Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

skiśnięty miód

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TOM313
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:05, 02 Lis 2012    Temat postu: skiśnięty miód

Witam

Zostało mi dwa słoiki miodu wielokwiatu tegorocznego . Jeden zużyłem tydzień temu do herbaty był skrystalizowany i twardy. Dzisiaj otworzyłem ostatni słoik , przy otwieraniu zakrętka syknęła jak bym otwierał piwo. Miód ma konsystencję bardzo gęstej śmietany , i śmierdzi skiśniętym . Jaka może być tego przyczyna mam jeszcze miód lipowy i akację w stanie bardzo dobrym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Administrator
Administrator
Administrator



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 1662
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ----------
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:25, 02 Lis 2012    Temat postu:

Tu są możliwe przyczyny: [link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
TOM313
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:41, 02 Lis 2012    Temat postu:

Miód przechowuje w spiżarce , w zamkniętej szafie , nie ma tam ogrzewania, przy nalewaniu były pęcherze z powietrzem, miód nalewał się falami , wszystko było OK. Jak pisze w linku tydzień temu miód był dobry bo brałem inny słoik i zaglądałem do tego z ciekawości.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ander
Moderator
Moderator



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Skąd: Toruń/Michałów

PostWysłany: Pią 22:47, 02 Lis 2012    Temat postu:

Aaa, mi też coś walnęły w trzech słoikach, w kuchni stały w szafce, ale za ciepło miały, żona przetwory na zimę robiła dość długo i gorąco jak w saunie było. Przymierzam się do zrobienia miodu pitnego, tobie w tej sytuacji też to polecam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
TOM313
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:50, 02 Lis 2012    Temat postu:

Mam nastawiony miód pitny już kilka mc , jutro doleje ten jeden słoik tylko zdziwiło mnie, że skisł, w spiżarce jest chłodno nie wiem o co chodzi

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
judym12
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 23 Paź 2010
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Orawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 23:01, 02 Lis 2012    Temat postu:

Idealne warunki przechowywania miodu to 8-10 st. Natomiast idealna temperatura fermentacji to tzw. temperatura pokojowa, czyli 18-25 st.

Do tego dochodzi jeszcze jakość miodu. Jeśli miód był rzadki, to jest oczywiste, że szybciej może sfermentować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
piotrpodhale
Gość






PostWysłany: Pią 23:48, 02 Lis 2012    Temat postu:

Może miałeś wilgotne słoiki lub nakrętki Crying or Very sad
Powrót do góry
Honey




Dołączył: 07 Sty 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Kielce
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 0:46, 22 Sty 2013    Temat postu:

Moglo byc tez tak

Miod sobie postal i rozwarstwil sie jak "mleko i smietana"
poniewaz Zlewal Pan powoli nie mieszajac calosci
byl sloik "wodzianki"i sloiki pozostale na tyle suchego miodu ze nie zaczal fermentowac. prawdopodobnie sa tylko tylko ponizej bezpiecznej granicy. Teraz moze je pomoc konserwowac zimno.Drozdze,grzyby na mrozie nie rosna.

MECHANIZM

Ciezki "cukier" opadl, wypychajac "wode" do gory.
czesc miodu za malo slodka (duzy% wody) nie zabezpiecza przed drozdzami Taki miod pszczoly by jeszcze troche podsuszyly przed zasklepieniem.

WNIOSEK
Mniej pospiechu z miodobraniem tj plaster nie byl dostatecznie poszyty(nie gotowy)
kupic jakis przyrzad do pomiaru wilgotnosci miodu bedzie mozna ramke ocenic dobra lub za mokra ,wlozyc do ula niech same miod wysusza


Pszczoly potrzebuja chronic zgromadzone zapasy.
Pozywienie konserwuja np poprzez odpowiednie zageszczenie miodu do takiej koncentracji cukrow by drozdze tego nie mogly "ugryzc" tj wigotnosci okolo 18% jezeli % wody rosnie
to wzrasta mozliwosc rozwoju drozdzy.Dlatego pszczoly tak tego % pilnuja ,nie zasklepiajac "mokrych komorek"
Skad drozdze w ulu? np.ciasto cukrowo drozdzowe,lazenie po owocach,zreszta pszczola nie jest jedynym mieszkancem ula
Podobnie robi sie domowe przetwory np truskawki z cukrem
Za malo cukru "zakwitlo" w sloiku.

Konserwacja przetworow pylkowych polega na zakwaszeniu przez pszczoly.
obnozy pylkowych (powstanie cos takiego jak ludzka kiszona kapusta ,nawet sposob dobijania warstw jest bardzo podobny) to wlasnie po dojzeniu nosi nazwe pierzga i przy zapewnieniu odpowiednio nizkiego % wody daje sie przechowywac jak dlugo kto chce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wrzosowy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 1:01, 22 Sty 2013    Temat postu:

Wilgotność miodu to 18 %. Poniżej fermentacja nie zachodzi i nie ma to związku z temperaturą. Przy tej wilgotności i poniżej cukry są konserwantem naturalnym nie pozwalającym na fermentację. Kiedy wilgotność jest wyższa niewiele można zrobić. Dlatego tak ważne jest aby miodu nie wyjmować za wcześnie z ula.
Wilgotność miodu sprawdza się refraktometrem. Kto ma nie wiruje za wcześnie. Kto nie ma powinien zwracać uwagę jak wylewa się miód z miodarki. Jeżeli tworzy w wiadrze wyraźny stożek i nie robi dołka powinien być ok.
W ulu z kolei ważne aby wyjmowany miód był zasklepiony. Pszczoły zasklepiają miód właśnie kiedy zgonią jego wilgotność do 18 %.
Inna sprawa to miody kupione w marketach. Tam to nie zdziwiłbym się gdyby mleko wyszło na wierzch i dobrze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wrzosowy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 1:06, 22 Sty 2013    Temat postu:

Temperatura ma wpływ na pomiar refraktometrem ale to pisze na refraktometrze.Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ZarembaPrzemysław
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 27 Lip 2012
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: pow. Lubaczów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 14:09, 23 Sty 2013    Temat postu:

Na mój gust po prostu miód był nie do końca dojrzały. Ja odbieram tylko całkowicie zasklepiony i niezależnie od temperatury i gatunku miodu nigdy nie miałem takich problemów. Wystarczy, że tylko parę ramek będzie zawierać więcej wody i w wiaderku będziesz miał po jakimś czasie rozwarstwienie i lure na wierzchu, która po jakimś czasie zacznie fermentować.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wrzosowy
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 31 Maj 2012
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 14:21, 23 Sty 2013    Temat postu:

Kolejna sprawa to kremowanie miodu. Miód wytrzęsiony powinien być wielokrotnie mieszany zanim trafi do słoika. Raz krystalizacja potem nie przypomina grudek cukru a raczej konsystencję masła. Dwa zapobiega rozwarstwianiu róznych gatunków i miodów o różnej wilgotności. Miody marketowe to mieszanki nie tylko z różnych ramek czy uli ale też od różnych producentów. Wymieszanie ich nie jest łatwe. Może stąd takie objawy. Jednak przy dobrej wilgotności nie powinno się zdarzyć

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Śro 23:04, 23 Sty 2013    Temat postu:

TOM313 napisał:
Mam nastawiony miód pitny już kilka mc , jutro doleje ten jeden słoik tylko zdziwiło mnie, że skisł, w spiżarce jest chłodno nie wiem o co chodzi

Oprócz najprawdopodobniejszej opcji , że miód był niedojrzały , może być jeszcze , że miód kapnął gdzieś na gwint słoika , lub na pokrywkę
i osoba rozlewająca miód w słoiki starannie wytarła go paluchem wcześniej wielokrotnie lizanym w takiej samej okoliczności ,
czym oczywiście "zaszczepiła" słoik mikroorganizmami , które spowodowały fermentację . Blue_Light_Colorz_PDT_09
.... A może rozkruszki Question
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin