![Forum DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW Strona Główna](http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/images/galleries/169903772855dca99637979-524694-wm.jpg) |
DYSKUSYJNE FORUM PSZCZELARSKIE POD PATRONATEM PASIEKI MICHAŁÓW http://www.pasiekamichalow.com
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Slav
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
![DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA) DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)](http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/images/galleries/15037443556b5d8f6a3422-758134-wm.jpg)
Dołączył: 20 Paź 2013
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Skąd: Podkarpacie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 13:26, 09 Sty 2015 Temat postu: Wino. |
|
|
Przy sprzątaniu piwnicy znalazł się gąsiorek ( 15 lub 10 l) z winem gronowym i karteczką " 2004 - zalana, 2004 spuszczane,2005 dolano 1 litr spirytusu". Nie jest na tyle dobre aby to wypić (czuć moc ale czegoś mu brakuje).
Co można z tym zrobić aby doszlifować smak, przerobić na mocniejszy trunek itp. ? prosił bym o odpowiedzi przyswajalne dla laika.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Pią 20:09, 09 Sty 2015 Temat postu: Re: Wino. |
|
|
Slav napisał: | Przy sprzątaniu piwnicy znalazł się gąsiorek ( 15 lub 10 l) z winem gronowym i karteczką " 2004 - zalana, 2004 spuszczane,2005 dolano 1 litr spirytusu". Nie jest na tyle dobre aby to wypić (czuć moc ale czegoś mu brakuje).
Co można z tym zrobić aby doszlifować smak, przerobić na mocniejszy trunek itp. ? prosił bym o odpowiedzi przyswajalne dla laika. |
Przepuścić przez rurkę w rurce można wszystko ...
Ale może ono jest dobre , tylko nie przypomina ci smakiem znanych sikaczy !?
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
Slav
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
![DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA) DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)](http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/images/galleries/15037443556b5d8f6a3422-758134-wm.jpg)
Dołączył: 20 Paź 2013
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Skąd: Podkarpacie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 13:29, 10 Sty 2015 Temat postu: Re: Wino. |
|
|
Robi_Robson napisał: |
Przepuścić przez rurkę w rurce można wszystko ...
Ale może ono jest dobre , tylko nie przypomina ci smakiem znanych sikaczy !? ![Laughing](http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_lol.gif) |
Może tak być ale nie smakuje, więc chciałbym przerobić je na coś smaczniejszego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
Tadek 11
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
![DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA) DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)](http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/images/galleries/15037443556b5d8f6a3422-758134-wm.jpg)
Dołączył: 28 Sty 2013
Posty: 1047
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Skąd: Wschodnie Mazowieckie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 10:11, 11 Sty 2015 Temat postu: Re: Wino. |
|
|
Slav napisał: | Robi_Robson napisał: |
Przepuścić przez rurkę w rurce można wszystko ...
Ale może ono jest dobre , tylko nie przypomina ci smakiem znanych sikaczy !? ![Laughing](http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_lol.gif) |
Może tak być ale nie smakuje, więc chciałbym przerobić je na coś smaczniejszego ![Smile](http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_smile.gif) |
To może wypróbuj ten przepis:
Witam!
Przepis na cytrynówkę
"Dotyczy 5 - ci litrowego gąsiorka.
- 16 cytryn
- 2 litry bimberku albo 2,5.( ja robię dla siebie 2 litry bimberku.)
Bimberek najlepiej o mocy ok.70 - 80 %. (można po prostu rozcieńczyć spirytus dla zachowania mocy końcowej)
- 3 czubate szklanki od herbaty cukru. (nigdy nie liczyłem ile gramów)
Najpierw należy sparzyć cytryny.
Ja robię tak: do gotującej wody w garnku rzucam pojedynczo cytryny i poturlam w gotującej wodzie 3 - 5 sekund i wyjmuje a następnie dokładnie do sucha wycieram ręcznikiem. Zbyt długie parzenie powoduje że barwnik z cytryn uchodzi nam zabarwiając wodę. Tak czy tak zawsze woda po sparzeniu będzie lekko żółtawa i nie ma się co martwić bo to normalne.
Cytryny obrać ze skórki i bez albedo czyli ma być sama żółta skórka. (ja używam do tego tarki do drobnych wiórków, jest pewność, że albedo zostanie na owocu)
Skórki wsypać w słój i zalać 1 litrem bimbru.
Maceracja tych skórek ma być 7 - 8 godzin !!!
Jak przedłużysz czas maceracji to będziesz pił gorzką cytrynówkę.
Czas maceracji już spraktykowany i tak ma być.
Pozostałe cytryny przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
Wyciskać na wyciskarce.Ja mam taką plastikową a od niedawna już posiadam zelmerka z wyciskarką co ułatwia mi pracę.Przedtem trzeba było ręką kręcić te cytryny na wyciskarce.
Sok i pozostały miąższ z cytryn wraz z pestkami pakuje razem do oddzielnego pojemnika.
Sok przecedzić przez sitko kilkakrotnie aby odcedzić męty.
Pozostałe męty na sitku wsypać do pojemnika i zalać 1 litrem gotowanej i ochłodzonej wody.
Wszystko wymieszać i przecedzić.
