Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nalewki i konfitury z owoców derenia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Obelnik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 182
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Skąd: Nowy Sącz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:42, 17 Lut 2010    Temat postu:

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to konfitura z derenia: dojrzały dereń wydrelować na 1 kg owoców bierze się 1,5 kg cukru i 1,2 litra wody.
Z cukru i wody robi się syrop i połową przestudzonego syropu zalewa się dereń. Pozostawiamy na około 12 godzin i następnie zalewamy drugą połową syropu. Po następnych kilku godzinach przecedzamy i syrop doprowadzamy do wrzenia i na wrzący syrop wsypujemy owoce derenia. Smażymy na wolnym ogniu ciągle mieszająć. Gdy owoc się wypełni a syrop zgestnieje do konsystencji dżemu odstawiamy konfiturę z ognia i zastudzamy. Można gorący przełożyć do słoików, słoiki po zakręceniu stawiamy na przykrywce do wystygnięcia - nie wymaga wtedy pasteryzacji. Najlepiej gotować na zwykłym piecu. Przy gotowaniu na gazie dobrze jest podłożyć pod dno garnka gubą blachę (1 cm) . Mieszanie jest ważne by nie dopuścić do przypalenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:06, 17 Lut 2010    Temat postu:

[quote="Obelnik"]StanleyK mam taki przepis na nalewkę z czarnej porzeczki (smorodinowka) jest o przepis z 1930 roku:


Mam ją też zrobioną w swym arsenale i jest super. Obelnik a robiłeś może Wiśniową, Żurawinowa lub truskawkową na mleku lub na śmietanie tzw. nalewka farmaceutów, jeżeli nie to spróbuj bardzo smaczne wychodzą.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:42, 17 Lut 2010    Temat postu:

koledzy, nie wiem jak Wy ale ja wszystkie owoce po nalewkach wykorzystuje ponownie i zalewam je na dwa tygodnie wódą czystą 40% aby wydobyć z owoców to co w nich jeszcze dobrego zostało. Potem przecedzam i wódeczka wychodzi super do bezpośredniego picia bez dodatkowego dorabiania.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:00, 18 Lut 2010    Temat postu:

Przepis na bardzo prostą naleweczkę którą można już pić po dwóch dniach i jest bardzo smaczna.

Oto on:
05l. miodu
05l. soku z cytryn {około 10-12szt. cytryn)
05l. spirytusu.

Wszystkie te składniki razem połączyć, rozlać do butelek i po dwóch dniach można już popijać ów trunek jest na prawdę prosty jak i zarazem smaczny.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:08, 13 Maj 2010    Temat postu:

Tak mnie wkurza ta bardzo zła i nieprzyjemna pogoda, że chyba zrobię sobie dziś transfuzję, naleweczki są już przegryzione trzeba je ocenić jak wyszły smakowo i organoleptycznie.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Alex23p
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 10 Maj 2009
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Skąd: podbeskidzie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:38, 13 Maj 2010    Temat postu:

No to na zdrowie, a czy ten mix z cytrynami schładzasz dla polepszenia smaku?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:28, 13 Maj 2010    Temat postu:

Alex23p napisał:
No to na zdrowie, a czy ten mix z cytrynami schładzasz dla polepszenia smaku?





Jak ktoś lubi schłodzony to jak najbardziej można, ja walę tak jak leci, właśnie siedzę sobie przed kompem i degustuję, a to wiśnie z wanilią, a to staropolską, to dereniówkę, to tarninówkę. Chyba się dzisiaj z tego że jest taka ładna pogoda ubzdryngolę, biorę się właśnie za truskawkową na śmietanie tz. farmaceutkę, no to siup w ten głupi dziób. Na zdrowie, qrcze robi mi si coraz przyjemniej każdy następny kieliszek jest coraz bardziej lepszy i zarazem smaczniejszy i oby tak dalej mi smakowały.

Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
birkut
Gość






PostWysłany: Sob 10:01, 02 Paź 2010    Temat postu: naleweczka

tylko wam pijanstwo w głowie ale mozna z tego tez zrobic podobno super jest , za dobre słowo dam adres gdzie mozna na tony zbierac toto ,-, foto na galeri
Powrót do góry
StanleyK
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1272
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 50 razy
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:50, 03 Paź 2010    Temat postu: Re: naleweczka

birkut napisał:
tylko wam pijanstwo w głowie ale mozna z tego tez zrobic podobno super jest , za dobre słowo dam adres gdzie mozna na tony zbierac toto ,-, foto na galeri





Stasiu, nalewkami upić się to tragedia jest na drugi dzień, natomiast wypić sobie kieliszek lub dwa to balsam dla duszy.
Opieńki wspaniale rosną na tym drzewie, widać że im w tym roku pogoda sprzyja, z nich to tylko kapelusze się zrywa i są bardzo smaczne. Chciałbym mieć u siebie tyle Tarniny co na tym krzaku jest pokazane, no ale u mnie w tym roku Tarniny niet, są tylko puste krzaczory. Nalewka tarninowa to super sprawa, a jaki jest pyszny miodek Tarniniak szkoda nawet gadać. Jeżeli ktoś z Was ma możliwość nazbierania Tarniny to bardzo polecam, bo doznania smakowe są zaje...te po prostu pychota.


Pozdrawiam
Stanley


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PiotrekF
Gość






PostWysłany: Pon 9:12, 26 Sie 2013    Temat postu:

Reaktywuję ten temat (niektórzy nazywają to "wyciąganiem na wierzch" Wink) , bo tyczy nie tylko derenia ale i innych owoców i 'produktów' służących do .....
'Wpadła' mi wczoraj w ręce pewna książka o intrygującym i zachęcającym tytule (Kuchnia pachnąca czosnkiem potrawy regionalne ziemi słomnickiej). "Rzut oka" na spis treści iiiiii .... są . Za pozwoleniem , podam :
Nalewka czosnkowo - miodowa
(pani Renaty Szafrańskiej - KGW Szczepanowice)
składniki:
20 ząbków czosnku
4 cytryny
1/4 litra wódki
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Czosnek obieramy, cytryny kroimy w ćwiartki. Do alkoholu dodajemy miód , mieszamy. Tak przygotowanym alkoholem zalewamy czosnek oraz cytryny. Nalewkę odstawiamy w chłodne i suche miejsce na dwa tygodnie .


Taki 'prosty' przepis i najważniejsze .... już po dwóch tygodniach może być pierwsza degustacja Wink Wink
PF


Ostatnio zmieniony przez PiotrekF dnia Pon 9:12, 26 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Myszka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 417
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: powiat radomski
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:23, 26 Sie 2013    Temat postu:

A oto przepis na dereniówkę.

50 dkg owoców,
2 szklanki wódki żytniej
1 szkalnka miodu (ew. ½ szklanki cukru)
¼ żródlanej wody

Owoce umyć i ponakłuwać bądź naciąć ostrym nożem, zalać wódka i odstawić na miesiąc. Następnie zlać znad owoców. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić do temp. pokojowej i wymieszać z płynem znad owoców. Przelać do czystej butelki i odstawić na 2 tyg. (w zasadzie im dłużej tym lepiej).
Owoce można jeszcze zasypać cukrem i ten sok będzie dobry do nasączania ciast.
Moja jest w fazie "odstawić na miesiąc" Sad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Skąd: Wschodnie Mazowieckie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 8:21, 28 Sie 2013    Temat postu:

Myszka napisał:
A oto przepis na dereniówkę.

50 dkg owoców,
2 szklanki wódki żytniej
1 szkalnka miodu (ew. ½ szklanki cukru)
¼ żródlanej wody

Owoce umyć i ponakłuwać bądź naciąć ostrym nożem, zalać wódka i odstawić na miesiąc. Następnie zlać znad owoców. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić do temp. pokojowej i wymieszać z płynem znad owoców. Przelać do czystej butelki i odstawić na 2 tyg. (w zasadzie im dłużej tym lepiej).
Owoce można jeszcze zasypać cukrem i ten sok będzie dobry do nasączania ciast.
Moja jest w fazie "odstawić na miesiąc" Sad

Przepis fajny. Tylko skąd zdobyć owoce derenia.
Kupiłem sobie w tym roku sadzonkę derenia jadalnego i posadziłem w pasiece, ale pewnie zejdzie się parę lat zanim będę miał pierwsze owoce.
Za to zrobiłem sobie nalewkę wiśniową na miodzie wg przepisu kol Obelnika. Wyszła pyszna. Tylko ja nie dodawałem do niej goździków , gdyż zdominowały by aromat wiśni i śliwek suszonych.
Mój przepis:
2 kg wiśni ( połowa wydrelowana połowa z pestkami)
1 l spirytusu 96 %
1 l wódki czystej
2 szklanki miodu
garść śliwek suszonych bez pestek
Wiśnie zalać miodem i odstawić na dobę aby puściły sok.
Następnego dnia dodać alkohol i odstawić na dwa tygodnie. Następnie zlać i przefiltrować prze filtry do kawy.
I odstawić na kilka miesięcy. Oczywiście można spożywać i od razu. Wiśnie można wykorzystać do ciasta ( np. ciasto o nazwie pijana wiśnia) [link widoczny dla zalogowanych]
Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daro
Gość






PostWysłany: Śro 15:52, 28 Sie 2013    Temat postu:

A ja sobie na drugi rok zrobię to :
Gdyby kto jeszcze umieścił to na stałe. Wink
Powrót do góry
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Śro 19:38, 28 Sie 2013    Temat postu:

Tadek 11 napisał:
Przepis fajny. Tylko skąd zdobyć owoce derenia.

W wielkiej tajemnicy przed całym światem pochwalę się , że w sobotę po raz pierwszy w życiu miałem okazję skosztować owoce derenia rosnące . . . w pasiece Bohtyna . Wink
Powrót do góry
Myszka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 18 Lis 2012
Posty: 417
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: powiat radomski
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:17, 28 Sie 2013    Temat postu:

Tadek 11 napisał:

Kupiłem sobie w tym roku sadzonkę derenia jadalnego i posadziłem w pasiece, ale pewnie zejdzie się parę lat zanim będę miał pierwsze owoce.

Dobra rada: posadź w pobliżu drugi egzemplarz derenia. Ja też posadziłam jeden i urósł duży, kwitł ale nie miał owoców. Wyczytałam, żeby owocował potrzebny w pobliżu drugi (mimo że samopylny). Posadziłam drugi i już na drugi rok czyli teraz stary ma dużo owoców, a i ten malutki owocuje. Na innej działce posadziłam 3 szt. i po 2-ch latach już owocują małe drzewka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin