|
DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW http://www.pasiekamichalow.com
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
daro
Gość
|
Wysłany: Wto 16:23, 06 Gru 2011 Temat postu: Miody pitne |
|
|
Podobno zmieniła się ustawa co do domowego win , bez ograniczeń dla własnego użytku .Ma ktoś link do tej ustawy bo się zakałapućkałem ?
Znalazłem tylko potwierdzenie faktu , majster mój w gorzelni mówił o denaturacie że to dobra rzecz tylko ma złą opinię to prawo :
Alkohol etylowy skaża się jednym ze środków skażających, który zmienia smak, zapach albo zabarwienie alkoholu etylowego w taki sposób, że bez zmiany istotnych właściwości alkohol etylowy ten staje się niezdatny do spożycia.
2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, środki dopuszczone do skażania alkoholu etylowego oraz minimalną ilość ich zastosowania w tym celu, mając na względzie, że środki te nie mogą zagrażać zdrowiu lub życiu ludzi, a jednocześnie muszą uniemożliwiać spożycie alkoholu etylowego nimi skażonego.
Ostatnio zmieniony przez daro dnia Wto 16:24, 06 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
golina
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 943
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Skąd: stargard Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 13:28, 07 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Czyli tak naprawdę,przez chlebek i siup w ten......
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Śro 13:53, 07 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
daro? kiedyś do mojego zakładu przyszedł etylowy w balonach , wiec raczej czysty , kumpel gada a skosztuje , odlał do butelki , zapach go trochę odrzucił wiec dolał czarnej kawy , a ja do dzis nie wiem jak to smakuje gdy zobaczyłem go jak spawał porcelane po łyku tego badziewia
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro
Gość
|
Wysłany: Śro 20:09, 07 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Birkut jak w Grodnie piłem bimber to jak go wlałem to sam wracał. A kolega strasznie delikatny musiał być. w wojsku pili płyn hamulcowy bo do samolotów to glikol + spirt. Po tym robi się dopiero ścieżki. Ja tyko jak Nikoś Dyzma cholernie nie lubię ciepłej gorzały , może być słaba byle zimna.
Ostatnio zmieniony przez daro dnia Śro 20:11, 07 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro
Gość
|
Wysłany: Śro 20:13, 07 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Znalazłem o tym winie i można robić do woli byle nie sprzedawać , na własne potrzeby.Będziemy warzyć miodek aby tylko było co.
A co do tego chlebka golina to takie działania grożą do roku więzienia, swoją drogą czemu meneli nie sadzają ?
Ostatnio zmieniony przez daro dnia Śro 20:50, 07 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
PiotrekF
Gość
|
Wysłany: Czw 0:07, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Lat temu ponad dwadzieścia bawiąc w Bieszczadach dotarliśmy do sklepiku (pokonując 15 km w jedną stronę ) by poczynić zapasy głównie w alkoholu (ale nie tylko) na planowane ognisko. Na nasze pytanie -"pani a czym się wasze chłopy ratują " -odparła : -"a tym" i szerokim ruchem ręki wskazała półkę uginającą się pod denaturatem . Nie było innego wyjścia musieliśmy nadłożyć kolejne km (ok ośmiu -pilotowani przez obeznanego z terenem przewodnika) by w prywatnej drukarni nabyć niezbędne .... do czytania przy ognisku .
Ale i ta (nazwijmy) przygoda miała pozytywne ....zakończenie : -"przewodnik" do prywatnej drukarni jest moim (nie boję się tego powiedzieć) przyjacielem i obecnie zawsze do Nich jadę jak do rodziny .
I jeszcze .... sklepowa jest pszczelarką i jednocześnie żoną pszczelarza (tak ich pasja połączyła ....węzłem...), a fotki z ich pasieki załączyłem w fotorelacji ( jako pierwsze)
PF
Stasiu O. -jakby co to mam jego zgodę na ....- zaprawiony w .... bieszczadnik
Ostatnio zmieniony przez PiotrekF dnia Czw 0:12, 08 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Skąd: Zach.-pom. Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 13:52, 17 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
PRZEPISY:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Malon
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 2372
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 126 razy Skąd: Kielce Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 21:33, 17 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
To czemu są wpisy że my obaj z bohtynem zaglądamy do flaszki. ????
jak większość zna takie linki, i trunki ????
ostatnie smakowałem " oczywiście dla zdrowotności' i na receptę'',
Ciechan krmel miodne, i Ciechan pszeniczne miodne. dało się wypić , lubię słodkie ale te są nazbyt słodkie.
Adam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
PiotrekF
Gość
|
Wysłany: Nie 12:09, 18 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Malon napisał: | To czemu są wpisy że my obaj z bohtynem zaglądamy do flaszki. ????
jak większość zna takie linki, i trunki ???...
Adam |
Bo jakoś tak tylko Wy się spotykacie , a jak już spotkacie się to ..... i potem relacja z tego spotkania to dla czytających czysta ....zazdrość ,zazdrość i jeszcze raz zazdrość. Nawet jak któryś z Was planuje spotkanie (z drugim) i wspomni niby tak mimochodem o ....przygotowanym rekwizycie na .... nic tylko zazdrość , zazdrość , ....
..... i tak się już "utarło" ,że wy "zaglądacie ....."
PF
|
|
Powrót do góry |
|
|
birkut
Gość
|
Wysłany: Nie 12:17, 18 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Malon napisał: | To czemu są wpisy że my obaj z bohtynem zaglądamy do flaszki. ????
jak większość zna takie linki, i trunki ????
ostatnie smakowałem " oczywiście dla zdrowotności' i na receptę'',
Adam |
zna to nie znaczy ze czyta te "rekopisy i rózne uczone ksiegi" , to tylko z tego co piszecie y dwaj jesteście ciekawi wiedzy, hahahahaha
|
|
Powrót do góry |
|
|
David144
Dołączył: 22 Gru 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 7:21, 22 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
At 4.5 liters of water, take 60 grams. honey, cook for 30 minutes. collecting scum. When the water boils out completely to pour a new, so that when finished cooking was 5 liters of fluid. After odszumowaniu plunged fluid in the bag with a rare canvas l ounces of hops and hop in the liquid cook for a further 30 minutes. Scum collect, then remove the bag and squeeze the liquid out of it.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Pon 11:50, 22 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
David144 napisał: | At 4.5 liters of water, take 60 grams. honey, cook for 30 minutes. collecting scum.
When the water boils out completely to pour a new, so that when finished cooking was 5 liters of fluid.
After odszumowaniu plunged fluid in the bag with a rare canvas l ounces of hops and hop in the liquid cook for a further 30 minutes.
Scum collect, then remove the bag and squeeze the liquid out of it. |
Oj masz ty chłopie poczucie humoru .
1,2 dag. miodu na litr gotowego produktu ?
To nawet herbaty tym nie posłodzisz a co dopiero zrobić z tego trunek .
Chrystusa nie przeskoczysz . On z wody wino zrobił . Ty nie zrobisz
|
|
Powrót do góry |
|
|
leslen
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 01 Lis 2013
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Skąd: LUBOMIA Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 16:37, 22 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
0.5 l.spir.96 pr. 0,25 l miodu 0.25l przegotowanej wody wszystko zmieszać odczekać 20 min. i można pić (dla dwóch gości).Tak kiedyś kończyliśmy z tatą każde miodobranie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
irkor
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 393
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 17:42, 22 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Daro kiedyś pytał o USTAWĘ z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewaniu wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, a nie przepisy na wódeczki, naleweczki i różnego rodzaju rozweselające truneczki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|