Czynność powtórzyć kilkakrotnie aż kolor miąższu cytrynowego zmieni się na sinawy i zmniejszy swą pojemność wizualną na sitku.
Wywar po przepłukaniu będzie kwaśnawy.
Wywar należy wlać do dużego garnka wraz ze sokiem i cukrem.
Delikatnie podgrzewamy by rozpuścić cukier.
Nie doprowadzamy do wysokich temperatur a broń Boże gotować
Po wystygnięciu cały wywar wlewamy do gąsiorka a następnie zalewamy bimbrem 1,5 litra.
Po 7 - 8 godzinach zlewamy bimber ze skórek cytrynowych i dolewamy do gąsiorka. Wrzucam też laskę wanilii i 10 goździków - koniecznie trzeba to zrobić.
Można jeszcze jeśli w gąsiorku jest wolna do 5 - ciu litrów przestrzeń przepłukać skórki cytryn po maceracji i dopełnić gąsiorek do pełna. (nie radzę tego robić wodą - pierwszy raz nie płukałem skórek/wiórków i po kilku dniach płyn był idealnie klarowny, za drugim razem przepłukałem bezmyślnie wodą i powstała emulsja, prawdopodobnie z olejków obecnych w skórce - całość nie chce się wyklarować, przesączanie też przyniosło połowiczny efekt; smak i zapach jest nadal bez zarzutu, ale nalewka jest opalizująco mętna).
Można pić od razu a najlepiej po tygodniu a już po dłuższym czasie niebo w gębie."
Potwierdzam w 100%: niebo w gębie, orzeźwiający smak i zapach.
Post został pochwalony 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
daro
Gość
|
Wysłany: Nie 11:47, 11 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Ze swej strony dodam że nalewki najlepsze na bimberku lub gorzelnianym. Staropolskie przepisy też to potwierdzają .Co do smaku to kwestia fachowca. Takie wino idealne i to z bardzo prostym aparatem - la koniak .
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
Slav
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
![DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA) DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)](http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/images/galleries/15037443556b5d8f6a3422-758134-wm.jpg)
Dołączył: 20 Paź 2013
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Skąd: Podkarpacie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 11:51, 18 Sty 2015 Temat postu: Re: Wino. |
|
|
Tadek 11 napisał: |
Potwierdzam w 100%: niebo w gębie, orzeźwiający smak i zapach. |
Na ten przepis został mi jeszcze inny "materiał", więc wypróbuję .
Dziękuje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
PiotrekF
Gość
|
Wysłany: Czw 10:23, 22 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Slav !!!
Jeśliś jeszcze nie 'przerobił' tego wina .... jest jeszcze 'metoda' : kupażowanie.
Na niewielkiej, litr - pół litra, próbce wina można poeksperymentować, np. z przepalonym cukrem, miodem, innymi 'dodatkami' ....
PF
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
Slav
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)
![DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA) DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)](http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/images/galleries/15037443556b5d8f6a3422-758134-wm.jpg)
Dołączył: 20 Paź 2013
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Skąd: Podkarpacie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 11:34, 23 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
PiotrekF napisał: | Slav !!!
Jeśliś jeszcze nie 'przerobił' tego wina .... jest jeszcze 'metoda' : kupażowanie.
Na niewielkiej, litr - pół litra, próbce wina można poeksperymentować, np. z przepalonym cukrem, miodem, innymi 'dodatkami' ....
PF |
Z pewnością poczytam, bo jeszcze nie słyszałem o tej metodzie. Dziękuje za info.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Slav dnia Pią 11:36, 23 Sty 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
daro
Gość
|
Wysłany: Pią 12:06, 23 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
To nie tak -
,,Kupażowanie – mieszanie różnych gatunków, bądź roczników wina, piwa lub whisky w celu uzyskania odpowiednich parametrów:
zawartości alkoholu
klarowności
poziomu słodyczy
kwasowości
smaku
zapachu.
Możliwe jest dodanie barwników i aromatów.,,
A dodawania cukru , miodu ........... Jak nie mi trunek nie pasuje to albo chlup w głupi dziób, albo do sedesu. I cała prawda pieprzyć się z jakimś badziewiem.Chlup to znaczy bez degustacji. Bo wyjdzie jak w reklamie ,,oranżady,, amerykańskiej.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
PiotrekF
Gość
|
Wysłany: Pią 22:42, 23 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Znów niezbyt precyzyjnie się 'wyraziłem' ....
Kupażowanie jest oczywiście tym co daro napisał ....
ale chciałem tym 'terminem' naprowadzić na inne możliwości 'popracowania' nad ....można 'poeksperymentować z:
- przepalonym cukrem , nie jest wtedy słodki
- skarmelizowany miód też traci swą słodycz
- ziołowe 'dodatki'
- inne alkohole
.... co wcale nie znaczy ,że 'zrobimy' wyśmienite .... wystarczy jak nadające się
PF
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
tenpan
Dołączył: 29 Sty 2015
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 13:16, 30 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Ciekawa sprawa, szukam jakiś ciekawych informacji o trunkach, winkach i tym podobnych nowinkach z miodu i podobnych składników Z tego jednego na pewno skorzystam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|