|
DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW http://www.pasiekamichalow.com
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jotkot
Dołączył: 19 Paź 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 0:45, 26 Sty 2012 Temat postu: Ciasto, do którego można dodać DUŻO miodu. Szukam przepisu |
|
|
Witam,
Czy któryś z Panów Pszczelarzy zna może jakiś sprawdzony przepis na ciasto (typ dowolny), do którego pieczenia można dodać naprawdę duuuużo miodu? Pytam, bo w internecie znajduję zazwyczaj przepisy, które mówią o 2-3 najwyżej łyżkach miodu, a mnie interesuje znacznie większa ilość. (Oczywiście chodzi mi o miód prawdziwy a nie sztuczny!)
Pozdrawiam serdecznie,
JK
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Czw 0:52, 26 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
wpisz w google ciasto miodowe i masz do wyboru do koloru
|
|
Powrót do góry |
|
|
PiotrekF
Gość
|
Wysłany: Czw 19:55, 26 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Podaję z książki . Jezeli uznasz ,że duża szklanka miodu to za mało .... dalej nie czytaj
Makagigi:
25 dag cukru / 1litr maku / duża szklanka miodu / pół łyżki mąki pszennej
Ugotować cukier z kilkoma łyżkami wody na gęsty syrop. Tymczasem ogrzać mak w rondelku mieszając, aby się nie przypalił, i gdy syrop będzie gotowy,wlać go do maku. Wymieszać najpierw z syropem, a potem dodać rozpuszczony miód i bardzo długo ogrzewać, mieszając aż makagigi będą pachnieć prażonym makiem. Wtedy wsypać trochę mąki i jeszcze smażyć z nią ok. 10 min. Wyłożyć masę makową najlepiej na blat marmurowy lub porcelanowy, polany wodą, ale można też na czysto wyszorowany stół z nowoczesnym laminatem, też zmoczonym wodą. Rozwałkować albo butelką, albo zmoczonym wałkiem drewnianym..Ciąć w kwadraciki lub małe prostokąty. Trzymać w blaszanym pudełku, bo łatwo wilgotnieją i tracą smak .
... a jeśli odpowiednia .... później podam na ... inne
PF
|
|
Powrót do góry |
|
|
jotkot
Dołączył: 19 Paź 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 20:13, 26 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
PiotrekF wielkie dzięki!!! Niech Ci pszczółki dużo miodu robią
Bardzo mi się podoba ten przepis, bo duża szklanka miodu, brzmi naprawdę dobrze Można wiedzieć z jakiej to zacnej książki wziąłeś taki interesujący przepis? Domyślam się, że to raczej wiekowa pozycja...
Jeśli masz jeszcze coś, będę równie wdzięczny.
A tak nawiasem mówiąc, zastanawiam się, czy w tym przepisie można by użyć czegoś innego zamiast maku... Spore pole do eksperymentów kulinarnych
Pozdrawiam!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
PiotrekF
Gość
|
Wysłany: Czw 20:20, 26 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
jotkot napisał: | PiotrekF ..... Można wiedzieć z jakiej to zacnej książki wziąłeś taki interesujący przepis? Domyślam się, że to raczej wiekowa pozycja... |
Oczywiście : Irena Gumowska - "Pszczoły i ludzie"
jotkot napisał: | Jeśli masz jeszcze coś, będę równie wdzięczny. |
.... jutro... Nugat!
jotkot napisał: | A tak nawiasem mówiąc, zastanawiam się, czy w tym przepisie można by użyć czegoś innego zamiast maku... Spore pole do eksperymentów kulinarnych
Pozdrawiam! |
ależ ... eksperymentuj.... więcej miodu wtedy "pójdzie"
Również pozdrawiam PF
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro
Gość
|
Wysłany: Pią 21:00, 27 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Piotrek , nasiona słonecznika, orzechy i migdały.Ja znam to pod rosyjską nazwą kazinoki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
PiotrekF
Gość
|
Wysłany: Pią 22:14, 27 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
daro napisał: | ..... kazinoki. |
To taka "bliższa" naszej "duszy" nazwa.
Nugat
25 dag migdałów, obranych i grubo posiekanych
25 dag orzechów lub pistacji posiekanych
50 dag cukru pudru
50 dag miodu najjaśniejszej barwy
15 białek
Opłatki lub wafle
Przygotować migdały i orzechy. Miód i cukier puder gotować na wolnym ogniu. Białka ubić, np. w makutrze na bardzo sztywną pianę, aż się "kraje". Wtedy wstawić miskę z pianą na garnek z gotującą się wodą i na parze ubijać nadal, dolewając gorący lukier z miodem. Masa powinna tak zgęstnieć, aby można ją było kroić nożem, wtedy dodajemy orzechy i migdały. Mieszamy, zdejmujemy garnek z nad pary i smarujemy wafle lub opłatki warstwą grubości kilku cm, wygładzając warstwę i kładąc na nie nowy wafel lub opłatek. Układać na marmurze, porcelanie lub laminacie i kroić póki ciepłe bardzo ostrym nożem podłużne prostokąty, maczając nóż w zimnej wodzie.
Udane nugaty są znakomite. Naturalnie, że można wziąć 1/4 tych produktów co w przepisie, tylko... jak już się robi tak pracowity smakołyk, to może lepiej wziąć od razu więcej.
... "jedną z trudniejszych sztuk cukierniczych jest zrobienie dobrego nugatu, aby był biały i nie lgnął w zębach".
PF
Ostatnio zmieniony przez PiotrekF dnia Pią 22:16, 27 Sty 2012, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
jotkot
Dołączył: 19 Paź 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 20:29, 29 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
PiotrekF a jak myślisz, czy w tym pierwszym przepisie "makagigi" zamiast maku można zastosować, np. sezam i zrobić "sezamgigi" Generalnie czy Twoim zdaniem można podmienić mak na jakiś zupełnie inny składnik (np. właśnie sezam lub wiórki kokosowe)?
I pozwól jeszcze jedno pytanie... Zastanawiam się czy wyszedłby biszkopt z miodem, tzn. ciasto biszkoptowe z masą z miodu i czegoś jeszcze (np. białek? wiórków kokosowych?). Domyślam się, że to już wyższa sztuka, ale może akurat miałeś podobne doświadczenia
Pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Nie 21:41, 29 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
chopiew weźmij se miód mąke i inne badziewie i mieszaj co ci bedzie smakowac to sobie bedziesz robił , ktos ci powie tutaj rób to bo jest dobre ty zrobisz nie bedzie smakowało i bedziesz wieszał psy na bogu ducha winnym człowieku
|
|
Powrót do góry |
|
|
PiotrekF
Gość
|
Wysłany: Nie 23:09, 29 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Moim skromnym zdaniem za bardzo pozamieniać składników się nie da - Jak przesmażysz sezam (mak się smaży, sezam pewnie 'puści" olej)
Pozatym masz kolego dowolność w tworzeniu nowych ....smaków , tutaj droga jest "otwarta" - eksperymentuj . potem podziel się wrażeniami .... smakowymi
Nie jestem najlepszym kucharzem i cukiernikiem , a doświadczeń .... zazwyczaj jestem od próbowania a potem od ...."wylizywania" z naczyń . Całą "techniczną stroną wypieków zajmuje się Beatka
Wiem ,że niezbyt pomogłem , cóż .... to moja słabsza dziedzina
PF
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|