Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto, do którego można dodać DUŻO miodu. Szukam przepisu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotkot




Dołączył: 19 Paź 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 0:45, 26 Sty 2012    Temat postu: Ciasto, do którego można dodać DUŻO miodu. Szukam przepisu

Witam,

Czy któryś z Panów Pszczelarzy zna może jakiś sprawdzony przepis na ciasto (typ dowolny), do którego pieczenia można dodać naprawdę duuuużo miodu? Smile Pytam, bo w internecie znajduję zazwyczaj przepisy, które mówią o 2-3 najwyżej łyżkach miodu, a mnie interesuje znacznie większa ilość. (Oczywiście chodzi mi o miód prawdziwy a nie sztuczny!)

Pozdrawiam serdecznie,
JK


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Czw 0:52, 26 Sty 2012    Temat postu:

wpisz w google ciasto miodowe i masz do wyboru do koloru
Powrót do góry
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Czw 19:55, 26 Sty 2012    Temat postu:

Podaję z książki . Jezeli uznasz ,że duża szklanka miodu to za mało .... dalej nie czytaj Wink
Makagigi:
25 dag cukru / 1litr maku / duża szklanka miodu / pół łyżki mąki pszennej
Ugotować cukier z kilkoma łyżkami wody na gęsty syrop. Tymczasem ogrzać mak w rondelku mieszając, aby się nie przypalił, i gdy syrop będzie gotowy,wlać go do maku. Wymieszać najpierw z syropem, a potem dodać rozpuszczony miód i bardzo długo ogrzewać, mieszając aż makagigi będą pachnieć prażonym makiem. Wtedy wsypać trochę mąki i jeszcze smażyć z nią ok. 10 min. Wyłożyć masę makową najlepiej na blat marmurowy lub porcelanowy, polany wodą, ale można też na czysto wyszorowany stół z nowoczesnym laminatem, też zmoczonym wodą. Rozwałkować albo butelką, albo zmoczonym wałkiem drewnianym..Ciąć w kwadraciki lub małe prostokąty. Trzymać w blaszanym pudełku, bo łatwo wilgotnieją i tracą smak .

... a jeśli odpowiednia .... później podam na ... inne Smile
PF
Powrót do góry
jotkot




Dołączył: 19 Paź 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:13, 26 Sty 2012    Temat postu:

PiotrekF wielkie dzięki!!! Niech Ci pszczółki dużo miodu robią Wink

Bardzo mi się podoba ten przepis, bo duża szklanka miodu, brzmi naprawdę dobrze Smile Można wiedzieć z jakiej to zacnej książki wziąłeś taki interesujący przepis? Domyślam się, że to raczej wiekowa pozycja...

Jeśli masz jeszcze coś, będę równie wdzięczny.

A tak nawiasem mówiąc, zastanawiam się, czy w tym przepisie można by użyć czegoś innego zamiast maku... Spore pole do eksperymentów kulinarnych Smile

Pozdrawiam!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Czw 20:20, 26 Sty 2012    Temat postu:

jotkot napisał:
PiotrekF ..... Można wiedzieć z jakiej to zacnej książki wziąłeś taki interesujący przepis? Domyślam się, że to raczej wiekowa pozycja...

Oczywiście : Irena Gumowska - "Pszczoły i ludzie"

jotkot napisał:
Jeśli masz jeszcze coś, będę równie wdzięczny.


.... jutro... Nugat!

jotkot napisał:
A tak nawiasem mówiąc, zastanawiam się, czy w tym przepisie można by użyć czegoś innego zamiast maku... Spore pole do eksperymentów kulinarnych Smile

Pozdrawiam!

ależ ... eksperymentuj.... więcej miodu wtedy "pójdzie" Very Happy
Wink
Również pozdrawiam PF
Powrót do góry
daro
Gość






PostWysłany: Pią 21:00, 27 Sty 2012    Temat postu:

Piotrek , nasiona słonecznika, orzechy i migdały.Ja znam to pod rosyjską nazwą kazinoki.
Powrót do góry
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Pią 22:14, 27 Sty 2012    Temat postu:

daro napisał:
..... kazinoki.


To taka "bliższa" naszej "duszy" nazwa.

Nugat
25 dag migdałów, obranych i grubo posiekanych
25 dag orzechów lub pistacji posiekanych
50 dag cukru pudru
50 dag miodu najjaśniejszej barwy
15 białek
Opłatki lub wafle
Przygotować migdały i orzechy. Miód i cukier puder gotować na wolnym ogniu. Białka ubić, np. w makutrze na bardzo sztywną pianę, aż się "kraje". Wtedy wstawić miskę z pianą na garnek z gotującą się wodą i na parze ubijać nadal, dolewając gorący lukier z miodem. Masa powinna tak zgęstnieć, aby można ją było kroić nożem, wtedy dodajemy orzechy i migdały. Mieszamy, zdejmujemy garnek z nad pary i smarujemy wafle lub opłatki warstwą grubości kilku cm, wygładzając warstwę i kładąc na nie nowy wafel lub opłatek. Układać na marmurze, porcelanie lub laminacie i kroić póki ciepłe bardzo ostrym nożem podłużne prostokąty, maczając nóż w zimnej wodzie.

Udane nugaty są znakomite. Naturalnie, że można wziąć 1/4 tych produktów co w przepisie, tylko... jak już się robi tak pracowity smakołyk, to może lepiej wziąć od razu więcej.
... "jedną z trudniejszych sztuk cukierniczych jest zrobienie dobrego nugatu, aby był biały i nie lgnął w zębach".

PF


Ostatnio zmieniony przez PiotrekF dnia Pią 22:16, 27 Sty 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
jotkot




Dołączył: 19 Paź 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:29, 29 Sty 2012    Temat postu:

PiotrekF a jak myślisz, czy w tym pierwszym przepisie "makagigi" zamiast maku można zastosować, np. sezam i zrobić "sezamgigi" Wink Generalnie czy Twoim zdaniem można podmienić mak na jakiś zupełnie inny składnik (np. właśnie sezam lub wiórki kokosowe)?

I pozwól jeszcze jedno pytanie... Zastanawiam się czy wyszedłby biszkopt z miodem, tzn. ciasto biszkoptowe z masą z miodu i czegoś jeszcze (np. białek? wiórków kokosowych?). Domyślam się, że to już wyższa sztuka, ale może akurat miałeś podobne doświadczenia Wink

Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Nie 21:41, 29 Sty 2012    Temat postu:

chopiew weźmij se miód mąke i inne badziewie i mieszaj co ci bedzie smakowac to sobie bedziesz robił , ktos ci powie tutaj rób to bo jest dobre ty zrobisz nie bedzie smakowało i bedziesz wieszał psy na bogu ducha winnym człowieku
Powrót do góry
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Nie 23:09, 29 Sty 2012    Temat postu:

Moim skromnym zdaniem za bardzo pozamieniać składników się nie da - Jak przesmażysz sezam (mak się smaży, sezam pewnie 'puści" olej)
Pozatym masz kolego dowolność w tworzeniu nowych ....smaków , tutaj droga jest "otwarta" - eksperymentuj . potem podziel się wrażeniami .... smakowymi Smile

Nie jestem najlepszym kucharzem i cukiernikiem , a doświadczeń .... zazwyczaj jestem od próbowania a potem od ...."wylizywania" z naczyń Wink . Całą "techniczną stroną wypieków zajmuje się Beatka
Wiem ,że niezbyt pomogłem , cóż .... to moja słabsza dziedzina Wink
PF
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin