Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miody pitne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Pią 16:42, 05 Kwi 2013    Temat postu:

Myszka napisał:
pięć do 10 lat Rolling Eyes a kto to wytrzyma Smile

Mój pierwszy dwójniak miał stać 5-6 lat .
W drugim roku popróbowałem i . . . szybko się skończył
Powrót do góry
daro
Gość






PostWysłany: Sob 22:14, 06 Kwi 2013    Temat postu:

Chmiel można kupić na aledrogo, kwiat suszony i owoce bzu w dobrej aptece zielarskiej. Ten 10 letni jest taki że warto czekać . Ale uczy się zawsze na młodszych, tzw w/g Zagłoby cienkuszami zwane.
Powrót do góry
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Nie 19:29, 07 Kwi 2013    Temat postu:

Myszka napisał:


Tylko skąd wezmę teraz świeże owoce lub kwiaty czarnego bzu

A to mnie ;'przerobiłaś ', myślalem : do nowego 'sezonu' się szykuje Myszka ... zapobiegliwa Wink


Myszka napisał:

Może pomyślę w następnym sezonie /jak uda mi się typowo miodowy/akurat myślę że do tego czasu będzie już gotowy do leżakowania.Gorzej z piwniczką bo takowej nie mam. Sad

Podobno , no podobno bo sam nie robiłem , "typowo miodowy" może nie spełnić twych oczekiwań . Wówczas trzeba będzie ..... ale to wówczas ,gdy faktycznie trzeba będzie ,się po zastanawiamy ....
Piwniczkę można zastąpić spiżarką , innym raczej ciemnym pomieszczeniem.....
... zatem czekam (niecierpliwie jak na ... swój pierwszy pitny) na relację tyczącą przebiegu fermentacji, smaku już po pierwszych degustacjach , może być jeszcze - koloru i ogólnie o pierwszych 'wrażeniach' miodosytniczych
Wink
PF


Ostatnio zmieniony przez PiotrekF dnia Nie 19:29, 07 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Myszka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 417
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: powiat radomski
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 19:05, 20 Kwi 2013    Temat postu:

Mój miodzik już "pracuje" Hurra chociaż miałam wątpliwości jak uwodniłam drożdże. Jakoś mało pracowały. Jednak jak wlane zostało wszystko do balona, już po kilku godzinach zaczęło "pukać". Ok!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Nie 14:33, 21 Kwi 2013    Temat postu:

A co to znaczy -=,, uwodniłam'' ? Surprised Zawsze robi się matkę drożdżową, tzn. drożdże + pożywka + cukier, miód w litrze wody.
Powrót do góry
Myszka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 417
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: powiat radomski
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:42, 21 Kwi 2013    Temat postu:

daro napisał:
A co to znaczy -=,, uwodniłam'' ? .


Tak pisało w przepisie na odwrocie drożdży i w jakimś przepisie na miód pitny, że wlewa się do gąsiorka wszystkie składniki w tym uwodnione drożdże. Zrobiłam wg przepisu z torebki drożdży do miodów pitnych i to bardzo dokładnie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Nie 16:21, 21 Kwi 2013    Temat postu:

To znaczy? Drożdże mają ,,ruszyć'' czyli ożyć i rozpocząć swą pracę. Matkę wlewa się po 24 h od zrobienia. Jako kobieta chyba ciasto drożdżowe pieczesz. Very Happy Ważna też jest pożywka bo umożliwia szlachetnym szczepom szybki start , dla tego i ta matka.Wszędzie są drożdże, drożdżaki a dzikie szczepy = niepewny wynik .
Powrót do góry
Myszka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 417
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: powiat radomski
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:26, 21 Kwi 2013    Temat postu:

Tak jest i pożywka była razem z drożdżami. Ciasto piekę z drożdży piekarniczych. W balonie głośno bulgoce więc jest chyba dobrze. Na galerii wstawiłam zdjęcie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Nie 17:56, 21 Kwi 2013    Temat postu:

Więc wiesz co to zaczyn ? Patent za rurkę fermentacyjną . Nie lepiej kupić za 3 zet i wstawić do korka ?
Powrót do góry
Myszka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 417
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: powiat radomski
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 18:15, 21 Kwi 2013    Temat postu:

Rurek to mam 3 szt. Jednak kiedyś mąż robił wino z owoców, nie dopilnowaliśmy, wody w rurce brakło i wino się nie udało. Wiadomo takie sprawy robi się jesienią lub zimą, centralne grzanie a i balon stoi tam gdzie na co dzień się nie przebywa. Wtedy mąż tak zrobił i to jest pewne że wody nie braknie. Tak nam wygodnie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Śro 10:06, 17 Lip 2013    Temat postu:

Wink Jakoś tak ciekaw jestem ciągu dalszego :

Myszka napisał:
Mój miodzik już "pracuje" Hurra chociaż miałam wątpliwości jak uwodniłam drożdże. Jakoś mało pracowały. Jednak jak wlane zostało wszystko do balona, już po kilku godzinach zaczęło "pukać". Ok!


PiotrekF napisał:

... zatem czekam (niecierpliwie jak na ... swój pierwszy pitny) na relację tyczącą przebiegu fermentacji, smaku już po pierwszych degustacjach , może być jeszcze - koloru i ogólnie o pierwszych 'wrażeniach' miodosytniczych
Wink
PF

.... tak tylko przypomnę , jeśli wolno ... Wink
PF
Powrót do góry
daro
Gość






PostWysłany: Śro 14:20, 17 Lip 2013    Temat postu:

Dobry miód odejmuje kończyny ! To czym biedna ma pisać ? OGONKIEM ? Wink
Powrót do góry
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Śro 21:30, 17 Lip 2013    Temat postu:

Bo właśnie 'warzę' .... pomyślałem o Myszce : jak Jej "poszło" , jak Jej miodzik .... nie pomyślałem ,że już ... "odjął" Wink
PF
Powrót do góry
Myszka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 417
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: powiat radomski
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:01, 17 Lip 2013    Temat postu:

daro napisał:
Dobry miód odejmuje kończyny ! To czym biedna ma pisać ? OGONKIEM ? Wink


Mój miód ma dopiero 3 miesiące i jeszcze kończyn nie odejmuje, ale po 3 latach na pewno odejmie Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Myszka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 417
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: powiat radomski
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:17, 17 Lip 2013    Temat postu:

PiotrekF napisał:
Wink Jakoś tak ciekaw jestem ciągu dalszego :

.... tak tylko przypomnę , jeśli wolno ... Wink
PF


Co mogę powiedzieć? Przelany 2X do innego balona, osadu już nie ma na dnie. Koloru brązowego, ale jeszcze nie klarowny. Teraz chyba dłużej postoi w balonie. Przy każdym przelewaniu oczywiście smakowanie. Smak? oj dobrrry Trochę grzeje w żołądku, mam nadzieję, że kiedy "dojdzie" to nabierze mocy że "odejmie kończyny". Tylko tak długo trzeba czekać Sad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin