Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kredka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 15 Mar 2012
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:13, 12 Maj 2012 Temat postu: miodobranie |
|
|
Jaka powierzchnia plastra musi być poszyta by miód był dojrzały? (w jednych książkach pisze 1/2, w innych 2/3...)
Jest jakiś domowy sposób na sprawdzenie zawartości wody w miodzie? Słyszałam o ołówku, ale opinie są sprzeczne...
Czy po miodobraniu miód powinien odstać, czy zaraz może być rozlewany?
Po rozlaniu do słoików powinnam go zaraz zakręcić, czy lepiej trzymać go otwarty, tak by dochodziło powietrze? Jedni piszą, że powinien "odparować" inni, że wtedy tylko pochłania wodę...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kredka dnia Sob 15:14, 12 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PiotrekF
Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dudi
Gość
|
Wysłany: Sob 20:02, 12 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
W zasadzie powinno być 2/3 ale jak będzie 1/2 to ja też zabieram. Po odwirowaniu ja odstawiam na 2-3 dni a później w słoiki.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ander
Moderator

Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 780
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Skąd: Toruń/Michałów
|
Wysłany: Sob 20:16, 12 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Kochani, ważne by z ramki po obróceniu nie kapał miód, jak nie będzie wyciekał z komórek to można brać do wirówki, a teoria teorią może być 2/3, może być 1/2.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dewu
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 316
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Skąd: Lubsko Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 9:29, 13 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Ja kręce jak jest co najmniej połowa zasklepiona i nie kapie z ramki. Jednak np. z akacjowym muszę być ostrożny bo on jest długo rzadki. Generalnie nie może się lać. Niekiedy zdarza się, że pszczoły zaczną sklepić ale długo nie kończą a tu już drugi pożytek. Po wirowaniu odstawiam miód na 3 dni i zbieram z powierzchni drobinki wosku i bąbelki powietrza. Mimo sit zawsze jakieś drobinki są. Po tym rozlewam w słoiki i też dwa dni odstawiam przytkane tylko nakrętkami. Nie zakręcam. Przy rozlewaniu w miodzie są bąbelki powietrza a jako, że od razu go sprzedaję wolę aby klient nie miał wątpliwości co do jakości. Takie bąbelki zawsze mogą spowodować pytanie a co tam pływa.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kredka
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 15 Mar 2012
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 10:16, 13 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Czyli jak bąbelki powietrza znikną, to można śmiało zakręcić słoik?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tomek77
MISTRZ PSZCZELARSKI

Dołączył: 30 Gru 2010
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: dolnośląskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 15:15, 13 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Odwirowany miód nie powinien mieć zbyt długiego kontaktu z powietrzem, ponieważ ma właściwości higroskopijne - pochłania wilgoć i obce zapachy. Moim zdaniem należy trzymać miód w szczelnie zamkniętych pojemnikach a po rozlaniu do słoików od razu zakręcić pokrywkę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Darek4
MISTRZ PSZCZELARSKI

Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kończyce Małe,Cieszyn Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 20:35, 15 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
tomek77 napisał: | Odwirowany miód nie powinien mieć zbyt długiego kontaktu z powietrzem, ponieważ ma właściwości higroskopijne - pochłania wilgoć i obce zapachy. Moim zdaniem należy trzymać miód w szczelnie zamkniętych pojemnikach a po rozlaniu do słoików od razu zakręcić pokrywkę. | Nieprawda bo miód należy trzymać odkręcony bo aż odparuje z niego woda
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Amycus
Admin_Senior

Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Skąd: Zachodniopomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 20:41, 15 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
głupota, wybacz, ale nie zgodze się ,za odparowanie nadmiernej ilości wody z miodu odpowiedzialne są jeszcze pszczoły w ulu, to one przed zasklepieniem wytwarzają bryzę powietrza, odparowują nadmiar wody z nagromadzonego nektaru i dopiero wtedy przystepują do zasklepiania miodu. Miód po odwirowaniu odczekuje dobe, aż wypłyną drobinki i utw się piana na powierzchni, zgarniam to i wyrzucam, potem do bańki, do domu, do słoików, zakręcam i do szafy.
Nie czekam zbyt długo, miód jest higroskopijny i chłonie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ziomalo2010
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 25 Gru 2010
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Skąd: Pomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 21:17, 15 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
jak miod jest taki higroskopijny to zostaw na tydzien miod rzepakowy w garku np. 10kg a do sloika i czekaj tydzien to zobaczysz roznice
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ziomalo2010
DOŚWIADCZONY (A) PSZCZELARZ (-RKA)

Dołączył: 25 Gru 2010
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Skąd: Pomorskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 21:18, 15 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
w sloiku miod bd bardziej leisty niz w garku b ow garku bd krystalizowal i to szybko
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|