Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miody pitne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Śro 23:19, 17 Lip 2013    Temat postu:

Myszka napisał:
. . . Tylko tak długo trzeba czekać Sad

Nooo ....
Ja jak raz spróbowałem , to nie doczekałem .
Dwójniak miał stać 5-6 lat , a . . . po półtora roku się skończył Laughing
Powrót do góry
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Sob 20:40, 12 Paź 2013    Temat postu:

Wink
Mój ......... ak już .... co jakiś czas jest 'sprawdzany' czy aby .... Wink Wink Very Happy


PF


Ostatnio zmieniony przez PiotrekF dnia Sob 20:49, 12 Paź 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Sob 21:18, 12 Paź 2013    Temat postu:

PiotrekF napisał:
Wink
Mój ......... ak już .... co jakiś czas jest 'sprawdzany' czy aby .... Wink Wink Very Happy


PF

Tak mi apetytu narobiłeś , że chyba zaraz otworzę prezent od Ciebie Very Happy
Powrót do góry
Myszka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 417
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: powiat radomski
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:40, 12 Paź 2013    Temat postu:

Robi_Robson napisał:

Tak mi apetytu narobiłeś , że chyba zaraz otworzę prezent od Ciebie Very Happy


Kurcze Robert, Ty jeszcze masz Smile ja już dawno wypiłam Sad po prostu niebo w gębie Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Nie 9:05, 13 Paź 2013    Temat postu:

Myszka napisał:
Robi_Robson napisał:

Tak mi apetytu narobiłeś , że chyba zaraz otworzę prezent od Ciebie Very Happy


Kurcze Robert, Ty jeszcze masz Smile ja już dawno wypiłam Sad po prostu niebo w gębie Wink

Agrestniaka wczoraj napocząłem .
A mam jeszcze nienapoczętego porzeczniaka PiotrkaF produkcji z 2011r Laughing
Powrót do góry
Bożena
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 23 Lis 2011
Posty: 457
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Skąd: Warmia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:11, 02 Maj 2014    Temat postu:

Taka ciekawostka :


[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
poczatkujacyP




Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:30, 10 Lut 2017    Temat postu:

Tak się składa że od dziecka robię wina i miody pitne, miody są naprawdę pyszne, jak by ktoś był zainteresowany zakupem to proszę o kontakt: [link widoczny dla zalogowanych]
Mam następujące miody: porzeczkowy, jagodowy i malinowy, wysyłam kurierem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AleksyXx




Dołączył: 10 Sie 2017
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:03, 10 Sie 2017    Temat postu:

U mnie teść robił dwójniaki i trójniaki, a ja się od niego nauczyłem:) Tydzień przed ważeniem brzeczki przygotowuje drożdże zalewając je ciepłą wodą, żeby zaczął się proces fermentacji. Następnie w zależności od rodzaju miodu pitnego przygotowuje proporcje. Dwójniak ma stosunek 1:1 miodu do wody, natomiast trójniak 1:2. Sporządzoną brzeczkę gotuję 30 min. Aby roztwór nie zmienił swojej objętości oraz wiedzieć ile dolać wody, zaznaczam w garnku poziom początkowy brzeczki.W czasie gotowanie ściągam szumowinę i po gotowaniu dolewam brakującą wodę. Schłodzoną brzeczkę przelewam do gąsiorów wraz z masą drożdżową i kwaskiem cytrynowym. Po okresie 7-9 tygodni ściągam brzeczkę znad osadu do innego pojemnika, aby umyć i wysuszyć gąsiorek. Następnie brzeczka trafia znowu do gąsiorka i w spokoju dojrzewa:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
poczatkujacyP




Dołączył: 07 Gru 2016
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 16:09, 10 Sie 2017    Temat postu:

Ważenie brzeczki jest niedopuszczalne, bo niszczysz wszystko co najcenniejsze w miodzie!!!
Dwójniaki to też nie najlepszy pomysł, bo są tak słodkie ze nie da się tego pić.
To takie moje prywatne uwagi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin