Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

drinki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GABI
Gość






PostWysłany: Sob 19:24, 13 Cze 2009    Temat postu: drinki

Piwo grzane korzenne. Zagrzać jedną butelkę piwa z dwoma łyżkami miodu, dwoma goździkami, odrobiną gałki muszkatołowej. Podawać na gorąco. Rozgrzewa.
Poncz cytrusowy. Do trzech szklanek mocnej herbaty dodać dwie łyżki miodu, szklankę soku pomarańczowego oraz wycisnąć sok z jednej cytryny. Wymieszać, dodać cynamonu do smaku, ochłodzić.
Krupnik. Zagotować szklankę wody z szklanką miodu, odszumować, dodać 6 goździków, szczyptę wanilii, łyżeczkę cynamonu, skórkę z połowy pomarańczy. Kilkakrotnie zagotować. Następnie dodać dwie szklanki spirytusu, wymieszać i podawać na gorąco. Dobrze rozgrzewa.
Miodowe brandy. Rozpuścić w ½ litra wody 2 łyżki miodu. Wlać do shaker´a, dodać kilka kostek lodu, ¼ litra brandy, kilka łyżek śmietanki. Dokładnie wymieszać, wstrząsać.
Nalewka miodowa z kawą. Zagotować dwie szklanki miodu z jedną szklanką wody, pogotować, zszumować. Zaparzyć w ekspresie do kawy w jednej szklance wody, dwie duże łyżki mielonej, dobrej kawy z dodatkiem rozdrobnionej połówki gałki muszkatołowej i kawałka skórki pomarańczowej. Połączyć syrop z naparem, dodać litr spirytusu, dobrze wymieszać. Przechowywać w gąsiorku 1-2 miesiące, następnie przefiltrować i rozlać do butelek.
Nalewka cytrynowa z miodem. ½kg cytryn dokładnie umyć gorącą wodą. Obrać cienko ze skórki. Do 1 litra spirytusu wlać 1 litr dobrej wody, dodać 7 łyżek miodu, dokładnie wymieszać. Następnie dodać skórkę z obranych cytryn i wycisnąc sok z cytryn, wymieszać. Po 3-4 dniach usunąć skórkę z cytryn. Po 3-4 tygodniach przefiltrować i rozlać do butelek.
Malinowy likier. Zagotować ½ kg miodu z 1½l wody, odszumować. Dodać ¾l spirytusu, 1 litr malinowego soku, dobrze wymieszać. Rozlać do butelek, odstawić na kilka tygodni.
Likier z kwiatu lipowego. Świeżo zebrane lipowe kwiaty ułożyć w dużym słoiku do połowy jego pojemności. Następnie zalać kwiaty czystym spirytusem. Wystawić zamknięty słoik na ciepłe, słoneczne miejsce na dwa tygodnie. Po maceracji nalew zlać i przecedzić. Zagotować 700 gram miodu z 1¼ l wody, odszumować. Do 1 l nalewu dodać 1 l miodowego roztworu, wymieszać. Rozlać i odstawić na kilka tygodni. Likier jest doskonały na przeziębienia i kaszel.
PASIEKA ROSTKOWSKI- źródło
Powrót do góry
Obelnik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 182
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Skąd: Nowy Sącz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 18:32, 07 Sty 2010    Temat postu:

Ja lubię naleweczki a szczególnie jedną:
Wiśnie w miodzie i spirytusie:
1 kg czarnych wiśni razem z pestkami (najlepsze stare odmiany wiśni,nie mogą być żadne wiśnie szklanki) zalać 1 litrem miodu kwiatowego i pozostawić na 2 - 3 doby( kilka razy należy mieszać). Natępnie te miksturę zalać 1 litrem 75 % spirytusu. Oczywiście w słoju szczelnie zamknętym i co kilka dni potrząsać by sie miód rozpuścił i dobrze wymieszał ze spirytusem. Zlać około 30 październikalub listopada do spożycia w święta Bożego Narodzenia. Czym dłużej leżakuje jest lepsza. Polecam szczególnie zimą po przemarznięciu.Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:36, 15 Lut 2010    Temat postu:

Zaczynamy nudzić się, szukać tematów zastępczych.
Proszę bardzo
0,7czystej
7łyżki stołowe miodu gryki
Kilka goździków / zależy od smaku/
Torebka cukru waniljowego
szczypta cynamonu
Łyżka masła
Przyprawy z miodem podgrzać w garnku mieszając aby nie przypalić karmelu, wlać wódkę i pozostawić do zmacerowania się kilka dni.
Podawać na ciepło w szklanicach / porcja podana na trzy osoby/ najlepiej przy mrozie na kuligu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Obelnik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 182
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Skąd: Nowy Sącz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:53, 15 Lut 2010    Temat postu:

Malon ale to nie jest naleweczka. A każda naleweczka to poezja , jak nie wierzysz o zrób jeden raz wg. któregpś przepisu i nie będziesz żałował. Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 12:39, 16 Lut 2010    Temat postu:

Robię, robię,
śliwowice, wiśniówkę, pigwę, zurawinę, i gruszkę.
To są do smakowania, ale ta wyżej to inna para kaloszy.
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Obelnik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 182
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Skąd: Nowy Sącz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:41, 16 Lut 2010    Temat postu:

Malon nalewkę z pigwy robisz z pigwowca czy z pigwy. Z pigwowca miałem okzję degustować a z pigwy do tej pory mi się nie udało. W tym roku jak będę w Niemczech to przywiozę owoce pigwy i wreszcie zrobię nalewkę z pigwy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alex23p
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 10 Maj 2009
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Skąd: podbeskidzie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:29, 16 Lut 2010    Temat postu:

Ja pigwowca robię w syropie, do tego już tylko potrzebny jest dżin i tonic - pycha!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Obelnik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 182
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Skąd: Nowy Sącz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:51, 16 Lut 2010    Temat postu:

Jeżeli możesz to podaj przepis. Pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 126 razy
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:29, 16 Lut 2010    Temat postu:

Robię jedną i drugą. Pigwę dostaję od siostry z Opola ma na działce, a pigwowiec z Wrocławia, Kroję na cienkie plastry zasypuję cukrem, czekam aż puści sok ok 3-4 tygodni w słoju, wyjmuję owoce, żona robi z nich coś do placków, zalewam wódką, po zmacerowaniu rozlewam do butelek.Piękny złoty kolor, aromat, smak. Pigwa jest bardziej aromatyczna
Adam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin