|
DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW http://www.pasiekamichalow.com
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Michał
Admin_Senior
Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 851
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Skąd: Radom Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 22:44, 20 Gru 2008 Temat postu: Wigilijny karp w miodzie |
|
|
Karp z migdałami i miodem
ok. 1,2 kg karpia
200 g płatków migdałowych
2 łyżki masła
4 łyżki płynnego miodu
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
olej lub oliwa
sól
pieprz
sok z cytryny
Rybę oskrobać z łusek, oczyścić starannie opłukać, natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Pokroić rybę w dzwonka i podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Płatki migdałów lekko zrumienić na suchej patelni. Masło rozpuścić, dodać miód, imbir, cynamon i midałowe płatki, wymieszać. Sosem polać rybę, piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Sob 21:17, 26 Lut 2011 Temat postu: Karp w sosie inaczej !!! |
|
|
Pozwolę sobie dodać mój przepis na karpia w sosie - inaczej .
Karpia bardzo starannie umytego układamy na dnie dużego naczynia szklanego.
Przygotowujemy do niego sos z następujących składników "
100 gramów ginu,
100 gramów koniaku,
200 gramów Smirnoffa
50 gramów rumu.
150 gram Johny Walkera
Składniki sosu wlewamy do naczynia , a karpia wcześniej wyrzucamy, bo słabo się komponuje z sosem .
Natomiast sos schładzamy i podajemy w szerokich obszernych szklaneczkach .
Smacznego .
|
|
Powrót do góry |
|
|
tabaczek
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 169
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Skąd: Gdynia Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 0:16, 27 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
...oczywiście sos uzupełniamy wraz z jego ubywaniem podczas posiłku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Nie 10:53, 27 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
tabaczek napisał: | ...oczywiście sos uzupełniamy wraz z jego ubywaniem podczas posiłku |
Oczywiście .
Przepis dotyczy dania dla 1 osoby .
Wielokrotność składników "sosu" można dowolnie modyfikować w zależności od ilości uczestników kolacji , lub ich apetytu
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|