28, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Co ten Darek pisze cytuję:
"Jest rasa pszczol co przynosi mocno ciemny miod ktory sie nigdy nie skrystalizuje.
carnica kaukazy krainka czy buckfast i inne ,maja jasniejsze miody.
Juz 100 razy pisalem ale tak chyba trzeba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "
Pomidor,pomidor,pomidor
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro
Gość
|
Wysłany: Śro 21:38, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Szanowny jozefie a co to jest ? Niech kolega nie robi wody z mózgu . Jak się mylę to zamiast wykrzykników choć słowo na poparcie swojej tezy - miód kremowany to nie miód. Ja się pytam co ? Słodzik ? Bo ja twierdzę że stan fizyczny miodu. Czekam zamiast wykrzykników na konkrety.
|
|
Powrót do góry |
|
|
paulownia
Administrator
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2150
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 33 razy Skąd: podkarpacie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 21:41, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
co ty z tym pomidorem masz może plantacie pomidorów i caly czas o nich myślisz a może jesteś lekko upośledzony jeśli tak to powiedz będziemy wtedy w inny sposób do ciebie podchodzić bo jak na razie to reprezentujesz sobą intelekt na poziomie przedszkola
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ander
Moderator
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Skąd: Toruń/Michałów
|
Wysłany: Śro 21:44, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Zorro napisał: | Co ten Darek pisze cytuję:
"Jest rasa pszczol co przynosi mocno ciemny miod ktory sie nigdy nie skrystalizuje.
carnica kaukazy krainka czy buckfast i inne ,maja jasniejsze miody.
Juz 100 razy pisalem ale tak chyba trzeba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "
Pomidor,pomidor,pomidor |
Czy ty coś umiesz napisać po za pomidorem?
Czy ty wogóle wiesz gdzie ty się człowieku znajdujesz i z kim i na jaki temat piszesz?
Wnioskuję po raz enty o likwidację konta.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 126 razy Skąd: Kielce Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 21:45, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
jozef
zobacz na naszej galerii jaki mamy fajny ul , fotka ula z 2000r, ładnie wykonany i pomysłowy.
Adam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro
Gość
|
Wysłany: Śro 21:49, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
A ten jozef to wynalazca ula kaszubskiego? Jak tak to imiennik zedrze za prawa autorskie! A znając opinie o teściowych to musi dbać o budżet. Co zabawne ale czytałem w czytelni książkę gdzie była rycina wynalazku z 1881 .
|
|
Powrót do góry |
|
|
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 39 razy Skąd: NIEMCY Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 21:55, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
czesc chcecie zebym napisal jakie pszczoly nosza niekrystalizujacy sie miod
spadziowy troszke mieszany...to napisze nawet w polskiej nazwie.
Ale trzeba pamietac gdy pszczola bedzie miala do wyboru obojetnie jaki pozytek
poza spadzzia!!!!!to zawsze wybieze ten inny nie spadz!!!!
To ja tu nie wymyslam to jest opis doswiadczen znanych pszczelarzy w niemczech.poz d
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro
Gość
|
Wysłany: Śro 22:04, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
A jak prawa autorskie ? Na ul ? Patent kolega przedstawił . A co do spadzi to ja też jak mam jakiś wybór to g.... zostawiam na koniec. I wcale nie wiem co ludzie w smaku tego miodu widzą. Zdecydowanie wolę wielokwiatowy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 39 razy Skąd: NIEMCY Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 22:15, 08 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Czesc nie wolno tak pisac.Spadziowy jest najdrozszym miodem Dlaczego to doczytrasz w internacie.poz d
Smaki sie zmieniaja u czlowieka z biegem lat , musisz trafic na swoj spadziowy bo tez kazy jest inny i wtedy zmienisz zdanie.poz d
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro
Gość
|
Wysłany: Czw 18:49, 09 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Ja wiem bez czytania, dobra spadź zarzyna pszczoły. Gusta mam nie zmienne co do jedzenia i innych spraw. O gustach nie dyskutuję.
|
|
Powrót do góry |
|
|
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 84 razy Skąd: Góry Świętokrzyskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 19:16, 09 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Halo, halo,!!! byłem dzisiaj w pasiece.W południe:śniegu -12 a mrozu za cholewę.Natomiast w tej mojej chałupie -8 st. Woda w czjniku zrobiła okrągłe dno.
Sadzawka mi cała zamarzła na iment,ale słychać,że woda przepływa.Do uli mawet nie podchodziłem.Zrobiłem tylko zdjęcia dlna galerii.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
bohtyn
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 1593
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 84 razy Skąd: Góry Świętokrzyskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 19:19, 09 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
przeniesiony
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bohtyn dnia Czw 19:49, 09 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|