Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW
http://www.pasiekamichalow.com
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wigilijny karp w miodzie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michał
Admin_Senior
Admin_Senior



Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 851
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Skąd: Radom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:44, 20 Gru 2008    Temat postu: Wigilijny karp w miodzie

Karp z migdałami i miodem
ok. 1,2 kg karpia
200 g płatków migdałowych
2 łyżki masła
4 łyżki płynnego miodu
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
olej lub oliwa
sól
pieprz
sok z cytryny
Rybę oskrobać z łusek, oczyścić starannie opłukać, natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Pokroić rybę w dzwonka i podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Płatki migdałów lekko zrumienić na suchej patelni. Masło rozpuścić, dodać miód, imbir, cynamon i midałowe płatki, wymieszać. Sosem polać rybę, piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Sob 21:17, 26 Lut 2011    Temat postu: Karp w sosie inaczej !!!

Pozwolę sobie dodać mój przepis na karpia w sosie - inaczej .

Karpia bardzo starannie umytego układamy na dnie dużego naczynia szklanego.

Przygotowujemy do niego sos z następujących składników "
100 gramów ginu,
100 gramów koniaku,
200 gramów Smirnoffa
50 gramów rumu.
150 gram Johny Walkera
Składniki sosu wlewamy do naczynia , a karpia wcześniej wyrzucamy, bo słabo się komponuje z sosem .
Natomiast sos schładzamy i podajemy w szerokich obszernych szklaneczkach .
Smacznego .
Powrót do góry
tabaczek
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)



Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 169
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Skąd: Gdynia
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 0:16, 27 Lut 2011    Temat postu:

...oczywiście sos uzupełniamy wraz z jego ubywaniem podczas posiłku Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Robi_Robson
Gość






PostWysłany: Nie 10:53, 27 Lut 2011    Temat postu:

tabaczek napisał:
...oczywiście sos uzupełniamy wraz z jego ubywaniem podczas posiłku Smile


Oczywiście .
Przepis dotyczy dania dla 1 osoby .
Wielokrotność składników "sosu" można dowolnie modyfikować w zależności od ilości uczestników kolacji , lub ich apetytu Very Happy
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna -> WINIARSTWO, TRUNKI I KULINARIA
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin