Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Skąd: Zach.-pom. Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 20:37, 05 Sty 2011 Temat postu: Cukier ciemny z trzciny cukrowej ? |
|
|
Mam pytanko , czy cukier taki ciemny ponoć z trzciny cukrowej nadaje się aby z niego zrobić syrop dla pszczółek i podać na wiosnę ?
Mam w domu tak z 2kg , nie używam i chcę wiedzieć czy można go w ten sposób spożytkować.
Pozdr.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ander
Moderator

Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Skąd: Toruń/Michałów
|
Wysłany: Śro 20:53, 05 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Nie mam pojęcia, nigdy nie stosowałem. Chyba możesz...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
darek4257
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 39 razy Skąd: NIEMCY Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 21:24, 05 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Hallo K miales pytanie nikt konkretnie ci nie odpowiedzial dlatego ja podam ci jedna z metod sprawdzenia skladu ch.ciemnego cukru.
Nalezy zaprosic tesciowa na herbatkie i sprawa zalatwiona .Juz po 5 minutach ,bedziesz posiadaczem dwoch wiadomosci zlej i dobrej.Dobrej dla ciebie i zlej dla pszczol(bedziecie na wiosne glodowac!!) pozd
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Obelnik
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 182
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Skąd: Nowy Sącz Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 21:37, 05 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
kriskros wg mojej skromnej wiedzy cukier buraczny i cukier trzcinowy jest to sacharoza o tym samym wzorze chemicznym. Wg mnie w zależności od rafinacji może on zawierać więcej substancji. które nie są trawione przez pszczoły. Wiosną nie powinno to stanowić problemu ponieważ pszczoły mogą już się regularnie opróżniać. Z tego co wiem od starych pszczelarzy dawno temu do podkarmiania zimowego był cukier w tzw. głowach i nie zawsze był on biały a często jasno brązowy, był to cukier buraczny ale rafinacja była tylko częściowa. Cukier ten nie był również bielony. Pozdrawiam
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał
Admin_Senior

Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 851
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Skąd: Radom Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 0:01, 06 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Obelnik napisał: | kriskros wg mojej skromnej wiedzy cukier buraczny i cukier trzcinowy jest to sacharoza o tym samym wzorze chemicznym. Wg mnie w zależności od rafinacji może on zawierać więcej substancji. które nie są trawione przez pszczoły. Wiosną nie powinno to stanowić problemu ponieważ pszczoły mogą już się regularnie opróżniać. Z tego co wiem od starych pszczelarzy dawno temu do podkarmiania zimowego był cukier w tzw. głowach i nie zawsze był on biały a często jasno brązowy, był to cukier buraczny ale rafinacja była tylko częściowa. Cukier ten nie był również bielony. Pozdrawiam |
C12H22011 - SACHAROZA.
Obelnik ma rację, mogą być zawarte substancje, nie trawione przez organizm pszczoły. Wg mnie lepiej
nie testować tego cukru na pszczołach, wiadomo czego tam dodali? Barwniki, zagęszczacze i inne chemikamenty utrzymujące "cukier" w odpowiedniej postaci krystalicznej. Pszczoła może się otruć, ma za słabe i wrażliwe jelita, które mogą zostać nadwyrężone, a w skrajnych przypadkach może dochodzić do infekcji. Organizm człowieka jest większy od pszczoły, lepiej przebiega proces ewentualnej detoksykacji i trawienia, dlatego cukier brązowy zostaw sobie, a pszczołom dawaj sprawdzony normalny biały cukier. Tak mi się wydaje.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Michał dnia Czw 0:04, 06 Sty 2011, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kriskros
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Skąd: Zach.-pom. Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 13:57, 06 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Witam,
No to ciekawe co piszecie. Myślałem że temat cukru z trzciny cukrowej już ktoś testował.
Ale dziekuje za odp.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Amycus
Admin_Senior

Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 14:28, 06 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Na pewno ktoś nim podkarmiał pszczoły, gdzieś czytałem, jak koleś podawał w syropie małymi dawkami cukier brązowy z trzciny chyba, podobno pszczoły go bardzo dobrze brały, ale cukier bardzo szybko wykrystalizowywał się w komórkach i tu był ten minus. Nie wiem czy nie na Zagajniku to było. Lepiej stosować normalny cukier.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
marcinq00
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Skąd: Łączki Kucharskie (podkarpacie) Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 16:39, 06 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
ja tez slyszalem zeby go nie podawac na zime bo nie jest trawiony w takim stopniu jak zwykly ale na wiosne mozesz sprobowac
twoja decyzja
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Robi_Robson
Gość
|
Wysłany: Sob 0:03, 08 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Gdzieś zasłyszałem , że w Brazylii występują okresowo pożytki niezwiązane z kwitnieniem roślin , ale ze "żniwami" trzciny cukrowej .
Pszczoły masowo oblatują kikuty pozostałe po ścięciu trzciny cukrowej i w tym czasie robią z pozyskanego z nich soku cukrowego duże ilości "miodu" !
Ale czy jest to miód. . . ???
Pewnie nie !
Ale taki to już ich - Brazylijski pożytek !
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|